Rezultat bolji od igre

MOŽE LI BIŠĆAN BOLJE? Iduće utakmice pokazat će koliko vrijede pobjede na suparnicima druge klase

Denis Frančišković

Igor Bišćan/R. BRMALJ

Igor Bišćan/R. BRMALJ

Ova Rijekina momčad daleko je od onih najboljih izdanja pod palicom Matjaža Keka, ali teško je i očekivati da će se tako brzo vratiti na razinu sastava koji će odskakati u ligi. Bišćan pomalo standardizira sastav, a imaju li i koliku vrijednost ove pobjede nad protivnicima »druge klase« za nešto više tek će pokazati sljedeće utakmice.



RIJEKA Treću prvenstvenu pobjedu za ukupno deset bodova u posljednje četiri utakmice ostvarili su nogometaši Rijeke pod ravnanjem »friškog« trenera Igora Bišćana. Nakon Intera te remija s Hajdukom, prizemljen je Rudeš, pao je i davljenik Istra 1961. Mnogi će s pravom ustvrditi, sve momčadi iz donjeg doma ljestvice. No, koliko god u Rijekinoj igri ima »propuha« i oscilacija, bodovi su najvažniji u turbuletnoj jeseni »bijelih«, u kojoj na gostovanjima igrači daju sve od sebe, a navijači – šute. No, znakovito nakon posljednjeg sučevog zvižduka na Drosini zapljeskali su jedni drugima. Možda je to početak nečeg novog, putokaz koji će sljedećih dana iznjediriti nešto na obostrano zadovoljstvo i kluba i navijača.


Na jugu Istre za ovu su prigodu tiskali i poseban plakat »Derby della Učka«. Jedan od kolega novinara znakovito je ustvrdio, malo na engleskom, malo na talijanskom, malo na hrvatskom…


Bilo kako bilo Rijeka je na Drosini pokazala nadmoć nad susjedom u svim elementima igre, Puljani po viđenom nisu zaslužili bod koji im se mogao posrećiti kada se u posljednjim minutama u redove »bijelih« uvukla nervoza nakon Escovalovog kiksa kojim je servirao domaćinima smanjenje rezultata. Za Rujevicu im svaka čast, možda su zaslužili i više od remija, ali u nedjelju su bodovi morali na Kvarner.


Toplo-hladno




– Pod dojmom sam, bilo je nervoze zbog završnice u kojoj smo lako mogli ostati bez dva boda. Morali smo opet strepiti do zadnje sekunde iako je utakmica bila u potpunoj kontroli s naše strane – potvrdio je nakon utakmice Igor Bišćan, trener Riječana.


Bišćan je svjestan da momčad kroz cijelu utakmicu, već u više navrata, igra po sistemu »toplo-hladno«. Od jako dobrih dionica do početničkih pogrešaka.


– Postoje stvari koje nisu funkcionirale dobro, ali opet, lijepo smo odigrali neke akcije i poveli. Ipak, bili smo previše pasivni u bloku što smo poboljšali u nastavku. Osciliramo još dosta u igri, ali dečki se vraćaju psihički i fizički na čemu moramo raditi – dodao je Bišćan.


U najnovijem sudaru susjeda stražnja je linija odigrala poprilično korektno, izuzme li se kardinalana pogreška Escovala, Pavičić i Lončar djelovali su poduzetno, no pitanje je kako će se snaći u ovoj ulozi protiv jačih protivnika, primjerice u predstojećem derbiju s Dinamom na Rujevici. Kvržiću treba odati priznanje na sve većoj prodornosti, okomitosti i ponekoj majstoriji kao što je bio drugi Rijekin pogodak. Gorgon je djelovao pomalo »zagušen« i »zakočen«, a Heber je svoj dio posla odradio poslavši obje pravovremene i točne lopte kod obaju pogodaka. Čolak je prvu šansu pretvorio u gol, ono što u posljenje vrijeme nikako nije uspijevao. Vidi se da željan igre i dokazivanja…


Dinamo (ne)prilika


Ova Rijekina momčad daleko je od onih najboljih izdanja pod palicom Matjaža Keka, ali teško je i očekivati da će se tako brzo vratiti na razinu sastava koji će odskakati u ligi. Bišćan pomalo standardizira sastav, a imaju li i koliku vrijednost ove pobjede nad protivnicima »druge klase« za nešto više tek će pokazati sljedeće utakmice.


Prvenstvena stanka prilika je za dobru pripremu za sudar s europskim Dinamom. Prilika ili neprilika za ovu momčad? Utakmica je to u kojoj se »bijeli« mogu pred domaćim gledateljstvom iskupiti za puno toga ove jeseni, vratiti tračak nade da barem mogu kvalitetno parirati prvom favoritu prvenstva i jednom od ugodnijih iznenađenja Europske lige. Dinamo je jak, puno jači…, ali Rijeka je itekako motivirana.