Uspomene i emocije

MATJAŽ KEK: Pod stijenama sam doživio sve lijepe trenutke

Denis Frančišković

Matjaž Kek/S. JEŽINA

Matjaž Kek/S. JEŽINA

Na Kantridi smo vidjeli jednu sjajnu atmosferu koja može biti samo dobra za nogomet. Hvala »Mariboru« i njihovim navijačima koji su se odazvali - kaže Kek



RIJEKA Tolika erupcija emocija i nogometni šušur već odavno nisu viđeni u gradu koji teče. I to s vojskom svojih navijača. Sve je te velike subote riječkog nogometa pod radnim naslovom »Povratak na Kantridu« počelo poslijepodnevnim dolaskom nekoliko stotina Viola u posebnom vlaku, da bi potom sve drugo bilo u znaku Rijeke i Riječana. Stvarno kao nekad u dobra stara vremena… Sporedne ulice koje poput kapilara vode u srce Kantride opet su bile načičkane navijačima s obilježjima koji su se slijevali na Istok i Zapad, na zidićima i pred dućanima okupljali su se neki novi klinci u čavrljanju i s pivom u ruci. Ali najupečatljiviji bili su brojni roditelji iza kojih su godine stajanja na Zapadu i njihova djeca. Ruku za ruku pa zajedno na Kantridu. Minule subote to se nije smjelo propustiti…


Nakon spektakla o kojem će se još dugo pričati svi mogu biti zadovoljni, navijači oba kluba, organizatori, igrači i posebno Matjaž Kek. Trener »bijelih« bio je istinska poveznica Rijeke i Maribora. Sve je prošlo dostojanstveno i u najboljem redu, onako kako je i priželjkivao. Sada može biti sretan čovjek.


Početak priče


Na kraju utakmice Kek je bio laka meta, posebno za brojne slovenske medije.




– Na Kantridi smo vidjeli jednu sjajnu atmosferu koja može biti samo dobra za nogomet. Hvala »Mariboru« i njihovim navijačima koji su se odazvali. Kao trenera naravno zanima me igra i mogu reći da smo odigrali jednu solidnu i korektnu utakmicu. Vjerujem da ćemo biti pravi u nedjelju protiv »Osijeka«. A Kantrida je Kantrida, stadion koji je duboko u srcu svih navijača »Rijeke«. Mislim da je viđeno puno toga dobrog za sam nogomet – ustvrdio je Kek i odmah dodao: – Tu sam počeo s »Rijekom«, doživio sve lijepe trenutke, a bilo je i teških poraza. Ovakve prijateljske utakmice se dožive malo puta, nadam se samo da će se ovaj duh Kantride preseliti i na Rujevicu.


»Bijeli« su oduševili igrom. »Viole« nisu bile u najboljem sastavu, ali dojmljivo je bilo gledati puno dobre tranzicije u igri domaćina, lopte koje su često išle kao po špagi. I borba za svaki pedalj terena…


– Svaki trener ima svoj način kako iskoristiti reprezentativnu stanku, a kad je došlo do ove ideje bio sam jako radostan, kao i zato što je »Maribor« prihvatio ideju naših navijača. Stvarno veliki komplimenti idu svima onima koji su se upustili u ovaj projekt, nije lako organizirati jednu ovakvu utakmicu. Zadovoljan sam što je sve proteklo u fer, sportskoj i nogometnoj atmosferi. Nadam se da je ovo početak jedne još bolje suradnje »Maribora« i »Rijeke«. Ako se to dogodi, ja bih bio najsretniji čovjek na svijetu. Na kraju krajeva, imamo i zajedničkom sponzora »Savu« koji je prepoznao kvalitetan rad na ovim prostorima – ustvrdio je Kek.


I odmah se prebacio na rezultat. Naravno, na inzistiranje Slovenaca.


– Rezultat? Ne pitajte me baš previše za njega, »Mariboru« je ipak nedostajalo nekoliko standardnih i važnih igrača iz reprezentacije. To vam je tako. Ako vam u ovakvim utakmicama dobro krene sve je lakše. Dali smo gol u pravom trenutku. O rezultatima »Maribora« posljednjih godina dalo bi se raspravljati. Nažalost, ni mi ni oni u Europi nismo prošli dalje. Kao Mariborčanin želim im sve najbolje, još puno svjetlih trenutaka – nastavio je kormilar »bijelih«.


Ponovilo se


Oba kluba rano su se oprostila od Europe.


– Velika očekivanja često znaju sa sobom nositi i velika razočarenja. Kad se vidi koga su sve Norvežani prošli, možemo reći da su zasluženo ušli u Europsku ligu. U prvenstvu smo dobro krenuli, kiksali smo protiv »Istre«, ali takve utakmice se događaju. Protiv »Dinama« je sve izgledalo bolje. Moramo sada prije svega razmišljati o kvaliteti igre jer tu smo malo pali – zaključio je Kek.


Ostala je kvarnerska noć u kojoj se nikome nije žurilo doma. Ni navijačima, ni igračima dok su družili s gledateljima, ni brojnim novinarima. Ponovilo se.