Povratak CL

RUKAVICA IZAZIVAČIMA: Tko može prekinuti dominaciju Real Madrida u Ligi prvaka?

Marko Cvijanović

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

Hrvatski ljubitelji Lige prvaka ove će sezone doći na svoje. Čak dvadesetorica igrača participirat će u elitnog europskog klupskog nogometnog natjecanja braneći boje 15 od ukupno 32 kluba u fazi po skupinama!



RIJEKA »Real Madrid« četvrti put za redom? Bilo bi previše, ha? Možda. Samo… Mnogi su tako govorili i uoči protekle sezone kada su Madrižani ušli u povijest osvajanjem trećeg uzastopnog naslova europskoga prvaka. Nova sezona – novi izazovi. A nova sezona počinje sutra utakmicama prvoga kola u skupinama A, B, C i D. Utorak odmah donosi tri velika derbija: »Monaco« u Kneževini dočekuje »Atletico Madrid«, »Inter« na San Siru ugošćuje »Tottenham«, a »Liverpool« je na Anfieldu domaćin PSG-u. Koncentracija kvalitete je u svakom slučaju veća nego ikad, rijetki su »mali« klubovi uspjeli izaći na veliku scenu. U elitu su se ugurali »Crvena zvezda«, »Viktoria« iz Plzena i »Young Boysi«, koji su tijesno eliminirali »Dinamo«. Tko to, dakle, ove sezone može prekinuti dominaciju »kraljevske momčadi«?


Messijeva glad


U prvom redu katalonski rival »Barcelona«, koja još uvijek ne može prežaliti neočekivanu eliminaciju od »Rome« u četvrtfinalu prošlosezonskoga izdanja. Momčad je ostala na okupu, a jača je za nekoliko pojačanja (Malcolm, Vidal, Lenglet, Arthur Melo) i od ozljede oporavljena Dembelea, koji konačno počinje dokazivati svoju neprijepornu klasu. Lionel Messi je gladan velikog europskog uspjeha i željan novoga dokazivanja u srazu s najvećim rivalom Cristianom Ronaldom, koji će visoke golgeterske standarde nastojati zadržati u dresu »Juventusa«, još jednog pretendenta za europsku titulu. »Zebre« su dvaput u posljednjih pet godina došle nadomak raja, ali nisu otišle do kraja. Prvi put (2015.) u berlinskom finalu protiv »Barcelone«, drugi put prošle godine u Cardiffu protiv »Reala«. Cristiano Ronaldo stigao je u Torino vratiti »crno-bijele« na europski tron, to sigurno.


Novi trener Thomas Tuchel pokušat će PSG učiniti kompetetnijim na europskom planu, momčad koja već nekoliko sezona slovi kao jedan od favorita za osvajanje Lige prvaka, nikako da dogura tako daleko. Uvijek je nešto nedostajalo… Malo, a opet tako puno. Doduše, momčad koja u svojim redovima ima napadački trio Neymar – Cavani – Mbappe s pravom stremi najvišim dostignućima, pogotovo nakon što je ovoga ljeta dobila vratarsko pojačanje u vidu legendarnoga i karizmatičnoga »vratara svih vratara« Gianluigija Buffona. Još jedan stručnjak silno želi europski iskorak sa svojom momčadi. Pep Guardiola vjerojatno još uvijek traži uzroke lanjskog četvrtfinalnoga ispadanja s »Manchester Cityjem« u srazu s budućim finalistom »Liverpoolom« dok opet suvereno kroči premierligaškim travnjacima. Guardioli se nema što prebaciti kad je u pitanju englesko prvenstvo, »građani« su minule sezone uvjerljivo osvojili titulu i dostigli »stotku« u rubrici osvojenih bodova. Ionako kvalitetna momčad »Cityja« jača je za Riyada Mahreza.


Hrvatski pečat




»Osvetnička« misija glavni je moto i Jürgena Kloppa, koji je odveo »Liverpool« u finale i na tom putu eliminirao respektabilne protivnike poput »Porta«, »Manchester Cityja« i »Rome«. »Redsi« su bili aktivni na ljetnoj nogometnoj »burzi«, stigli su Shaqiri, Fabinho, Naby Keita i vratar Alisson Becker, u momčad se vratio Daniel Sturridge, a napadačka igra i dalje počiva na vanserijskoj klasi Mohameda Salaha.


Hrvatska ima tu čast da će bivši izbornik »kockastih«, Niko Kovač, u lov na europsku titulu povesti »Bayern«, koji je prošle sezone ispao u polufinalu od kasnijeg prvaka »Reala«. A što može branitelj naslova? »Real« je ostao bez trofejnog trenera Zinedinea Zidanea i najboljega igrača Cristiana Ronalda, ali pobjednički mentalitet »kraljevske momčadi« ne poznaje prosjek. Kapetan hrvatske reprezentacije, Luka Modrić, u Ronaldovu se trajnom odsustvu prirodno nameće kao novi vođa momčadi koju vodi Julen Lopetegui, pred kojim su veliki izazovi. Zidane je ostavio tradicionalno visoke ambicije, »Real Madrid« novoga doba živi od velikih trofeja.


Hrvatski ljubitelji Lige prvaka ove će sezone doći na svoje. Čak dvadesetorica igrača participirat će u elitnog europskog klupskog nogometnog natjecanja braneći boje 15 od ukupno 32 kluba u fazi po skupinama! Dva kluba imaju i hrvatske trenere: već spomenuti Niko Kovač je za kormilom bavarskoga giganta »Bayerna«, a Ivan Leko je prvi čovjek u struke »Club Bruggea«. Dakle: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mario Mandžukić (Bayern), Dejan Lovren (Liverpool), Nikola Kalinić (Atletico Madrid), Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko (Inter), Danijel Subašić (Monaco), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Marko Rog (Napoli), Ante Ćorić (Roma), Karlo Letica, Ivan Tomečak, Matej Mitrović (Club Brugge), Marko Livaja (AEK), Filip Krovinović (Benfica), Kristijan Bistrović, Nikola Vlašić (CSKA Moskva). Igre mogu početi!


P. S. Od nove sezone promijenjeni su termini odigravanja utakmica koje će počinjati od 18.55, odnosno od 21 sat po srednjeeuropskom vremenu.