Idući suparnik bijelih

Rudeš nema raskoš, ali je u stanju iznenaditi Rijeku

Ivana Vaupotić

Tomo Ivković/Pixsell

Tomo Ivković/Pixsell



ZAGREB Aktualni trenutak Rudeša najbolje će opisati reakcije većina prijatelja i poznanika Tomislava Ivkovića prilikom preuzimanja klupe tog kluba prije nešto manje od dva mjeseca. Naime, kako je sam jednom zgodom ustvrdio taj 58-godišnji stručnjak, svi su mu rekli da je kreten što sjeda na klupu utopljenika.


Nakon odlaska grupacije Baskonia-Alaves iz kluba, po završetku prošle sezone, Rudeš se našao u velikim problemima, a izlaz je pokušao pronaći u angažiranju anonimnih igrača željnih afirmacije. Taj put nije se pokazao pretjerano uspješnim u prvom dijelu sezone, kada su se na klupi izmijenila tri trenera, Ivan Matić, Marko Lozo i Darko Jozinović.Uoči početka proljetnog dijela sezone momčad je povjerena Ivkoviću koji je dobio novi kontingent igrača, ovoga puta posuđenih od ostalih prvoligaša. Njegova premijera na klupi okončana je neslavnim porazom na gostovanju kod Dinama (7:2), no iduća dva kola pokazala su da Rudeš ipak nije toliko bezopasan.

Preciznije, prije dva tjedna izgubljena je utakmica s Osijekom u Kranjčevićevoj (1:0), uz osjetno bolju igru. Štoviše, pri rezultatu 0:0 Nikola Krajinović nije realizirao jedanaesterac koji bi Rudešu donio prednost. Prošlog tjedna Ivković je svoju momčad odveo do boda na gostovanju kod Lokomotive (0:0).


Doduše, i jedni, i drugi svoje domaće utakmice igraju u Kranjčevićevoj, tako da je u ovom slučaju pojam »gostovanje« vrlo rastezljiv. Na toj utakmici Rudeš je oštećen u sudačkoj nadoknadi drugog dijela, kada je označeno zaleđe koje nije postojalo. Da pomoćni sudac Goran Loparac nije požurio s podizanjem zastavice, Brazilac Joao Erick odjurio bi sam prema vrataru Lokomotive Ivi Grbiću.




Dvoboji s momčadima iz vrh HT Prve lige pokazali su da Rudeš još uvijek daje znakove života. Naravno, Ivkovićeva momčad uglavnom se oslanja na čvrstu obranu i zatvaranje svih koridora prema svom golu, dok u napadačkom segmentu baš i nema neke velike raskoši. Opet, i u takvom rasporedu snaga Rudeš je u stanju kreirati iznenađenje i otkinuti pokoji bod renomiranim suparnicima.