Mundijal pod povećalom

Matjaž Kek: Hrvatska je najuvjerljivija momčad grupne faze SP-a!

Orlando Rivetti

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Pojedini dijelovi utakmica Hrvatske bili su zaista kvalitetni. Drugi pametni, razumni... U nekim trenucima treba imati i sreće da vratar zaustavi opaku loptu. U pristupu, motivu, pameti, razumu i taktičkoj zrelosti Hrvatska je na mene ostavila najbolji dojam prve faze Mundijala – tvrdi Matjaž Kek



RIJEKA  U majstorici je eliminirao Hiddinkovu Rusiju i odveo Sloveniju na Mundijal 2010. godine. U Južnoafričkoj Republici Matjaž Kek, tvorac riječkog nogometnog čuda, nije prošao prvi filter. Dobio je Alžir, remizirao s Amerikancima, a onda minimalno izgubio od Capellove Engleske.


Na Mundijalu u Rusiji zaključen je prvi krug, natjecanje po skupinama, pola reprezentacija (16), otišlo je kući, toliko ih i nastavlja natjecanje susretima osmine finale. Odsad nema popravnog, biti ili ne biti. Jedna utakmica!


Hrvatska, Urugvaj i Belgija jedine su tri reprezentacije koje su u skupnoj fazi natjecanja ostvarile tri pobjede.




– Bez obzira na to što je u prvom krugu najbitnije proći prvi filter, uvjerljiv način na koji je Hrvatska prošla daje dodatnu energiju. Digne temperaturu i raspoloženje oko reprezentacije, što je uvijek dobro, čak polako prelazi u euforiju. Hrvatska zasad igra odlično! Sada se ide od početka, prema eliminacijskim utakmicama…


Naglasak je na uvjerljivom prolazu i igri hrvatske reprezentacije. U čemu je Hrvatska uvjerljiva?


– Najprije u rezultatu, što je najbitnije. Pojedini dijelovi utakmica bili su zaista kvalitetni. Drugi pametni, razumni… U nekim trenucima treba imati i sreće da vratar zaustavi opaku loptu. U pristupu, motivu, pameti, razumu i taktičkoj zrelosti Hrvatska je na mena ostavila najboli dojam prve faze mundijala.


Perfektno


Mandžukić je prva brana u defenzivi, sjajno igra sredina terena s Modrićem, Rakitićem i Brozovićem?


– Stereotipan zaključak! Više mi imponira činjenica da hrvatski igrači imaju popunjene prostore i znaju što činiti kada se izgubi lopta. Znaju kada treba zadržati loptu, kada treba u brzu tranziciju, a temelj svega je činjenica da obranu igraju stvarno kvalitetno. Svi! Kada treba napasti s Mandžukićem i Modrićem visoko gore, da se odmah oduzme lopta na suparničkoj polovici, ili kada se treba povući, svi na trideset metara ispred svog gola. To rade perfektno! Čak i na pozicijama koje su prije Mundijala bile pod upitnikom, za jedan i drugi bok, izbornik je povukao neke taktičke ili igračke poteze koji su se pokazali – sjajnim!


Kaže izbornik Dalić da »možemo biti bolji u fazi napada«?


– Uvijek se može biti bolji… Sviđa mi se kako Dalić komunicira s javnošću. U svakoj se riječi osjeća trezvenost, objektivnost. Što je veoma dobro, jer sve oko njega se lako može »zapaliti«, upasti u opasnu euforiju, jer sada je svaka utakmica na ispadanje. Svi koji gledamo sa strane, mediji i navijači, kombiniramo tko će biti suparnik u četvrtfinalu, tko u polufinalu… Svi dobro znaju s izbornikom na čelu, da je svaka sljedeća utakmica najbitnija. Od sada nije važno što si napravio, iako je dobro što je jedan cilj ostvaren i to na uvjerljiv način, kao što je to uradila Hrvatska.



