Ivan Rakitić

Nitko nije favorit protiv Španjolske na njihovom terenu

Marko Cvijanović

Ivan Rakitić/Foto REUTERS

Ivan Rakitić/Foto REUTERS

Španjolska ima 200 vrhunskih igrača, njima će biti lakše nadoknaditi Piquea, Iniestu i Silvu, nego što će nama biti zamijeniti Ćorluku, Mandžukića i Vidu. Nama je to teži udarac - kaže Rakitić



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u Elcheu protiv Španjolske otvara nastup u Ligi nacija, u prvoj utakmici natjecateljskoga karaktera poslije finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Utakmica će biti posebna za Ivana Rakitića, koji će upisati stoti nastup u »kockastom« dresu. Sjeća li se prvog?


– Kako ne, sjećam se te utakmice protiv Estonije u Maksimiru 2007. godine, prošlo je 11 godina od tada, teško sam mogao zamisliti da ću odigrati 100 utakmica. Jako sam ponosan i sretan zbog jubileja, a nisam mogao izabrati boljeg protivnika od Španjolske. Nadam se da ćemo i pobijediti pa da budem još sretniji – kaže Ivan Rakitić, kojemu je španjolski izbornik Luis Enrique tri godine bio trener u »Barceloni«.


– Trebao bih puno vremena da objasnim što me sve naučio i kakve su njegove filozofije. Drago mi je da ću ga vidjeti, ali želim mu da malo odmori, pa da mi pobijedimo.




O Luki Modriću je već sve rekao puno puta u posljednje vrijeme…


– Luka je zasluženo dobio nagradu, ove godine je bio najbolji. Svi mi Hrvati se radujemo za njega, te njegove nagrade su i naše, hrvatske. Želim mu još nekoliko nagrada. Nadam se da će dobiti i Zlatnu loptu. Luka je jako sretan zbog nagrada, ali nitko mu ništa nije darovao. Netko će odabrati Ronalda, netko Messija, ali ponavljam, Luka je tu nagradu zaslužio. Znate, igrači imaju bolje i lošije sezone. Za mene je Messi najbolji igrač na svijetu svih vremena, bez ikakvih dvojbi, no ovo je bila Lukina godina. To zna i Leo i svi koji vole nogomet. Zaslužio je nagradu za najboljeg igrača Europe, a vjerujem da će dobiti i za najboljeg igrača svijeta. Jer, bio je najbolji.


Busquets i Luka


Novinare je zanimalo da usporedi Busquetsa i Modrića. Nije mu bilo lako…


– Busquets je najbolji korektor na svijetu, privilegiran sam da ga imam za suigrača u »Barceloni«. Modrić je pak drukčiji tip igrača, ne mogu se uspoređivati. Uh, kada bi ih mogli spojiti u jednog, ha, ha, ha…


Jedan je španjolski kolega postavio ovakvo pitanje: Hrvatska je četvrta na listi, Španjolska je deveta. Znači li to da je Hrvatska favorit?


– Rejting često nema nikakve veze. Lijepo je da smo bolji od Španjolske po rejtingu, ali to ne znači da ćemo pobijediti. Uostalom, i Nadal je bio favorit i broj jedan uoči US Opena, a nije ga osvojio.


Naravno da je Rakitić odgovarao i na pitanja o španjolskom neuspjehu u Rusiji…


– Reprezentacija Španjolske nije imala sreće protiv Rusije, odlučivali su detalji. Da su to dobili, možda bi otišli i do kraja. Iskreno, mislim da nitko nije favorit protiv Španjolske u gostima, ali mi ćemo svejedno igrati na pobjedu. Inače, jako dobro poznajem španjolsku reprezentaciju, to su sve top igrači koji igraju u najboljim klubovima u Ligi prvaka. Razgovarao sam s Dalićem o Španjolskoj, jer poznajem sve igrače vrlo dobro, no teško je nešto otkriti što već ne zna Dalić. Španjolska ima 200 vrhunskih igrača, njima će biti lakše nadoknaditi Piquea, Iniestu i Silvu, nego što će nama biti zamijeniti Ćorluku, Mandžukića i Vidu. Nama je to teži udarac. Međutim, vjerujem da ćemo i mi naći odlične zamjene za njih.


Zlatko Dalić svjestan je težine večerašnjega zadatka, tim više što Španjolska 15 godina nije izgubila natjecateljsku utakmicu na domaćem terenu.


– Vjerujem da možemo srušiti tu tradiciju. Rušili smo neke tradicije i na SP-u, zašto ne bismo i sada u Elcheu. Vjerujem da nakon Argentine i Engleske možemo srušiti i trećeg svjetskog prvaka u dva mjeseca – kaže Dalić, koji je otklonio dve dvojbe oko Vidinog nastupa.


Vida počinje


– Vida će biti spreman za utakmicu, počet će u prvih jedanaest.


Liga nacija bit će još jedna prilika hrvatskom izborniku isprobati neke nove igrače, bez obzira što je rezultat itekako bitan.


– Rekao sam da nam rezultat u Ligi nacija nije na prvom mjestu, ali to ne znači da ne želimo pobjedu. Dat ću priliku nekim igračima da budem na čistu mogu li na njih računati u budućnosti. Španjolci? Znam da će igrati presing na nas, da će napasti od prve minute, da će nam pokušati sakriti loptu. Međutim, imamo odgovor za to. Moramo biti agresivniji nego u Portugalu, moramo stajati bliže lopti.


Dalić se našao u užem izboru za najboljega trenera na svijetu u 2018. godini, ali i dalje je čvrsto na zemlji.


– Drago mi je da sam u konkurenciji među tri najbolja trenera svijeta, ali, to je prije svega zasluga naših igrača, jer bez njih ne bih uspio. No, ovaj izbor među tri najbolja trenera je dokaz da i hrvatski treneri vrijede. Samo što je nama puno teže probiti se, jer ne dobivamo šanse u europskim klubovima.


Na kraju nije želio uspoređivati način igre hrvatske i španjolske vezne linije.


– Možda je nekima djelovalo da je naša veza u Rusiji igrala kao nekad Španjolska s Iniestom i Xavijem i Busquetsom, no mi nismo nikoga kopirali, mi smo svoji.


Pogotovo se nije želio vražati u moskovski finale svjetske smotre…


– Finale protiv Francuske nisam gledao, neću ga pogledati više nikada u životu, Preteško mi je to – zaključio je Dalić.