Kup Hrvatske

KRIŽEVAČKA GOLIJADA Mirko Antonio Čolak predvodio raspucanu Rijeku do uvjerljive pobjede

Ivana Vaupotić

Riječani nisu ništa prepustili slučaju u Križevcima/D. KOVAČEVIĆ

Riječani nisu ništa prepustili slučaju u Križevcima/D. KOVAČEVIĆ

Pola sata prije početka službeni spiker obavijestio je da je Rijeka darovala garnituru dresova, a zatim ih je podsjetio da je Matjaž Kek daleke 1981. služio vojni rok u Križevcima te da je njihov sugrađanin Robert Lisjak vrhunac karijere proveo na Kantridi. Gledatelji su se nadali da je to obraćanje označilo kraj revijalnog dijela, a goropadni gosti vrlo brzo su ih uvjerili da ne trebaju gajiti previše optimizma.



KRIŽEVCI Gradski stadion. Gledatelja: 1.500. Sudac: Ante Čuljak 7. Pomoćnici: Marić, Kolarević (svi Zagreb). Strijelci: 0:1 Čolak (16′), 0:2 Čolak (28′), 0:3 Bušnja (34′), 0:4 Pavičić (38′), 0:5 Čanađija (42′), 0:6 Čolak (75′), 0:7 Čolak (80′), 0:8 Čolak (85′), 0:9 Čanađija (88′). Žuti karton: Escoval (Rijeka).


RADNIK KRIŽEVCI: Vrbančić 6 – Jandrašec 5,5, Pavličević 5,5, Maras 6 (od 46′ Pavlic 5,5), Blagaj 5,5 – Mladen 5,5, Stubičan 5,5 (od 73′ Dabić -) – Rumenjak 5,5 (od 66′ Višak -), Tihelka 5,5, Bastašić 5,5 – Jaković 5,5.


RIJEKA: Prskalo – – Raspopović 7 (od 56′ Velkovski 7), Župarić 7, Escoval 7 (od 73′ Mitrović -), Žuta 7,5 – Čanađija 8, Capan 7 – Kvržić 7, Pavičić 7,5 (od 46′ Puljić 7), Bušnja 7,5 – Čolak 8,5.




Pola sata prije početka utakmice službeni spiker na Gradskom stadionu obavijestio je sve prisutne da je »Rijeka« njihovom klubu darovala garnituru dresova, a zatim ih je podsjetio da je Matjaž Kek daleke 1981. godine služio vojni rok u Križevcima i igrao za tamošnju malonogometnu ekipu zvanu Kombinacija te da je njihov sugrađanin Robert Lisjak vrhunac karijere proveo na Kantridi. Gledatelji su se nadali da je to obraćanje označilo kraj revijalnog dijela šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa, a goropadni gosti vrlo brzo su ih uvjerili da ne trebaju gajiti previše optimizma.


Naravno, četvrtoligaški igrači ovu su utakmicu doživjeli kao veliku priliku za dokazivanje. Štoviše, već u 6. minuti podignuli su gledatelje na noge. Naime, nesmotrenost Darija Župarića tada je domaćoj momčadi iznenada otvorila priliku za kontru koju je, srećom po »Rijeku«, osujetio Joao Escoval, izbacivši loptu van granica igrališta u visini svog kaznenog prostora. Ta situacija ohrabrila je Križevčane koji su jurnuli naprijed, a samo pet minuta kasnije skoro su kažnjeni zbog toga.



Domagoj Pavičić podvalio je sjajnu loptu za Antonija Mirka Čolaka na lijevoj strani kaznenog prostora suparnika. Domaći navijači već su se hvatali za glavu, a riječki napadač promašio je okvir gola, usmjerivši loptu s vanjske strane suprotne stative. U 16. minuti Čolaku je neočekivanu priliku za iskupljenje pružio domaći branič Marko Blagaj, uputivši prekratku povratnu loptu svom vrataru Danijela Vrbančiću. Bila je to jedna od onih situacija kakve pravi napadači ne propuštaju pretvoriti u gol – 0:1.


