Ruski rulet Marka Cvijanovića

Njegovo veličanstvo Vladimir Putin

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Za većinu Rusa Putin doista jest najvažnija osoba, izuzmu li se njihove obitelji. I ne daj Bože da u prolazu zakačite vješalicu, a majica s Putinovim licem završi na podu…



U Nižnjem Novgorodu ništa novo. Jedna od svježijih vijesti stiže iz omiljene suvenirnice na Pokrovskaji gdje su »babuške«” s licima hrvatskih reprezentativaca odavno rasprodane.


Messiju je u Modrićevu izbivanju i plasmanu Argentine u osminu finala značajno narasla cijena. Na čak 800 rubalja! Istodobno, švicarski junak u pobjedu Švicarske nad Srbijom, Xherdan Shaqiri, na popustu je 15 posto.


Budući da se Nižnji sutra oprašta od svjetskog prvenstva, a da, shodno tome, opada prodaja protagonista Mundijala, prodavači su u prve redove isturili čak i –  Davida Beckhama. I to u dresu »Manchester Uniteda«. Računajući valjda da je popularni »Becks« uvijek tražena roba.U modi su uvijek i majice s likom ruskoga predsjednika Vladimira Putina. Ozbiljna lica s leopadom ili umiljata sa štenetom, pa one s montirane naslovnice »Timea«, ispod koje piše: Putin – osoba godine! Za većinu Rusa Putin doista jest najvažnija osoba, izuzmu li se njihove obitelji. I ne daj Bože da u prolazu zakačite vješalicu, a majica s Putinovim licem završi na podu… Budne prodavačice istog trenutka skaču i priskaču u pomoć »velikom vođi«. Vladimir Putin je na majicama, šalicama, privjescima, magnetima, u reklamama, pjesmama… I na usnama svih Rusa. Njegovo veličanstvo Putin.Za neke je diktator, za neke tiranin, a za neke spasitelj. A baš će te majice s njegovim likom i porukama puno reći o prvom čovjeku Rusije. Recimo to da je kao srednjoškolac radio na radijskoj postaji i puštao »The Beatlese«, da ga bliski prijatelji zovu Car, nakon što su ga nekad zvali Šef, pa da prezire internet, da voli špijunske romane i televizijske serije, da više voli životinje od ljudi i da u svom osobnom »zoološkom vrtu« ima četiri psa: crnog labradora Konija, dvije pudlice i karakačansku ovcu Buffy, kozu Skazku, patuljastoga ponija Vadika…Kad je nogomet u pitanju, nitko više ne dvoji da je Putin veliki navijač »Zenitha« iz St. Peterburga, o čemu svjedoči činjenica da su čelnici ovoga ruskoga prvoligaša jedno vrijeme svoj stadion ozbiljno kanili nazvati Putin Arena.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Putin je za sada najpoznatiji po svojim isprikama saudijskom princu prijestolonasljedniku Mohammadu bin Salmanu u svečanoj loži stadiona Lužnjiki na otvaranju Mundijala dok je njegova Rusija »gazila« Saudijsku Arabiju, ali u prvom redu po tome što je huligane udaljio od nogometa. Ne bi bilo loše da Putinov primjer ubuduće slijede i ostali organizatori velikih nogometnih natjecanja.