Gremo Slovenci!

MATJAŽ KEK: Bilo bi atraktivno igrati protiv Hrvatske u kvalifikacijama za EURO

Ivan Volarić

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

Rijeka? Drago mi je da su s pozitivnim rezultatima na igralištu okrenuli situaciju. A sve ostalo... Vjerojatno će me svi razumjeti kada kažem da ne bi bilo korektno sa strane i iz daleka komentirati – rekao je novi-stari slovenski izbornik i bivši trener Rijeke



RIJEKA Točno 51 dan nakon razlaza s riječkim prvoligašem Matjaž Kek otvorio je svoje novo trenersko poglavlje, preuzevši ponovo funkciju izbornika slovenske reprezentacije.


– Kada sam već završio svoju lijepu priču u Rijeci, koja je trajala skoro šest godina i dobrano promijenila moju nogometnu osobnu kartu, mislio sam malo odmoriti. Međutim, poziv predsjednika NS-a krajem listopada naveo me na razmišljanje da prihvatim funkciju vođenja reprezentacije Slovenije što je za mene velika čast – započeo je Kek. – To je velika obveza s motivom i izazovom koje nosi trenutno stanje. Relativno brzo smo se dogovorili i evo me opet tu otkuda sam otišao prije toliko godina. Imamo neki potencijal, uz predani rad mislim da možemo dignuti krivulju reprezentativnog nogometa koja u zadnje vrijeme nije najbolja.


U vašem prvom izborničkom mandatu Sloveniju ste doveli do 15. mjesta FIFA-ine ljestvice. Sada je Slovenija, nakon ispadanja u četvrtu jakosnu skupinu Lige nacija, pala na 62. mjesto. Vjerojatno ni ova pozicija ne održava realno stanje igračkog potencijala i kvalitete slovenskog nogometa?


Ima potencijala




– Pratio sam pozornije posljednje utakmice i one su pokazale da ima potencijala, a to se vidi i po igrama pojedinih igrača u europskim klubovima. Sada treba sve to skupa mobilizirati i stvoriti pozitivnu klimu. Opet, ne treba očekivati čuda u kratkom vremenu. Postavio sam dosta visoke ciljeve i prije ždrijeba u Dublinu. Slovenija sigurno neće biti favorit niti u jednoj skupini, ali moramo prije svega misliti o svojoj kvaliteti i aktivirati svoju kvalitetu. Moramo poštivati suparnika, ali nikoga se ne smijemo bojati kako god da završi taj ždrijeb.


Bilo bi, barem gledano iz medijskog kuta, jako zanimljivo da ždrijeb spoji Sloveniju i Hrvatsku u istu skupinu?


– Znao sam da ćete me to pitati… Hrvatska je svjetska velesila. Sigurno da bi to bili atraktivni ogledi, uvijek su ti susjedski derbiji nosili dodatne emocije i naboj. Međutim, jasno je koju kvalitetu posjeduje Hrvatska i kakve je rezultate napravila.


Možete li »nagovoriti« neke od najboljih slovenskih igrača da se ponovo vrate pod reprezentativni stijeg?


– Jedan od mojih prvih zadataka je da se uđem u jednu direktnu komunikaciju i kroz to vidjeti zašto se pojedini igrači nisu odazivali. Međutim, ne treba nikoga moliti, već vidjeti tko želi. Onaj tko želi s otvorenim srcem igrati za svoju zemlju uvijek je dobrodošao, a onaj tko nije, neka pošteno kaže i idemo dalje. S mojega stajališta uvijek je velika čast igrati za svoju zemlju.


Sada se s reprezentacijom nalazite otprilike tamo gdje ste bili s »Rijekom« kada ste preuzeli momčad na proljeće 2013. godine?


– Teška usporedba, na kraju krajeva ovo je reprezentativni nogomet. Iako, bit će vrlo zanimljivo jer će se sve kvalifikacijske utakmice odigrati u jednoj kalendarskoj godini. Uostalom, teško je uspoređivati klupski i reprezentativni nogomet.


Riječka veza


Iz Rijeke ste u stožer »povukli« i trenera-rehabilitatora Luku Brkljaču?


– Drago mi je da su se dogovorili. Luka se dokazao svojim radom u stožeru u Rijeci.


Sigurno pratite situaciju na Rujevici?


– Drago mi je da su s pozitivnim rezultatima na igralištu okrenuli situaciju. A sve ostalo… Vjerojatno će me svi razumjeti kada kažem da ne bi bilo korektno sa strane i iz daleka komentirati – rekao je Kek.