Pojedinac kao Ronaldo ili kolektiv?– Nema razgovora. Dobili smo novu potvrdu da samo kolektiv može izbaciti pojedinca. Pitanje je individualne kvalitete hoće li se nešto realizirati. Izuzetno bitni postaju igrači s jednog i drugog boka. Sve više se traže igrači univerzalci, koji mogu igrati na različitim pozicijama i transformirati se u fazi igre. Sa četiri iza, ili sa dva zadnja vezna, dva napadača… Traži se univerzalnost. Stavio bih to pod nogometnu inteligenciju, prepoznavanje trenutka u igri – kaže Kek.


Danska u nedjelju. Koliko su jaki Danci?


– Skandinavske reprezentacije koje se mogu odvesti u tiho podcjenjivanje, igraju stereotipni 4-4-2 sistem, dobar blok, duel, agresivno… Imaju igrače koji igraju u velikim europskim klubovima, uostalom kao i sve reprezentacije. To može biti opasno. Jer, dosadašnje tijek natjecanja je pokazao da i one, u navodnicima »mrtve ekipe«, izbacuju svjetske prvake.


Njemačka je ispala?


– Normalno da je to iznenađenje, ali imali su strahovito puno prilika. U obrani su ostajali otvoreni. Previše su gledali okolo i zaboravili na onu njemačku, svoju doktrinu – agresiju, trku, duel, brzu tranziciju… Ušli su u dosadnu pas igru i zaboravili da se tako može lako izgubiti.


Bez favorita


Deset od 14  europskih ekipa  nastavlja natjecanje. Nestala je Afrika. Prvi put od 1986. godine (Maroko), preko Kameruna, Nigerije, Senegala, Gane, Alžira?


– Senegal je priča za sebe. Nevjerojatno je kako su ispali, ali nažalost takva su pravila. Prije Mundijala sam se pitao hoće li neke afričke reprezentacije biti sposobne prerasti individualne kvalitete koje dirigiraju i odabir igrača u svijetu menadžera. Svi su se obogatili, samo su reprezentacije izgubile. Gana, Nigerija, Senegal… Svi su zastali u razvoju. Od odličnih igrača nitko nije napravio reprezentaciju. Individualni motivi su jači od nacionalnog identiteta i ponosa.


 S jedne strane kostura imamo Copa Americu, Brazil, Argentinu, Urugvaj i Meksiko, s druge Europu, Španjolsku, Rusiju, Hrvatsku, Dansku, Švedsku, Švicarsku, Englesku i jednog uljeza – Kolumbiju?


– Teško je kazati tko je protiv koga favorit. Nitko se toliko nije istaknuo da bi se prometnuo u ulogu favorita. Čak je i Brazil imao u nastavku utakmice velikih problema protiv Srbije. Sada će se početi igrati drukčiji nogomet. Ono što smo vidjeli do sada bilo je dobro. Puno golova, malo zatvorenih varijanti, nogomet je postao strahovito brz. Sada nema više mogućnosti popravka. Zanima me hoće li se nešto promijeniti u razmišljanjima trenera i igrača.


Bili ste izbornik Slovenije prije osam godina, što je donijelo novoga ovo prvenstvo?


– Igra se brže i agresivnije. Okomitije i nešto što nema veze s travnjakom, a to je VAR. Fenomenalno. Postavljaju se nova pravila, VAR mijenja budućnost nogometa. Napravit će nogomet boljim! U 48 dosadašnjih utakmica svi su napadali, malo je bilo utakmica u kojima je netko parkirao autobus ispred vrata, gdje se čekalo na jednu kontru, jedan prekid. Dobro je to za nogomet.


Dvaput ste spomenuli da je VAR donio revoluciju u nogometu?


– Apsolutno. Temeljnu revoluciju u trajanju utakmice, u pravilima. Najvažnija je činjenica da VAR može vratiti vjeru u nogomet i suce. Velika je brzina igre, brze su transformacije, pitanje je koliko ljudsko oko može sve to skupa pratiti, iako oni koji su inače najviše na udaru, linijski suci, rade izvrstan posao. Malo su griješili.