Risnjak slavio protiv Drage

LOKVARSKA FEŠTA Risovi s igračem više osvojili naslov prvaka

Denis Frančišković

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Gorani su sasvim zasluženo došli do pobjede, iako im je za potvrdu naslova dovoljan bio i remi. Gosti su se dobro držali, u početku su bili i nešto opasniji, ali domaći su imali srce, visinu i brzinu



RISNJAK  2


DRAGA 1LOKVE Igralište Risnjaka. Gledatelja: 270. Sudac: Marko Linić (Rijeka) 7. Pomoćnici: Frlan (Podhum) i Mehinović (Rijeka). Strijelci. 1:0 Tomljenović (72′), 2:0 Žagar (75′), 2:1 Bajramović (77′). Žuti kartoni: Iskra (Risnjak), Kurti (Draga). Crveni karton: Bošnjak (53′- prekršaj vratara nad igračem u izglednoj prigodi za postizanje gola).

RISNJAK: Hreljac 6,5, Marković 6,5 (od 76′ Grbeša –), Žagar 7,5 (od 88′ Vujanić –), Iskra 6,5 (od 68’Čop 6), Randelj 7, Dramac 6,5, Komar 7, Petrović 5,5, Grgurić 6 (od 46′ Stević 6), Kuterovac 7, Tomljenović 7,5.


DRAGA: Bošnjak 5 (od 55′ Frolja 5,5), Žiković 6,5, Salatović 6,5, Mahulja 6,5, Klindić 7, Kovačić 6 (od 60′ Karleuša 5), Rubinić 6,5, Antolović 6, Abram 7, Kurti 5,5 (od 84′ Sinožić –), Bajramović 6,5.




Kad se srcem igra, Risnjak pobjeđuje! Znakovito je to ustvrdio jedan od vatrenih lokvarskih navijača po završetku velikoga derbija u kojem su domaći »risovi« došli do županijskog naslova, velikog uspjeha za malu goransku nogometnu sredinu i potpuno raspametili svoje simpatizere.



Baklje, bubnjevi i sirene na i okolo travnjaka, u svlačionicama lokvarska pjesma uz stihove »Večeras je naša fešta«… Uostalom, kad na svoj način slave »Real Madrid« i »Grobničan« zašto ne bi i Lokvarci.



Za Lokve, goransko selo s oko 900 stanovnika, ovo je bila prava sportska fešta. A da je bilo obrnuto, sigurno bi bilo tako i u Mošćeničkoj Dragi, jer su obje nogometne sredine. Zanimljivo, »Draga« je osnovana 1924., a »Risnjak« samo godinu dana kasnije…– Za ovo smo živjeli i trenirali. Utakmica je bila pravi derbi, ali jako korektna. Čestitke svim akterima. Ali, posebno mojim igračima. Dečki ne igraju za nikakve novce, samo za Lokve! – ustvrdio je vidno emotivan  domaća alfa i omega Tomislav Čop. Zadovoljstvo nije krio niti Rene Komar, domaći kapetan.– Dobra utakmica, možda čak za rang više. Ekipe su bile taktički dobro posložene, išlo se muški, a to derbi traži. Pohvala treneru i suigračima, koliko god mislili, nije lako biti prvak u ovoj ligi – kaže 40-godišnji Komar, koji je već pet sezona u »Risnjaku«. I odigrat će barem još koju…– Derbi je bio pravi. Mi smo više težili igri, oni pritisku na našu zadnju liniju i to je prošlo. Uspjeli smo brzo smanjiti, ali bilo se teško skroz vratiti. Žao mi jer ova ekipa može puno bolje, dečki imaju kvalitetu i ne bi bilo nezasluženo da su bili prvi. Čestitke domaćinu, koji put treba imati i sreće – rekao je Neven Strukan, trener gostiju.


Gorani su sasvim zasluženo došli do pobjede, iako im je za potvrdu naslova dovoljan bio i remi. Gosti su se dobro držali, u početku su bili i nešto opasniji, ali domaći su imali srce, visinu i brzinu, gosti puno žustrine, ali jučer premalo kvalitete i ideje za neku poduzetniju igru koja bi mogla prelomiti susret.


Svakako je ključan trenutak bila 53. minuta kada je gostujući vratar u izglednoj prigodi, malo iskosa na putu prema vratima, srušio Grgurića, a sudac mu opravdano pokazao put u svlačionicu. Dražani nisu imali pričuvnog vratara pa je među stative stao Mahulja i dobro se držao. Koliko je mogao…



»Draga« je izdržala početni nalet »Risnjaka« s igračem više, ali u 70-im minutama bilo je jasno da će Ive Peraić pobjednički pehar uručiti domaćem kapetanu Reneu Komaru. U samo tri minute »risovi« su slomili otpor Liburna.


Prvo je u 72. minuti nakon kornera Kuterovca iz blizine glavom mrežu zatresao Tomljenović, da bi potom strijelac majstorski proigrao najboljeg igrača utakmice, Žagara, koji je iskosa rutinski poentirao – 2:0.


I dok su se redom palile baklje domaćih navijača na pomalo idiličnom igralištu, dotad nezapaženi Bajramović iskoristio je trenutak nepažnje domaće obrane i smanjio omjer u 77. minuti – 2:1. Dražani su pokušali napraviti preokret, ali jednostavno za to nisu imali snage. Domaći su lakoćom otklanjali svaku mogućnost senzacije.


Inače, prvo poluvrijeme bilo je poprilično razočaravajuće, igralo se previše oprezno, što niti ne čudi s obzirom na ulog. Najbolju šansu u 36. minuti imao je Iskra kad je mlako pucao u naručje Bošnjaka nakon brze domaće kontre.