Golmani golgeteri

KAD VRATARI TRESU MREŽE Donosimo priču o vratarima koji su se upisivali na liste strijelaca

Marko Cvijanović

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

»Karlo Veliki« upisao se na vječnu listu rijetkih vratara strijelaca. Ne i prerijetkih. Letica je, zapravo, samo nastavio golgetersku tradiciju vratara »Hajduka«



RIJEKA – Karlo Letica zauvijek će pamtiti 10. ožujka ljeta Gospodnjega 2018. Najprije je osvanuo na naslovnici čuvene »Marce« zbog navodnog interesa madridskog »Reala«, a onda u posljednjoj sekundi prvenstvene utakmice »Hajduka« i »Istre 1961« postigao pogodak za vrijednu pobjedu splitske momčadi. I to kakav. Savršen tajming i trzaj glavom. Poput najvećih golgetera.


U Letičinoj karijeri u svakom slučaju više ništa neće biti isto… »Karlo Veliki« upisao se na vječnu listu rijetkih vratara strijelaca. Ne i prerijetkih. Krajem siječnja iz druge španjolske lige stigla je snimka spektakularnog pogotka vratara »Luga« koji je pogotkom sa svoje polovice zapečatio sudbinu »Sporting Gijona« (3:1).


Početkom prosinca prošle godine junak »Beneventa« u osvajanju prvog boda u Serie A, i to protiv »Milana«, bio je vratar Alberto Brignoli. Kad je Letica u pitanju, on je, zapravo, samo nastavio golgetersku tradiciju vratara »Hajduka«.



Vulić i Jantoljak




Ante Vulić, otac poznatoga bivšega igrača, a danas trenera, Zorana, drži visoko 21. mjesto na vječnoj ljestvici strijelaca među vratarima. U svim ligama i natjecanjima. Vratar »Hajduka« u razdoblju od 1951. do 1962. godine kao alternativa legendarnom Vladimiru Beari, postigao je čak 15 golova. Svih 15 iz kaznenih udaraca (14 prvenstvenih, jedan u kup utakmici).


Broje li se i prijateljski susreti, Vulić je ukupno postigao 29 golova. Čak je i veliki Beara često za Antu Vulića znao reći da je jedan od najboljih izvođača jedanaesteraca koje je ikad vidio. A Bearino je iskustvo s jedanaestercima uistinu bilo golemo. Legendarni vratar »Hajduka« postao je prvi vratar koji je (na Olimpijskim igrama 1952. godine) obranio jedanaesterac čuvenom Ferencu Puškašu, a jednom je prilikom na istoj utakmici protiv »Dinama« obranio čak četiri jedanaesterca.


»Rijeka« se može podičiti Marijanom Jantoljakom, koji je postigao čak devet prvoligaških i dva drugoligaška pogotka kao vratar »bijelih«! Najefikasnijije bio u sezoni 1963./64. kada je postigao tri pogotka. Inače, još ujedan vratar riječkoga prvoligaša može se pohvaliti pogotkom, Dragan Žilić je u četvrtfinalu Kupa protiv »Konavljanina« u sezoni 2006./07. u sudačkoj nadoknadi postigao gol vrijedan plasmana u polufinale.



SVIJET


131 Rogerio Ceni


67 Jose Luis Chilavert


46 Jorge Campos


42 Dimitar Ivankov


41 Rene Higuita


HRVATSKA


15 Ante Vulić


9 Marijan Jantoljak


4 Stipe Pletikosa


2 Tvrtko Kale


1 Danijel Subašić



Stipe Pletikosa nastavio je Vulićevu tradiciju u »Hajduku«, ali u karijeri je postigao puno manje pogodaka, »samo« četiri. Sva četiri s bijele točke, jedan u sezoni 2000./01. (Marsonia – Hajduk 0:5) i tri u sezoni 2002./03. (Hajduk – Šibenik 3:1, Hajduk – Varteks 3:1, Hajduk – Zagreb 3:0). U »Hajdukovom« se dresu u strijelce upisao i Tvrko Kale, koji je u sezoni 2004./05. protiv »Zadra« (4:0) iz jedanaestrca postigao prvijenac za splitsku momčad. Kao vratar »Hapoel Be’er Sheve« postigao je još jedan, u sezoni 2009./10. u sudačkoj nadoknadi i pobjedi 3:2 nad »Hapoelom Acreom«. Baš kao i Letica protiv »Istre 1961«! Na popisu hrvatskih vratara strijelaca stoji i ime bivšega vratara »Zadra« i »Hajduka«, a danas reprezentacije i »Monaca«, Danijela Subašića, koji je u drugoligaškoj sezoni 2012./13. momčadi iz Kneževine iz slobodnog udarca postigao pobjedonosni pogodak u trijumfu (2:1) nad »Boulogneom«.


Ceni i Chilavert


Uzgred, među vratarima-strijelcima rijetko će itko više nadmašiti legendarnoga Brazilca Rogerija Cenija (1990. – 2015.), koji je u dvadesetpetogodišnjoj karijeri u »Las Palmasu« postigao čak 131 gol, pritom zabio rekordni 61 pogodak iz slobodnih udaraca i 69 iz jedanaesteraca! Na drugom mjestu sa 67 postignutih golova je Paragvajac Jose Luis Chilavert (1982. – 2005.), jedini vratar koji je postigao »hat-trick« (Velez – Ferro Carruil Oeste 6:1, 1999.), na trećem (48) Meksikanac Jorge Campos (1988. – 2004.), na četvrtom (42) Bugarin Dimitar Ivankov (1996. – 2011.), a na petom (41) Kolumbijac Rene Higuita (1985. – 2010.). Zanimljivo, na desetom je mjestu legendarni vratar »Radničkog« iz Niša, Dragan Pantelić, sa 26 postignutih golova. Kad su već vratarski rekordi golgeterske vrste u pitanju, sadašnji vratar »Bournemoutha«, Asmir Begović, postigao je 2. studenoga 2013. godine za »Stoke City« protiv »Southamptona« najbrži gol jednoga vratara u povijesti (13. sekunda) i pogodak s najveće udaljenosti (98 metara)!