Senatori još vladaju

Kockaste je zahvatio novi igrački val, ali Dalić se još ne odriče ruskih junaka

Marko Cvijanović

»Veteran« Ivan Perišić ne mora se bojati za svoje mjesto kraj Ćalete-Cara i ostalih mladih nada/R. BRMALJ

»Veteran« Ivan Perišić ne mora se bojati za svoje mjesto kraj Ćalete-Cara i ostalih mladih nada/R. BRMALJ

Izbornik u postruskoj eri nije mogao utjecati na oproštaje, ozljede i bolest nekih igrača, ali jest na »krvnu sliku« momčadi u kojoj je svoje mjesto tijekom kvalifikacija našla plejada mladih nogometaša



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Gruziju (2:1) na oproštaju od od još jedne natjecateljski vrlo uspješne godine u prijateljskoj utakmici tijekom koje je debitirao kapetan Hajduka Josip Juranović i postao »jubilarni«, četrdeseti igrač kojeg je izbornik »kockastih« Zlatko Dalić koristio u razdoblju poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji. Šesnaest utakmica i četrdeset igrača!


»Starosjedioci« su prema očekivanjima ponijeli najveći teret u »postruskoj eri«, Ivan Perišić je na Drosini upisao petnaesti nastup od prošlogodišnje lipanjske smotre, jedan manje imaju Luka Modrić i Domagoj Vida, dvocifreni broj odigranih utakmica imaju još samo Rebić (12), Lovren (11), Jedvaj (11), Brekalo (11), Brozović (10) i Kovačić (10). Među igrače koji su poslije osvajanja povijesnog ruskog srebra zadržali status standardnih prvotimaca »ugurao« se, dakle, Josip Brekalo, jedan od onih igrača na kojima je Dalić počeo graditi budućnost nacionalne momčadi i provoditi bezbolnu smjenu najveće generacije u povijesti hrvatskog nogometa. Na oproštaje (Subašić, Ćorluka, Mandžukić), ozljede (Vrsaljko, Kramarić, Pjaca, Pivarić) i bolest (Strinić) nekolicine igrača nije mogao utjecati, ali jest na »krvnu sliku« momčadi u kojoj je svoje mjesto tijekom uspješnog kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo iduće godine našla plejada mladih nogometaša koji obećavaju (Vlašić, Barišić, Petković, Pašalić, Oršić…). Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, većina njih će nedvojbeno osvanuti na Dalićevom konačnom popisu putnika za EURO.


Problem vratara


Uistinu, da izbornik »kockastih« danas treba pred sebe staviti papir i početi nizati imena putnika na europsku smotru, to bi otprilike izgledalo ovako. Po brojevima na dresu, ne po važnosti. Dakle: 1. Livaković, 2. Vrsaljko, 3. Barišić, 4. Perišić, 6. Lovren, 7. Rakitić, 8. Kovačić, 9. Kramarić, 10. Modrić, 11. Brozović, 13. Vlašić, 15. Pašalić, 16. Jedvaj, 17. Brekalo, 18. Rebić, 19. Badelj, 20. Petković, 21. Vida, 22. Oršić. Pored nekih bi brojeva, dakle, ostala praznina. U ovom trenutku vlasnike nemaju brojevi 5, 12, 14 i 23, što ne znači da se stvari u razdoblju do Dalićeve konačne odluke neće mijenjati.Po pozicijama u momčadi situacija je ovakva, među vratarima zajamčeno mjesto u ovom trenutku ima jedino Dominik Livaković, jedan od stožernih prvotimaca europskog Dinama, klupski statusi Lovre Kalinića (Aston Villa) i Simona Sluge (Luton Town) morat će se značajno promijeniti na proljeće da njihov status ne bi došao u pitanje. Među braničima status nedodirljivih imaju Dejan Lovren, Domagoj Vida, Tin Jedvaj, Borna Barišić i, naravno, Šime Vrsaljko, iako je tek na putu oporavka poslije opefacije koljena. Za preostala tri mjesta konkuriraju Dino Perić, Duje Ćaleta-Car, Matej Mitrović i Mile Škorić kad su u pitanju pozicije centralnih braniča, odnosno Karlo Bartolec, Josip Juranović (desno), Dario Melnjak i Marin Leovac (lijevo) po pitanju bočnih pozicija. U veznom redu sigurni su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Nikola Vlašić, Mateo Kovačić i Milan Badelj, jedan od igrača koje Dalić iznimno cijeni, a u ovom trenutku od svih preostalih igrača za pozicije u središnjici najbolje kotita Mario Pašalić, iako Marko Rog otkako je promijenio sredinu (Cagliari) iz utakmice u utakmicu igra sve bolje. Među napadačima također nema prevelikih dvojbi, Ivan Perišić, Ante Rebić, Andrej Kramarić, Bruno Petković i Josip Brekalo nemaju konkurenciju, a kao posljednje rješenje nameće se »dinamovac« Mislav Oršić koji igra sezonu karijere.

Smjena generacije


Od četrdesetorice igrača koji su participirali u utakmicama reprezentacije poslije SP-a u Rusiji, otpast će, dakle, sedamnaestorica. Naravno da uvijek postoji mogućnost da se na Dalićevom radaru pojavi neko novo (D. Bradarić, Katić, Krovinović, Ivanušec, Moro, Šunjić…) ili staro ime (Pjaca, Pivarić, Strinić…), ali to je objektivno jako teško očekivati. Dalić će nedvojbeno puno više biti zaokupljen mislima o nekim realnim dvojbama kad je u pitanju izgled momčadi s obzirom na činjenicu da je klupskih status nekih »nezamnjenjivih« igrača (Rebić/Milan, Rakitić/Barcelona) u jesenskom dijelu sezone uvelike kompromitiran, da neke još donedavno stožerne prvotimce muče ozljede (Kramarić, Vrsaljko), a da su neka nova lica (Vlašić, Brekalo, Petković) itekako zaoštrila konkurenciju. Suma sumarum: mladi dolaze, ali Dalić se ne odriče ruskih junaka. To je, uostalom, jasno i glasno rekao poslije rujevičke pobjede nad Slovačkom i izborenog plasmana na EURO:




– Istina je, tijekom proteklog kvalifikacijskog ciklusa proveli smo bezbolnu smjenu generacije, iako… Ja sam jako osjetljiv na moje dečke iz Rusije, oni su meni uvijek prvi. Daj Bože da se svi oporave i vrate u momčad. Naravno da reprezentacija treba mlade igrače, ali da se ne zavaravamo, igrači iz Rusije bit će i dalje okosnica naše momčadi.