In memoriam

Robert Komen – dječak s Turnića sanjao Kantridu

Ivan Volarić

Posljednji ispraćaj bit će održan u subotu od 15 sati na groblju u Kastvu, a komemorativni skup u ponedjeljak u 12 sati u riječkoj gradskoj vijećnici



RIJEKA Vijest je prostrujila zlokobnom brzinom. U četvrtak kasno navečer sportska Rijeka, a posebice riječki nogometni prvoligaš, pretrpili su još jedan težak gubitak. Nakon braće Ede i Branka Devčića, Karla Kruljca, Mladena Romića, Dubravka Pavličića… prestalo je kucati još jedno bijelo srce, ono Roberta Komena (12. siječnja 1965. – 21. ožujka 2013.). Mnogi su u petak ujutro provjeravali istinitost vijesti  i s nevjericom iščekivali demantij. Nažalost, nisu ga dočekali. U 48. godini preminuo je dugogodišnji član brojnih »Rijekinih« uprava, bivši predsjednik »bijelih« i  dopredsjednik HNS-a i NS-a Primorsko-goranske županije, predsjednik Udruge prvoligaša i direktor Regionalne razvojne agencije Porin.


Uz HNK »Rijeku« je od svojih najranijih dana, prvo kao navijač, kao klinac s Turnića koji je pješke pohodio utakmice na Kantridi, snivajući o tome kako će i sam jednoga dana istrčati u bijelom dresu na travnjak podno legendarnih stijena, a kasnije kao dugogodišnji klupski djelatnik. 


Kvarnerska rivijera



– Pogođen sam, kao i svi u klubu, tužnom viješću o iznenadnoj smrti dragog kolege i prijatelja Roberta – reakcija je Damira Miškovića, predsjednika riječkoga prvoligaša, koji je čim je saznao za tragičnu vijest napustio Nigeriju da bi osobno jučer izrazio saučešće Komenovoj obitelji uoči današnjeg posljednjeg ispraćaja. – Rijeka je izgubila velikog sportskog radnika, zaljubljenika u nogomet i strastvenog navijača, a hrvatski nogomet ostao je bez stručnjaka koji zna unijeti promjene i izboriti se za dobrobit sporta. Kao i puno puta ranije, Robert je odigrao važnu ulogu u procesu preustroja i sanacije HNK »Rijeka« i taj će njegov doprinos zauvijek ostati zabilježen u povijesti Kluba. Izražavam duboku sućut obitelji, svim njegovim suradnicima i prijateljima. 





U rad kluba se aktivno uključio krajem 90-ih godina, a najviše vremena, truda i energije svih ovih godina posvetio organizirajući omladinski nogometni turnir »Kvarnerska rivijera«, gdje je više od desetljeća volonterski obnašao funkciju predsjednika Organizacijskog odbora.


Komen je u nekoliko saziva »Rijekinih« čelništva bio dopredsjednik kluba, a nešto više od godine dana (od siječnja 2011. do ožujka 2012.) obnašao je funkciju prvoga klupskoga čovjeka (jedno kratko vrijeme bio je i dopredsjednik trećeligaša Orijenta). Preuzeo je, uz svesrdnu podršku gradonačelnika Vojka Obersnela, kormilo kluba kada su svi ostali predsjednički kandidata u širokom krugu zaobilazili Kantridu. Od prvoga dana svojega predsjedničkog mandata vizionarski je tvrdio da je spas kluba u privatizaciji, tvrdeći da postoje šanse privući inozemnog ulagača. 


Vizionar


Godinu dana kasnije njegove izjave i namjere više nisu zvučile tako utopistički i pomalo dječački zanesenjački kako je nerijetko znao zvučiti kada je s puno strasti razglabao problematiku svojega najdražega kluba. Krajem veljače 2012. predao je zajedno s gradom klub u ruke Damiru Miškoviću, odnosno fondaciji Social sport, ostvario svoj ambiciozni plan i udahnuo »Rijeci« novi život. Ostao je i nakon toga aktivan u klubu na mjestu dopredsjednika, a uporedo s time branio je klupske interese u HNS-u i Udruzi prvoligaša.



– Kao i svima u nogometu, bila mi je čast poznavati Roberta i zadovoljstvo surađivati s njim. U ime Hrvatskog nogometnog saveza i cijele nogometne obitelji, izražavam duboku sućut obitelji Roberta Komena zbog ovog nenadoknadivog gubitka, stoji u priopćenju Davora Šukera, predsjednika HNS-a.



Robert je kao i svi dragi ljudi otišao prerano,  ostavivši iza sebe neutješnu suprugu i dvije kćeri, ali brojna djela zahvaljujući kojim dječak s Turnića još uvijek može sanjati da će jednoga dana ponosno odjenuti »bijeli« dres i ponosno istrčati na legendarni travnjak.


Posljednji ispraćaj bit će održan u subotu od 15 sati na groblju u Kastvu, a komemorativni skup u ponedjeljak u 12 sati u riječkoj gradskoj vijećnici. Pokojniku u spomen tijekom utakmice Hrvatske i Srbije na semaforu stadiona na Kantridi uz Komenov lik bila upaljena svijeća.