Osvrt Orlanda Rivettija

Kekov uspon na Učku je Osijek!

Orlando Rivetti

Vraćaju se Bradarić i Župarić, sredina i obrana trebali bi biti kompaktniji. Na sredini terena malo više reda na planu organizacije igre, prema naprijed, naravno. Neće biti »prvog umjetnika loptanja«, ove Rijeke, Domagoja Pavičića. Barem je tako tvrdio trener Kek u četvrtak, ali...



Osijek, Dinamo, Lokomotiva… Četiri i pol sata igre, tri utakmice, sa Slavoncima na Rujevici, ostale dvije na gostovanjima, pred nogometašima Rijeke je trenutak istine. Nakon svih Rudeša, Istri…


I pričama o pristupu (pogrešnom i pravom…), o čemu je najbolje Kekova definicija vožnje biciklom u kojem uvijek želi pružiti maksimum, dajući sve od sebe. Biciklizam je pravi sport za – pristup. Uvijek, gdjegod krenuli, to je uzbrdo i protiv vjetra… Kek još nije priznao je li osvojio Učku…


Devet bodova dijeli Rijeku od Dinama, a to je upravo zbroj svih utakmica Rijeke i Osijeka ove sezone. Triput su Riječani izgubili. Zanimljivo je da su Osječani najuspješniji sastav od hrvatske velike četvorke. U međusobnim susretima (10) osvojili su 19 bodova, samo jednom izgubili.




Drugi je Dinamo, kojega su u srijedu svladali u Maksimiru, sa 15 bodova (10 utakmica). Treći je Hajduk sa 10 bodova iz devet utakmica, toliko utakmica ima i Rijeka, ali samo 7 (sedam) bodova! Jednom je Rijeka dobila Hajduka i Dinamo, uz jedan remi u Splitu.


Zoran Zekić dugo je očajavao poslije svakog susreta s Matjažom Kekom. Dobio ga je Slovenac, dvaput, dok je Zekić, svojedobno nakratko napadač Rijeke, vodio Šerif iz Tiraspolja u »play offu« Europske lige. Ove sezone sve se okrenulo na glavu. Nema veze s pričom o Rijekinu stvaranju nove momčadi, jer to je događa svakih pola godine… Koliko je sigurno da će večerašnja utakmica biti pokazatelj mogućnosti nove Rijeke.


Nakon što su i najveći optimisti poljuljani poslije poraza u Rudešu. Proljetna Rijeka je, ipak, pružila više zadovoljstva od one momčadi iz prvog dijela sezone kada je pola ekipe bilo u odlasku, a pola u dolasku…


Najnovija imena su Grahovac na sredini terena i Čolak u vrhu napada. Nekada je Rijeka imala raskošni napad iz visokog presinga, sada je u potrazi za svojim identitetom s novim ljudima. Nikada neće biti isto, jer ne postoje dvije iste – momčadi. Samo je Matjaž Kek jamstvo  rezultata.


Vraćaju se Bradarić i Župarić, sredina i obrana trebali bi biti kompaktniji. Na sredini terena malo više reda na planu organizacije igre, prema naprijed, naravno. Neće biti »prvog umjetnika loptanja«, ove Rijeke, Domagoja Pavičića.


Barem je tako tvrdio trener Kek u četvrtak, ali… Nikad se ne zna sa zadnjim ložama. Umjesto Pavičića u Puli je igrao Puljić, poslije  je ušao Gorgon. Gorgona bismo mogli očekivati od prve minute. S Acostyjem i Heberom iza Čolaka. Za očekivati je agresivniju i konkretniju igru na sredini terena, kao izvoru napajanja električnom energijom – napadača.


Riječani imaju otvoreni račun s Osječanima, prisjeo im je kulen ove sezone, večeras bi mogla biti  dobra predstava. Osijek voli skalpove velikih, Rijeka želi drugo mjesto.