Nakon rasističkih ispada

Problemi sa sluhom ili – glavom? Za bugarske nogometaše i izbornika navijači su bili na “dobroj razini”

Portal Novilist.hr

Bugarski izbornik Krasimir Balakov nije čuo rasističke uvrede/Foto REUTERS

Bugarski izbornik Krasimir Balakov nije čuo rasističke uvrede/Foto REUTERS

Bugarski nogometaši, izbornik, kao i njihovi novinari, tijekom devedeset minuta bili su očito u nekoj drugoj dimenziji pa majmunsko hukanje i salutiranje desnicom nisu registrirali



SOFIJA Kvalifikacijska utakmica Bugarske i Engleske u Sofiji za Euro 2020. neće ostati upamćena po visokoj pobjedi (6-0) Engleza, već skandaloznim rasističkim ispadima domaćih navijača koji su na stadionu radili sve, samo ne bodrili svoju momčad. Hrvatski sudac Ivan Bebek zbog toga je morao dvaput prekidati utakmicu, a engleski su igrači razmišljali i o odlasku s terena ukoliko se uvrede s tribina nastave, ali se ipak situacija u drugome poluvremenu stabilizirala pa za time nije bilo potrebe.


Ipak, nisu svi čuli rasističke povike za vrijeme utakmice. Bugarski nogometaši, izbornik, kao i njihovi novinari, tijekom devedeset minuta bili su očito u nekoj drugoj dimenziji pa majmunsko hukanje i salutiranje desnicom nisu registrirali. Bugarski vratar Plamen Iliev sugerirao je da su engleski reprezentativci “pretjerano reagirali” na uvrede.


– Ako ću biti iskren, mislim da su se naši navijači ponašali dobro danas. Nije bilo nikakvog vrijeđanja koliko sam ja čuo te mislim da su engleski igrači pretjerano reagirali – rekao je nakon utakmice Iliev dodavši kako je publika tijekom cijele utakmice bila na dobroj razini.




Problema sa sluhom je na utakmici imao i bugarski izbornik te bivši trener Hajduka Krasimir Balakov koji uvrede od strane domaćih navijača nije čuo, ali zato je čuo zviždanje tijekom intoniranja bugarske himne.


– Nisam čuo rasističke uvrede. Vidio sam suca da zaustavlja igru, ali moram reći da su i engleski navijači vrijeđali naše igrače, zviždali su i vikali za vrijeme naše himne, a u drugome poluvremenu su i koristili riječi koje ja smatram neprihvatljivima – pokušao je Balakov opravdati ponašanje domaćih navijača, ali i svoje izjave samo dan prije utakmice kada je rekao kako bugarski nogomet nema problema s rasizmom.


Uz igrače i izbornika stali su i bugarski novinari koji su mržnju i agresiju s tribina prenijeli i na konferenciju za medije nakon utakmice. Ondje je jedan kamerman opsovao izbornika engleske reprezentacije Garetha Southgatea, dok ostali novinari nisu razumjeli zašto se uopće postavljaju pitanja o rasizmu te su ponovno tvrdili kako uvrede nisu bile “toliko strašne”.


U isto vrijeme, bugarski premijer Borisov traži hitnu ostavku predsjednika Bugarskog nogometnog saveza upravo zbog rasizma kojega njegovi sunarodnjaci nisu uočili kao veliki problem, a još im slijedi i kazna od UEFA-e. Jednu od najvećih kazni zbog rasizma je dobio Hrvatski nogometni savez kada je nakon svastike na Poljudu ostao bez sto tisuća eura, a reprezentacija bez jednog boda u kvalifikacijama te s dvije utakmice bez publike.