Rano vodstvo »Rijeke« nije pokolebalo domaće igrače. Preciznije, Križevčani nisu potonuli nakon jeftino primljenog gola, a nadu u čudo u 23. minuti im je dala Čolakova reakcija u 22. minuti, kada se našao u još jednoj situaciji za poentiranje. Umjesto nebranjenog dijela mreže, riječki centarfor uputio je loptu u domaćeg vratara, a isto je napravio s odbijancem. No, ubrzo je dobio novu priliku za iskupljenje. Ovoga puta je Leonard Žuta uputio centaršut s lijevog boka, a Čolak se vinuo zrakom na prvoj stativi i glavom zakucao loptu u bliži kut – 0:2.


Prema riječima Miroslava Blaževića, vodstvo 2:0 je najgori rezultat na svijetu iz psiholoških razloga. Naime, Ćiro tvrdi da u takvim situacijama momčad ima lažni osjećaj sigurnosti, a samo jedan primljeni gol donosi veliku nervozu. Riječani su s tim saznanjem morali živjeti samo šest minuta, odnosno do sjajnog poteza juniora Denisa Bušnje koji je odmjerenim udarcem s ruba kaznenog prostora naciljao nebranjemi dio mreže – 0:3.


U tom trenutku svima na Gradskom stadionu je bilo više nego jasno da će »Rijeka« pobjednički promarširati kroz Križevce. Zapravo, vrlo brzo domaći navijači su se počeli obraćati nebesima, moleći da njihova momčad ne primi dvoznamenkati broj golova. Naime, u 38. minuti Pavičić je povisio vodstvo na Čolakovu asistenciju – 0:4.



Nakon tog gola bilo je jasno da je »Rijeka« uhvatila radnu temperaturu. Svaki napad gostiju aktivirao je signal za opću opasnosu u križevačkim redovima koje je obuzela očigledna panika. Tri minute prije odlaska na odmor Dario Čanađija odlučio se za udarac s dvadeset metara, a taj projektil bio je prekrupan zalogaj za nemoćnog Vrbančića – 0:5.


Nastavak je donio nešto lakši tempo jer »Rijeka« je rutinski držala igru pod kontrolom, pokazujući autoritet prvoligaša, a Križevčani su u skladu sa svojim mogućnostima pokušavali stići do počasnog gola. U takvom rasporedu snaga nije bilo previše uzbuđenja, a gosti su 63. minuti mogli stići i do povećanja vodstva. Međutim, Čolak je u izglednoj prilici nesebično odlučio proigrati Jakova Puljića čiji je udarac Blagaj skrenuo u korner. Deset minuta kasnije Riječani su još jednom zaprijetili. Ovoga puta Čolak je išao na egzekuciju i postigao »hat-trick« za potvrdu pobjede – 0:6.


Završnica je donijela očekivani pad snage u domaćim redovima, a »Rijeka« je to još jednom kaznila. Ovoga puta Čolak je u 80. minuti zaobišao vratara i skoro iz mrtvog kuta s desne strane pucao u nebranjenu mrežu, a lopta je pogodila prvu stativu, te je prešla gol-liniju – 0:7.


Iscrpljeni Križevčani više nisu imali snage čak ni za nasumično nabijanje lopte iz svog šesnaesterca. Tako su u 85. minuti počastili Čolaka koji nije imao milosti za njih – 0:8.Riječki centarfor svoju je odličnu partiju okrunio drugom asistencijom za zaključenje golijade. Odbijenu loptu Čolak je prihvatio na vrhu peterca i nesebično je gurnuo »rolicu« za Čanađiju koji je prizemnim udarcem s petnaest metara zaključio gostovanje »Rijeke« u Križevcima – 0:9.
Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević