Ministasrtvo vanjskih poslova

Rusija losudila Vidino “Slava Ukrajini”

Hina

Domagoj Vida

Domagoj Vida

Govoreći nakon što je Hrvatska u srijedu u Moskvi pobjedila Englesku u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, Vida se ispričao za video snimku opisujući je kao "grešku"



Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da izjava hrvatskog nogometnog reprezentativca Domagoja Vide “Slava Ukrajini!” “nije pametna” te da politiku i nogomet ne bi trebalo miješati.


Međunarodni nogometni savez (FIFA) izrekao je upozorenje hrvatskom reprezentativnom braniču Vidi i članu stručnog stožera Ognjenu Vukojeviću koji su nakon četvrtfinalne utakmice na Svjetskom prvenstvu protiv Rusije putem društvenih mreža poslali poruke prijateljima u Ukrajini u kojima Vida kaže “Slava Ukrajini”, a Vukojević da je pobjeda protiv Rusije “za Dinamo i za Ukrajinu”.


Govoreći nakon što je Hrvatska u srijedu u Moskvi pobjedila Englesku u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, Vida se ispričao za video snimku opisujući je kao “grešku”.




Bivši igrač ukrajinskog kluba Dinamo iz Kijeva u ranijoj je izjavi istaknuo da poruka nije trebala biti politička.


I Vida i Vukojević značajan su dio igračkih karijera proveli u Ukrajini, a iz Hrvatskog nogometnog saveza priopćili su kako su poruke bile isključivo odgovor na brojne poruke potpore koje su im stizale iz Ukrajine tijekom Svjetskog prvenstva.


Nacionalni je savez zbog videa ipak upozorio Vidu, a Vukojevića izbacio iz stožera nogometne reprezentacije. Ostale reprezentativce pozvao je da se ubuduće suzdrže od bilo kakvih poruka koje mogu biti interpretirane u političkom kontekstu.