PALA JE I RUSIJA

NA BRONČANOM TRAGU: Hrvatska nakon 20 godina ponovo u polufinalu Svjetskog prvenstva!

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ponovo je odlučni jedanesterac postigao Ivan Rakitić, a Subašić otvorio obranom penale. Hrvatsku u polufinalu očekuje Engleska 11. srpnja u Moskvi.



SOČI  Dvadeset godina nakon što su vatreni pobjedom nad Njemačkoj ušli među četiri najbolje selekcije na svijetu jedna druga generacija hrvatskih nogometaša ponovila je isti uspjeh! Kao i protiv Danske u osmini finala, “kockastima” su bili uspješniji od domaćima Mundijala nakon izvođenja jedanaesteraca. Danijel Subašić odmah je u prvoj seriji zaustavio udarac Smolova, a pomogao mu je kasnijim promašajem Fernandes. Kovačić jedini nije iskoristio penal, no zato su bili sigurni Brozović, Modrić (uz dosta sreće), Vida i u konačnici Ivan Rakitić. Kao i protiv Danske “Raketa” je zabio ključni jedanaesterac. Na kraju je u moskovski polufinale otišla objektivno bolja i kvalitetnija reprezentacija, koja možda nije najbolje ušla u utakmicu, ali u nastavku pokazala klasu, iako u tom periodu nije postigla pogodak. I u prvom produžetku Hrvatska je bila bolja momčad što je naplatila pogotkom Vide, no u drugom produžetku Rusi su sretno poravnali i prolongirali veliko slavlje nakon jedanesteraca. Hrvatska u polufinalu igra protiv Engleske 11. srpnja.


Kraj! Hrvatska je u polufinalu.


Jedanaesterci: 2:2 Smolov (Subašić brani), 2:3 Brozović, 3:3 Džagoev, 3:3 Kovačić (Akinfeev brani), 3:3 Fernandes (promašaj), 3:4 Modrić, 4:4 Ignjaševič, 4:5 Vida, 5:5 Kuziaev, 5:6 Rakitić.




Kraj. Pucaju se penali u Sočiju!


GOL!! Rusija je poravnala. Džagoev je izveo slobodan udarac, a Fernandes glavom pogodio za 2:2 u 115. minuti. Prethodno je Pivarić igrao rukom.


112. minuta: Subašić je zaustavio udarac Kuziaeva.


106. minuta: Počeo je drugi produžetak.


105. minuta: Kraj prvoga produžetaka.


GOL!! Hrvatska je u 101. minuti povela. Modrić je izveo udarac iz kuta, a Vida glavom s desetak metara poslao loptu u sami kut.


95. minuta: Vrsaljko zbog ozljede nije mogao nastaviti utakmicu, ušao je Ćorluka.


91. minuta: Počeli su produžeci, Subašić ipak ostaje na vratima.


Kraj. Igraju se produžeci.


90’+3 minute: Smolov je tukao iskosa, a Subašić je odbio snažan udarac.


88. minuta: Kovačić je ušao umjesto Kramarića, Subašić se netom nakon promjene ozljedio, uhvatio za zadnju ložu. Zagrijava se Kalinić, no Dalić nema više pravo na promjenu prije produžetaka.


76. minuta: Kramarić je dobro odmjerenim dodavanjem vanjskim dijelom kopačke pronašao na drugoj vratnici Mandžukića koji je glavom spustio loptu za Modrića čiji udarac je završio u bloku. Odbijanac je stigao do Vrsaljka čiji udarac je odbijen u korner.


74. minuta: Nova promjena u hrvatskom sastavu. Pivarić je ušao umjesto Strinića.


63. minuta: Perišić je izašao iz igre, a ušao Brozović. Dalić je Modrića gurnuo na polušpicu, Kramarića u špicu, a Mandžukića na krilo.


60. minuta: Velika prilika za Hrvatski. Ivan Perišić je pogodio vratnicu od koje se lopta odbila gotovo paralelo s gol linijom u polje. Sreća za Ruse!


54. minuta: Prva promjena u ruskom sastavu.


52. minuta: Kramarić je nakon ubačaja Vrsaljka pokušao atraktivno škaricama, ali se Akinfeev nije dao iznenaditi.


49. minuta: Andrej Kramarić je bio u dobroj poziciji za udarac u ruskom kaznenom prostoru, ali je previše oklijevao pa je prilika otišla u nepovrat.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme u Sočiju. Nema promjena u sastavima.


Hrvatska uživa osjetno veći posjed lopte (65/35%), no poentirala je iz jedinog udarca u okvir gola. 


45. minuta: Kraj prvoga poluvremena.


GOL!! Andrej Kramarić je u 39. minuti poravnao. Glavom je poentirao na ubačaj Mandžukića.


38. minuta: Požutio je i Perišić.


35. minuta: Lovren je požutio.


GOL!! Rusija je povela. Čerišev je u 31. minuti s preko 20 metara ljevicom pogodio gornji desni kut Subašićeva gola.


28. minuta: Ivan Perišić je u padu glavom zahvatio loptu i poslao zamalo kraj vratnice. Ubacio je Šime Vrsaljko.


23. minuta: Rusi su se odlučili na taktiku koja im je donijela uspjeh protiv Španjolaca. Stoje s 10 igrača iza lopte i vrebaju na priliku iz kontre.


7. minuta: Rebić je uzvratio glavom nakon kornera i prebacio vrata.


5. minuta: Lovren je blokirao pokušaj Džube.


3. minuta: Vida je pogriješio u predaji, bljesnula je kontra istekom koje je Vrsaljko u odsutnom trenutku blokirao pokušaj Čeriševa.


1. minuta: Počela je utakmica.



RUSIJA – HRVATSKA 5:6-11m (2:2, 1:1)


Olimpijski stadion Fišt. Gledatelja: 44.287. Sudac: Sandro Ricci (Brazil). Strijelci: 1:0 Čerišev (31′), 1:1 Kramarić (41′), 1:2 Vida (101′), 2:2 Fernandes (115′). Jedanaesterci: 2:2 Smolov (Subašić brani), 2:3 Brozović, 3:3 Džagoev, 3:3 Kovačić (Akinfeev brani), 3:3 Fernandes (promašaj), 3:4 Modrić, 4:4 Ignjaševič, 4:5 Vida, 5:5 Kuziaev, 5:6 Rakitić. Žuti karton: Lovren, Pivarić, Perišić (Hrvatska), Gazinski (Rusija).


RUSIJA: Akinfeev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudriašov – Zobnin, Golovin (od 102. Džagoev) – Samedov (od 54′ Erohin), Kuziaev, Čerišev (od 66′ Smolov) – Džuba (od 79′ Gazinski).


HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko (od 95′ Ćorluka), Vida, Lovren, Strinić (od 74′ Pivarić) – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić (od 88′ Kovačić), Perišić (od 63′ Brozović) – Mandžukić.