Veliko priznanje

Luka Modrić najbolji nogometaš u Europi u izboru UEFA-e!

Hina

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i Luka Modrić/Foto REUTERS

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i Luka Modrić/Foto REUTERS

Ovo je predivno, nevjerojatno ostvarenje sna. Igram za najbolji klub na svijetu i osvajam trofeje. Kapetan sam hrvatske reprezentacije na što sam posebno ponosa. Nedavno smo ostvarili nevjerojatan uspjeh na svjetskom prvenstvo. Ponosan sam na sve što sam učinio, samo trebam nastaviti - poručio je Modrić.



RIJEKA Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA) na svečanosti koja je održana u četvrtak za vrijeme ždrijeba skupina Lige prvaka u Monte Carlu. Modriću je to drugo veliko priznanje u posljednjih 30-tak dana nakon što je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je hrvatska vrsta osvojila drugo mjesto, proglašen najboljim igračem. Modrić je slavio ispred kapetana portugalske reprezentacije i bivšeg suigrača iz Real Madrida, a sada novog člana Juventusa Cristiana Ronalda, te napadača egipatske reprezentacije i Liverpoola Mohameda Salaha.


– Ovo je predivno, nevjerojatno ostvarenje sna. Igram za najbolji klub na svijetu i osvajam trofeje. Kapetan sam hrvatske reprezentacije na što sam posebno ponosa. Nedavno smo ostvarili nevjerojatan uspjeh na svjetskom prvenstvo. Ponosan sam na sve što sam učinio, samo trebam nastaviti – poručio je Modrić.


Luka je u Kneževini osvojio i nagradu za najboljeg veznjaka, a glavni konkurenti bili su mu Nijemac Toni Kroos i Belgijanac Kevin De Bruyne. Ivan Rakitić je bio sedmi.




– Realovi uspjesi su nadrealni. Ovu momčad krasi pobjednički karakter, zajedništvo i kvaliteta, ali ništa od ovoga ne bi bilo važno da nismo prava obitelj. Ova sezona će biti još teža jer će nas svi željeti skinuti s trona – kazao je Luka.


Fantastičnu godinu u kojoj je u dresu “vatrenih” osvojio svjetsko srebro, a s Real Madridom četiri trofeja pri čemu i europsku krunu, mogao bi zaokružiti i nagradom za najboljeg igrača svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).


UEFA je nagradu za najboljeg nogometaša Europe pokrenula 2011. godine a nagrade su do sada osvajali Leo Messi (2011., 2015.), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.) i Cristiano Ronaldo (2014., 2016., 2017.). Sada se u ovo ugledno društvo uvrstio i Modrić.


Nagradu za najboljeg napadača dobio je Portugalac Cristiano Ronaldo kojem su glavni konkurenti bili Lionel Messi i Mohamed Salah. Nagradu za najboljeg vratar dobila je “jedinica” Real Madrida Keylor Navas koji je slavio ispred Alissona Beckera i Gianluigija Buffona. Najbolji branič je još jedan igrač Reala Sergio Ramos kojem su glavni konkurenti za ovo priznanje bili klupski suigrači Marcelo i Raphael Varane. Peto mjesto u ovoj konkurenciji osvojio je branič hrvatske vrste i Liverpoola Dejan Lovren.


Nagradu za najbolju nogometašicu dobila je Dankinja Pernille Harder, napadačica Wolfsburga.


Posebno priznanje UEFA-e, Predsjedničku nagradu za profesionalne i osobne uspjehe u karijeri dobio je David Beckham. On je treći engleski nogometaš koji je primio ovu nagradu nakon Bobbyja Robsona (2002.) i Bobbyja Charltona (2008.). UEFA je prvi put ovu nagradu dodijelila 1998. godine, a među dobitnicima su i Alfredo Di Stefano (2007.), Eusebio (2009.), Raymond Kopa (2010.), Gianni Rivera (2011.), Franz Beckenbauer (2012.), Johan Cruyff (2013.), Josef Masopust (2014.), te Francesco Totti (2017.).


UEFA je ove godine dodijelila i nagradu »Equal Game« za svoj doprinos u promociji različitosti i uključivanju LGBT zajednice, a prvi dobitnik je Gruzijac Guram Kashia. Bivši igrač Vitesea je prošle sezone nosio kapetansku traku u bojama LGBT zajednice, zajedno sa ostalim kapetanima u nizozemskoj ligi, nakon čega je doživio niz neugodnosti u rodnoj Gruziji. Njegov potez osuđen je u većem dijelu javnosti u Gruziji, a čak je bilo poziva i da ga se izbaci iz reprezentacije.