Najvažnija sporedna stvar

RASPRODANI ARANŽMANI ZA RUSIJU U Kalinjingradu se očekuje četiri tisuće navijača kockastih

Marina Kirigin

Reuters

Reuters

Svi oni koji su uspjeli sakupiti dovoljno novca, pokriti troškove putovanja i u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji – potvrdili su da je nogomet, u ovom trenutku, najvažnija stvar na svijetu, nikako ne i sporedna



Invazija na Rusiju je započela. Horde hrvatskih navijača krenule su na put prema Kalinjingradu. Sati se odbrojavaju do početka prvog nastupa hrvatskih nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i susreta s Nigerijom. Na Stadionu Kalinjingrad očekuje se od tri do četiri tisuće hrvatskih navijača. Aranžmani putničkih agencija za svjetsku smotru praktički su rasprodani.


Na stranicama zagrebačke putničke agencije Ban tours, koja je među ostalim specijalizirana i za ovakva sportska putovanja, iznad dva od tri ponuđena aranžmana stoji natpis – rasprodano. Mjesta na ovim organiziranim putovanjima više nema ni za jednodnevni boravak ni za trodnevni boravak u Kalinjingradu. Kada je najvažnija sporedna stvar na svijetu u pitanju, čini se da cijene nisu apsolutno bitne. Jednodnevni aranžman u kojeg su uključeni obroci, ali i avio karta stojao je 5.500 kuna, trodnevni boravak pod sličnim uvjetima stajao je 16.500 kuna. Još svega nekoliko mjesta otvoreno je za šestodnevno putovanje Ban toursa u Nižnji Novogorod, Moskvu i Rostov gdje će hrvatski reprezentativci igrati sa Argentinom i Islandom, a cijena aranžmana – povratne avio karte, smještaja u hotelima više kategorije, nekoliko organiziranih večera, izlet – iznosi 37.500 kuna po osobi. Ovi aranžmani agencije ne uključuju ulaznice za utakmice tako da tom iznosu valja pribrojiti i trošak cijena ulaznica.


I putnička agencija Kompas rasprodala je svoj prvi charter za Kalinjingrad. Točnije, u zrakoplovu za sto putnika ostala su još dva-tri slobodna mjesta pa je Uprava kuće odlučila jučer ujutro oglasiti ultra last minute ponudu i posljednja mjesta prodati po 40 posto nižoj cijeni, odnosno jednodnevni izlet u Rusiju naplatiti 2.800 kuna.




– U našoj organizaciji u Rusiju će otputovati 200 osoba. Organizirali smo dva chartera, prvi za Kalinjingrad, a drugi za Rostov. Prvi je praktički rasprodan, a na charteru za Rostov imamo još 40-tak slobodnih mjesta, no vjerujemo kako će se i to popuniti u narednim danima. Teško je špekulirati koliko će Hrvata otići u Rusiju jer veliki broj njih odlazi u vlastitom aranžmanu, tako da bi najbolje mjerilo za to vjerojatno bilo nazvati FIFA-u ili HNS koji će to moći utvrditi po broju prodanih ulaznica – rekla je članica Uprave Kompasa Emina Marušić.


Veliki broj hrvatskih navijača put Rusije krenulo je u vlastitom aranžmanu. Na put se posljednjih dana kretalo u kamperima, automobilima, zrakoplovima, smještaj se rezervirao putem booking.coma, Airbnb-a. Svi oni kažu da će ipak u Rusiji boraviti po nešto povoljnijim uvjetima od onih koje nude agencije. Ipak, navode kako su cijene bitno skočile u vrijeme održavanja SP-a. Oni dobro informirani kažu kako su privatni iznajmljivači utrostučili cijene boravka u apartmanima.


U Kalinjingradu je tako uoči SP-a pripremljeni mali kamp sa 40-tak mjesta, a cijena dvodnevnog najma prostora u kampu za kamper iznosi 850 eura. Svi oni koji su uspjeli sakupiti dovoljno novca, pokriti troškove putovanja i u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji – potvrdili su da je nogomet, u ovom trenutku, najvažnija stvar na svijetu, nikako ne i sporedna.


U udruzi Hrvatskih putničkih agencija ističu kako su putničke agencije, koje su specijalizirane za takvu vrstu putovanja, izuzetno zadovoljne prodajom aranžmana za Rusiju i kako je gotovo sve što je ponuđeno i prodano. Međutim, o konkretnom broju putnika nisu imali podatke.