Hrvatska s najjačima

LIGA NACIJA – NOVI NOGOMETNI SPEKTAKL: Hrvatska u skupini sa Engleskom i Španjolskom

Hina

Ligu A čine 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija, Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Nizozemska te Hrvatska, i one će biti smještene u četiri skupine po tri momčadi.



LAUSANNE – Hrvatska nogometna reprezentacija će u premijernom izdanju Uefine Lige nacija igrati u atraktivnoj skupini 4 s bivšim svjetskim prvacima Engleskom i Španjolskom, odlučeno je u srijedu na ždrijebu u Lausannei.


Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvatska će igrati u elitnom razredu, u Ligi A, zahvaljujući Uefinom koeficijentu po završetku kvalifikacija za SP. Liga nacija će praktično zamijeniti prijateljske utakmice.


Ligu A čine 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija, Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Nizozemska te Hrvatska, i one će biti smještene u četiri skupine po tri momčadi.




»To su dvije spektakularne momčadi, čekaju nas četiri sjajne utakmice. Mislim da nismo mogli očekivati ništa bolje, ništa jače, jer protiv Španjolske i Engleske može se samo uživati. Nema velikog pritiska, samo moramo biti pravi i spremni nakon završetka Svjetskog prvenstva. Ne trebamo mi biti autsajderi skupine, možemo očekivati dobar rezultat. Bit će to velike utakmice, a po rejtingu su Španjolci najbolji, no ne trebamo ih se bojati«, rekao je, kako prenosi internetski portal HNS-a, izbornik Zlatko Dalić.


Utakmice Lige nacija igrat će se u šest termina, po dva u rujnu, listopadu i studenome 2018. godine. To znači da će Hrvatska sa protivnicima u skupini odigrati ukupno četiri utakmice, dvije na domaćem terenu i dvije u gostima.


Pobjednici skupina Lige A borit će se na završnom turniru (polufinale, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, odnosno u Ligu B.


Skupine Lige A:


skupina 1 – Nizozemska, Francuska, Njemačkaskupina 2 – Island, Švicarska, Belgijaskupina 3 – Poljska, Italija, Portugalskupina 4 – HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Pobjednici iz ostalih liga, B, C, i D će se plasirati u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, koje će biti održano 2020. godine. To znači da će pobjednici skupina Lige B ući u Ligu A, iz Lige C u Ligu B, te iz Lige D u Ligu C.


Osim što će iz kalendara istisnuti prijateljske utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.


Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tijakom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina će bit smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.


Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.


Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.


Dodatne kvalifikacije za EURO 2020. igrat će se u ožujku te godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.