Mini analiza

PRAVI TESTOVI VRIJEDNOSTI Nakon stanke stižu trenuci istine za Igora Bišćana i njegovu momčad

Denis Frančišković

Igrači Rijeke su pod vodstvom novoga trenera osvojili 10 bodova/R. BRMALJ

Igrači Rijeke su pod vodstvom novoga trenera osvojili 10 bodova/R. BRMALJ

Rijeka zasad plovi na valovima unutrašnje energije momčadi, Armadinoj šutnji unatoč. Utakmica s Dinamom šansa je ove momčadi... Dobar rezultat sigurno bi dodatno napunio baterije samopouzdanja, možda potom i donio toliko bitnu ukupnu sinergiju tribina i momčadi.



RIJEKA Pet utakmica, tri prvenstvene pobjede i remi te četvrtfinala viza Kupa učinak je nogometaša Rijeke pod vodstvom novog trenera Igora Bišćana. »Bijeli« su napokon počeli pobjeđivati, istina momčadi koje su kvalitetno i rezultatski na ljestvici ispod njih, približili se samo na četiri boda drugoplasiranom Osijeku, što je i najvažnije u klupskom cilju hvatanja Europe. Riječani su na začelju kolone koja lovi Dinamo i koja je zasad presjekla ljestvicu na dva dijela, odvojila se od Hajduka na velikih osam bodova.


Upravo protiv Splićana »bijeli« su odigrali najlošiju utakmicu pod Bišćanom, dugo nisu izgledali tako nemoćno i blijedo u posljednjih pet godina jadranskih derbija. Dovoljno je reći da tijekom prvog poluvremena nisu uputili niti jedan udarac prema golu.


Kreator igre


Izuzme li se Rudeš, koji je mogao i uvjerljive stradati, u preostale tri utakmice Riječani su poprilično oscilirali, krivulja njihove igre i bila je i više nego vijugava, od dionica za pohvalu do onih za popriličnu kritiku. U Zaprešiću, Varaždinu i Puli »bijeli« su uvijek stvarali početni kapital, vodili i diktirali ritam i igru, da bi u završnicama utakmica spašavali dva boda, odnosno u četvrtoj minuti nadoknade osigurali prolaz u Kupu. Motiv i pristup su neupitni, no toliki pad koncentracije i manjak poduzetnosti ono je što zabrinjava i Bišćana.




Gledajući po linijama, pozicija zadnjeg veznog igrača, odnosno jednog plemenitog kreatora igre u oba smjera, u ovom je trenutku najkritičnija. Tu boljku Bišćan pokušava riješiti parom Pavičić – Lončar. U Pavičiću vidi motor osvježene Rijeke, a taj zasad još uvijek eksperiment najbolje će se vidjeti u predstojećim puno jačim utakmicama.


Modri kao šansa


Pravo je pitanje što ova momčad može ponuditi u preostalih pet utakmica do kraja godine, četiri prvenstvene i jednoj kup s Lokomotivom u Kranjčevićevoj. Kraj studenog i prvi dio prosinca, domaće utakmice s Dinamom i Lokomotivom te gostujuće s Osijekom i Slaven Belupom bit će pravi test Rijekinih vrijednosti. Na neki način trenutak istine uoči zimske stanke. Test Rijekine kvalitete, garda, kemije u momčadi, kreativnosti, mudrosti…, ali prije svega samopouzdanja. Rijeka zasad plovi na valovima unutrašnje energije momčadi, Armadinoj šutnji unatoč.


Utakmica s Dinamom šansa je ove momčadi… Dobar rezultat sigurno bi dodatno napunio baterije samopouzdanja, možda potom i donio toliko bitnu ukupnu sinergiju tribina i momčadi.



24. studenog: Rijeka – Dinamo (15)


1. prosinca: Osijek – Rijeka (15)


8. prosinca: Rijeka – Lokomotiva (15)


4. prosinca: Lokomotiva – Rijeka


15. prosinca: Slaven Belupo – Rijeka (17.30)