'Odbili smanjenje'

Iz Dinama se oglasili o otkazu Bjeličinom stožeru. Na potezu je sada trener, hoće li i on napustiti Maksimir?

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Iz redova hrvatskog nogometnog prvaka Dinama u četvrtak su pojasnili zašto je cijeli stožer trenera Nenada Bjelice dobio otkaz.


Podsjetimo, Dinamo je u četvrtak uručilo otkaze cijelom stožeru trenera Nenada Bjelice. Otkaz su dobili Rene Poms, Nino Bule, Silvije Čavlina, Martin Mayer, Karlo Reinholz i Jasmin Osmanović.


Nenad Bjelica ostaje za kormilom Dinama, međutim pitanje je kako će reagirati nakon što je ostao bez najbližih suradnika.




Iz kluba su još jednom ponovili kako su zbog pandemije koronavirusa odlučili smanjiti plaće igračima, stručnom stožeru i članovima radne zajednice u periodu od sljedećih šest mjesec.


»Podsjećamo da je Dinamo u ugovornom odnosu sa 450 djelatnika te da je našim mjerama prevladan veliki izazov zadržavanja svih radnih mjesta u klubu, a osobito onih igračkih,« poručili su.


Iz Dinama su kazali kako su o odluci o smanjenju plaća prvo obavijestili trenera Nenada Bjelicu i to u telefonskom razgovoru jer strateg ‘modrih’ nije u Hrvatskoj.


»Mjere su decidirano odbijene,« kazali su dodavši kako su o mjerama obaviješteni i kapetan Arijan Ademi s kojim su bili i neki drugi predstavnici igrača prve momčadi.


»I na tom sastanku i u nekoliko kasnijih telefonskih kontakata mjere su decidirano odbijene. Podsjećamo da su svi pripadnici radne zajednice, preostalog dijela sportskog sektora, nogometne škole i drugih dionika u najkraćem roku prihvatili mjere Uprave Kluba,« objavio je Dinamo.


Iz kluba su poručili kako su se nadali da će »igrači i njihov trener ostaviti otvoren manevarski prostor za dogovor,« međutim njihova odbijanja dobili su u najkraćem roku i u pismenom obliku.Odukom kluba igrači i treneri ostali bi bez trećine prihoda. Trećina primanja isplatila bi im se u redovnim rokovima, dok bi se trećina primanja isplatila u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice GNK Dinamo.

Zaposlenicima koji zarađuju više od 7.500,00 kuna, što je prosječni dohodak grada Zagreba, isplatit će se taj iznos te razlika do punog iznosa plaće na sljedeći način. -t trećina od razlike između prosječnog dohotka i punog iznosa plaće isplaćuje se redovito. Trećina će se isplatiti u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice GNK Dinamo, dok se trećina također, neće isplatiti.


Da su igrači odbili manje plaće bilo je jasno već dan kasnije kada je klub objavio priopćenje u kojem se zahvaljuju zaposlenicima kluba, B momčadi i nogometnoj školi koji su u manje od 24 sata prihvatili mjeru o nužnom smanjenju plaća u periodu do 30. rujna 2020. godine. Klub se zahvalio svima osim prvom sastavu.


»Hvala svima koji su uz razumijevanje teške i neizvjesne situacije prihvatili odluku kluba. Ova odluka koju nije bilo lako donijeti nužna je s ciljem očuvanja stabilnosti i likvidnosti GNK Dinamo u trenucima velike krize u Hrvatskoj i epidemije koronavirusom te u trenucima kada su nogomet i sport potpuno zaustavljeni, u Hrvatskoj i svijetu,« poručili su tada iz kluba.


Ostaje vidjeti kako će na sve reagirati šef stručnog stožera Nenad Bjelica. Hoće li i on napustiti klub ili će složiti novu ekipu suradnika.


Bjelica je preuzeo Dinamo u svibnju 2018. godine i na klupi ‘modrih’ ostvario je fantastične rezultate.


Osvojio je dva naslov prvaka, a milimetar je i do treće titule. Prezimio je s ‘modrima’ u Europi’ nakon 49 godina čekanja doguravši do osmine finala Europske lige, dok je ove sezone izborio plasman u Ligu prvaka gdje je Dinamo do zadnjeg kola bio i igri za prolaz.


Dinamo trenutačno vodi na ljestvici sa 65 bodova, 18 više od Rijeke.