Pod riječkom urom

Hajdukovi šampionski uvojci na ćelavoj glavi

Orlando Rivetti

NL arhiva

NL arhiva



Dinamo 66, Hajduk 61, Rijeka 57, Osijek 52…Vrh je ljestvice nakn šo je Dinamo uspio izgubiti četvrtu proljetnu utakmicu, a uoči nedjeljnog ogleda »bilih« i »modrih« na splitskom Poljudu. Šest kola prije kraja prvenstva. Hajduk bi nakon 13 godina mogao opet osvojiti prvenstvo.


Jer, s obzirom na to kako izgleda Dinamo, robotizirani Hajduk ima veliku šanšu. Prije trinaest sezona, naime, plijen su podijelili Ivo Sanader i Robert Ježić, Splićani su osvojili naslov, a Riječani uzeli Rabuzinovo sunce dvjema pobjedama u finalu nad Hajdukom! Jedanaest sljedećih naslova uzeo je Dinamo, a posljednji Rijeka (dvostruku krunu).


Riječani su devet sati prije kraja prvenstva (šest kola, 18 bodova u talonu), previše zaostali da bi obranili titulu. Sedam poraza upisali su, naime, u prvom dijelu sezone, a kada su u Kranjčevićevoj dodali drugi proljetni, od Rudeša, nakon što su pali u Osijeku, sve je bilo kristalno jasno. Cijena stvaranja nove momčadi.




Riječane će se, međutim, pitati kada je riječ o naslovu prvaka. Jer, nakon što 28. travnja gostuju u Maksimiru, u posljednjem kolu, 18. svibnja, igraju na Rujevici s Hajdukom!


U nedjelju se Splićani mogu Dinamu približiti na samo dva boda. Ako osvoje sva tri boda kao što im je to pošlo za rukom u Maksimiru. U tom slučaju, ako obje momčadi na kraju sezone osvoje isti broj bodova, naslov bi pripao Hajduku! Zato poljudska utakmica za Splićane vrijedi – četiri boda!


Nedvojbeno je da je Hajduk najveće iznenađenje proljetnog nastavka, još da nisu u vjetar bacili neke bodove (Slaven Belupo), na Poljudu, gdje bi im bio kraj euforiji. Ali, sretno su se i spašavali, kao što je to bilo protiv Istre 1961 kada je vratar Letica postigao pogodak u 96. minuti, ili kada su Lokomotivi uzeli bod golom iz zaleđa. Zbog čega se ispričao predsjednik kluba Ivan Kos.


Hajduk može biti prvi, ima natjecateljsku momčad u čvrstim taktičkim okovima trenera Kopića, zna igrati na rezultat. Uz poneki individualni bljesak, svi su igrači u službi kolektiva u dvostrukom bloku… Mogao bi biti prvak, ali pitanje je da li to i želi (?). Upravo tako. Ako ne uspije, kriv će biti, naravno, Hrvatski nogometni savez u čijem radu predstavnici Hajduka ne sudjeluju… Šukerovi i Mamićevi ljudi bit će krivi iz jednostavnog razloga što im zbog »mira u kući« puno toga toleriraju, a onda dolazi do »kanibalizma« na splitski način. Zbog toga je Hajduk više od nogometa, religija. Fanatizam!


Kako drukčije objasniti da tri dana prije možda najvažnije utakmice sezone, u nedjelju s Dinamom u Poljudu, navijači (Torcida) bacaju kamenje na predsjednika Ivana Kosa – »Osramotili ste nas, niste dostojni biti predsjednik Hajduka! Po vašem nalogu postoje klupski djelatnici koji su zaduženi da se brinu za suce. Vode ih na večere u restoran Zrno Soli, daju im se pokloni i nagrade na račun kluba, vodi ih se u noćni život u Vanilla bar, a nekim sucima se u pratnji klupskih djelatnika zalomi i odlazak na koncert Saše Matića…«


Navijači napadaju Kosa da je kupio suce (?), a još nismo saznali tko je plaćen i za koju utakmicu u aferi »pošteno suđenje« predsjednika Maleša… Predsjednik Hajduka, Ivan Kos, odgovorio je na sve optužbe navijača, naglasivši kako »nikad ne bi dozvolio sebi niti ikome vrijeđati osjećaje i žrtvu onih koji su za ovaj klub, a u borbi protiv sudačke hobotnice…


Zar ne bi bilo ugodnije i ljepše u očekivanju nedjeljne utakmice pričati o tome čiji su aduti jači, Kopićevi ili Jurčevićevi, tko je u čemu jači, na kojem dijelu terena. Ali, ovo je Hajduk. Jedan jedini, jedinstven, Svako je gospodar svog života, navijači – Hajduka!


U Hajduku, izgleda, suce ili tuku (Marić), ili ih vode na – kurbe… Barem tako tvrde navijači koji bi sucima u hranu stavili mišomora… Hajdukovci rade šampionske uvojke na ćelavoj glavi… Šteta.  Ipak, mislim da će teren ponuditi drugu sliku. Da se kladim, stavo ih sve na – Hajduk !. Jer ima momčad, ne toliko kvalitetnu kao Dinamo, ali – momčad!