Balloon d'or

Mnogi se pitaju zašto Luka Modrić? Pitajte francusku gospodu!

Marko Cvijanović

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

Kada se u ponedjeljak 22 sata i 15 minuta na vrhu stepeništa u dimu ukazala silueta Luke Modrića, a nekoliko trenutaka kasnije u njegovim rukama zasjala Zlatna lopta, francuska većina u podnožju pijedestala ustala je sa svojih sjedalica i džentlmentski zapljeskala u čast novog nogometnog »kralja«. Tako to rade gospoda



RIJEKA Pokušajmo zamisliti da prestižnu nagradu za najboljega igrača na svijetu dodjeljuje ugledni hrvatski sportski tjednik i da na svečanoj ceremoniji u hrvatskoj metropoli na kraju godine u kojoj je hrvatska nogometna reprezentacija postala svjetski prvak nagradu dobije – Francuz! Zvuči nezamislimo, zar ne? E, pa upravo se to dogodilo pod svodovima velebne pariške palače »Grand Palais« minuloga ponedjeljka. Da se razumijemo, sasvim zasluženo i opravdano. Zlatna lopta »France Footballa« u rukama Luke Modrića logičan je slijed na kraju najuspješnije godine u njegovoj briljantnoj karijeri. Nije i ne može biti slučajno da Luka bude najbolji baš u svim izborima: za najboljeg igrača na svijetu u izboru UEFA-e, FIFA-e i za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji.


Zašto Luka?


Pa ipak, mnogi su uoči konačne objave rezultata bili uvjereni da će poslije Modrićevih pobjeda u svim ostalim releventnim pojedinačnim izborima onaj »France Footballa« biti rezerviran za – Francuza. Koliko god izbor bio transparentan s obzirom da o njemu ponaosob odlučuju novinari iz svih krajeva svijeta. Visoko su kotirali Antoine Griezmann kao svjetski prvak i osvajač Europske lige s »Atletico Madridom«, odnosno Raphael Varane, svjetski prvak i osvajač naslova prvaka Europe s »Real Madridom«, uz Modrića i jedini igrač koji je participirao u obje finalne utakmice dvaju najznačajnijih nogometnih natjecanja u 2018. godini. Postojali su, dakle, sasvim razumljivi razlozi da glasački lobi »France Footballa« »ukaže« na drukčiji ishod. Nije se dogodilo.


Luka Modrić premoćno je osvojio Zlatnu loptu, a Francuzi čak nisu imali igrača na drugom, nego tek na trećem (Griezmann) i četvrtom (Mbappe) mjestu. Svejedno, kada se u 22 sata i 15 minuta na vrhu stepeništa u dimu ukazala silueta Luke Modrića, a nekoliko trenutaka kasnije u njegovim rukama zasjala Zlatna lopta, francuska većina u podnožju pijedestala ustala je sa svojih sjedalica i džentlmentski zapljeskala u čast novog nogometnog »kralja«. Tako to rade gospoda. Bez obzira što se mnogi francuski nogometni kroničari još uvijek pitaju zašto Luka Modrić?




– Luka je već godinama bio među najboljim igračima na svijetu, u najužem krugu, ali ovo je baš bila njegova godina – rekao je na dodjeli Zlatne Lopte Florentino Perez, predsjednik madridskoga »Reala«, kluba koji je ovim Modrićevim trijumfom dosegnuo šesnaestu Zlatnu loptu.


(Ne)pravda


Naravno da jedan od ključnih igrača trostrukoga uzastopnoga prvaka Europe uvijek ima prednost u odnosu na napadača madridskoga rivala »Atletica« i stopera koji čak nije cijelu sezonu bio standardan u »kraljevskoj momčadi«. Nije, međutim, Modrić nagradu osvojio zbog kontinuiteta dobrih igara samo u »Realu«. Na opći je dojam u najvećoj mjeri utjecao epohalan rezultat »kockastih« osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Njegova liderska uloga i karizma. U trenucima kada maestralnim pogotkom ruši Argentinu rivala iz »Barcelone« i najvećeg nogometaša na svijetu svih vremena, Lionela Messija, ili kada ima »cojones« u raspucavanju pucati jedanaesterac protiv Danske nakon što mu je Casper Schmeichel prethodno isti obranio, a Hrvatska propustila meč-loptu u produžecima. Zato i jest najveći. Ima nešto i u tradiciji o kojoj je progovorio legendarni francuski nogometaš Bixente Lizarazu.


– Zlatna lopta bi se mogla svake godine dijeliti igračima koji zabiju pedeset ili više golova i ne bismo pogriješili. Međutim, ima igrača koji zbog nekih drugih razloga zaslužuju ovu prestižu nagradu. Postoje igrači poput Inieste i Xavija, koji nisu nikad osvojili Zlatnu loptu, a itekako su je zaslužili. Modrić je po profilu sličan njima i drago mi je da su oni koji glasaju prepoznali njegove vrijednosti koje nisu izražene samo brojkama, neko velikim znanjem i talentom.


Lizarazu je sve rekao. Kad je Iniesta u pitanju, napravljena je velika nepravda prema tom genijalnom nogometašu koji je 2010. godine vodio Španjolsku do naslova svjetskog prvaka u Južnoj Africi, postigao pobjedonosni pogodak u finalu protiv Nizozemske, a Zlatnu loptu iste godine dobio Lionel Messi. Iniesta je bio drugi, Xavi treći. Ove se godine nije dogodilo, Luka Modrić konačno je prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Ni Francuzi nisu imali ništa protiv.