Prva HNL

Rijeka ima sjajan start u prvenstvo! Donosimo fotogalerije lijepe pobjede nad Goricom

Orlando Rivetti

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Golove za Rijeku zabili su Domagoj Pavičić (20) i Mario Pavelić (27).



RIJEKA Raspjevana Rujevica, na tribinama i na zelenom travnjaku, podignula je zastor na novu sezonu kako se i očekivalo – pobjedom! Gorica, novi prvoligaš,   predstavila se kao tvrd orah. Dobro organizirana momčad koja zna što hoće, a nakon što je nakon manje od pola sata gubila 0:2, imala je i rezervnu varijantu igre. Rijeka je, međutim, na Rujevici bila apsolutni gospodar situacije.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



Za početak sezone veoma dobra i zanimljiva predstava. Rijeka se predstavila u dobrom svjetlu… Momčad ima glavu i rep. Igra je većim djelom imala prepoznatljiv stil. Rijeka na Rujevici djeluje uvjerljivo.


Heberova lopta




Dvadeset minuta je izdržala obrana Turopoljaca. Čvrstom obranom, agresivnom igrom na sredini terena, u kojoj je Mario Maruna igrao »flastera« na kreatoru domaće igre, Domagoju Pavičiću. Trebao je isključiti centralu napajanja strujom Rijekina sastava, ali osim znanja Pavičić ima veliki smisao za maštovitost. U 20. minuti elegantno je otvorio turopoljsku kutiju sardina. Aktivirao je svoju genijalnost. Od Heberove lopte napravio je potez utakmice. Minijatura nogometna. Potez koji vrijedi cijenu ulaznice. Zbog takvih se golova dolazi na utakmice. »Prošetao« je u kaznenom prostoru kroz trojicu suparničkih igrača i poslao loptu u mrežu.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Rijeka se do tada mučila. Tražila prolaz po bokovima, odnosno krilima, gdje su veoma dobro adili Acosty i Heber, svako na svojoj strani. Dok su Grahovac i Čanađija kontrolirali sredinu terena, diktirali ritam igre. Nastajali ga ubrzati, tražeći prostor kroz gusto postavljenju obranu Gorice. Pavičić je zaigrao tamo gdje najviše voli, za prvog napadača, a u posljednje vrijeme pronašao si je novu zabavu, zabijanje golova. Čanađija je dobrim utakmica u pripremnom razdoblju izborio mjesto u početnom sastavu i u prvoj dionici, onoj ključnoj za ishod susreta, te opravdao očekivanja. Mogao je zabiti gol u 44. minuti nakon što mu je Heber kroz noge propustio Acostyjevu loptu… Nije pogodio vrata iz matne pozicije. Događa se… Pljesak Acostyju za bombu sa 30 metra u 60. minuti, lopta je za malo otišla iznad prečke.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Potvrđena dominacija


Nakon Pavičićeva pogotka Rijeka je svoju dominaciju povrdila sedam minuta kasnije. Pavelić je ukrotio brzonogog Nigerijca Atiemwena, ali i igrao prema naprijed. Postigao je drugi pogodak. Prekrasan udarac sa 18 metara u suprotni kut. Od stative u mrežu. Neobranjivo. Sjajno predstavljanje na debiju u Rijekinu dresu.


Kek je složio momčad momčad s »lažnom devetkom«, Gorgonom, ono što je često igrao u pripremnom razdoblju. Veoma dobro srađuje s Pavičićem, a obojica napadaju slobodne prostore između linija. Acosty je bio prava napast. Rijeka je u fazi napada djelovala brzo i jednostavno, a nije bilo lako probijati turopoljske barikade.


Nisu Goričani momčad koja je slučajno izborila prvoligaški status. Poljak Zwolinski je dvije minute nakon Pavičićeva pogotka bio sam pred vratarom, ali kapetan je sjajno reagirao. Poljaci, Nigerijac, Gruzijac, reprezentativac Ugande (Miya)… Dobro posložena momčad s biranim igračima iz cijelog svijeta…Matjaž Kek je prvu zamjenu napravio u 71. minuti. Umjesto Hebera ušao je Čolak, što je značilo da Grgon seli a »Heberovo krilo«, a Čolak zauzima ulogu klasičog svjetionika igre Rijeke prema naprijed.


Stadion Rujevica. Gledatelja 5211. Sudac Igor Križarić (Čakovec) 6,5. Strijelci: 1:0 Pavičić (20′), 2:0 Pavelić (27′). Žuti karton: Heber (Rijeka), Maloča, Čagalj, Jovičić, Marina (Gorica).


RIJEKA: Sluga 6,5, Pavelić 7,5, Župarić 7, Punčec 6, Žuta 6, Grahovac 6,5, Čanađija 7, Acosty 7,5 (od 77. Kvržić –), Pavičić 8, Heber 7, (od 71. Čolak –), Gorgon 6,5.


GORICA: Kahlina 6, Michedishvili 6, Čagalj 6, Jovičić 5,5, Špičić 6, Maloča 5,5, (od 67′ Lovrić 6), Marina 6, Maslowski 6,5, Atiemwen 5,5, Dvorneković 5,5, (od 60′ Miya 5,5), Zwolinski 6.