Trener Milana najavio meč na Rujevici

GENNARO GATTUSO: Rijeka je puna entuzijazma. Riječana je u Milanu bilo pet tisuća, a izgledalo je kao da ih je 20 tisuća

Ivan Volarić

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Znate što, vidio sam kakvu su atmosferu napravili navijači "Rijeke" na San Siru. Bilo ih je četiri, pet tisuća, a izgledalo je kao da ih ima 20 tisuća! Očekujem vatrenu atmosferu. Kod mojih igrača želim vidjeti želju, da ne pokažu strah od pobjede. Što se mojega debija tiče sigurno da sam uzbuđen kao što sam bio uzbuđen na debiju u Serie A. Volio bih da smo trenirali u Rijeci, međutim željeli smo trenirati sa svim igračima u Millanellu. Uvijek volim osjetiti atmosferu na stadionu gdje ću igrati.



RIJEKA – Gennaro Gattuso (39) – “Hrabro srce” talijanskog i milanskog nogometa. Ušao je u press centar na Rujevici nešto poslije 19 sati autorativnim korakom kojim je svojevremeno u dresu “Milana” i Azzurra kročio svjetskim travnjacima. Baš kao nekada suparničkim igračima pružio je ruku doslovce svakom novinaru domaćem ili jednom od brojnih talijanskih prije nego što je stao pred mikrofone. Ni to ga naravno nije spasilo od neugodnih pitanja kao primjerice onom da li je proučavao kako vratari “Rijeke” igraju glavom.


Aludirale su talijanske kolege na njegov prvenstveni debi kod “Beneventa” gdje je ispustio pobjedu u sučevoj nadoknadi vremena nakon što je primio gol od domaćeg – vratara. Početak nije baš sjajan baš kao ni start trenerske karijere igrača koji je sakupio gotovo 400 utakmica u dresu “Milana”. “Sion”, “Palermo”, grčki OFI, “Pisa” i primavera “Milana” u četiri godine. Jedino je s “Pisom” napravio nešto opipljivo, ušao je u Serie B. Nada se naravno da će njegov europski debi proteći bolje nego – prvenstveni.


– Pred nama je važna utakmica bez obzira na to što ne odlučuje o plasmanu u iduću krug – započeo je trener “Milana” svoju riječku presicu. – Treba nam dobar rezultat, treba nam pobjeda kao kruh nakon remija kod “Beneventa”. Pružit ćemo priliku igračima koji su do sada manje igrali. Želim da pokažu da mogu dovesti u probleme suparnika. Ipak se igra europska utakmica. Svatko od tih igrača koji će istrčati nosit će dres “Milana”, a to treba poštivati i truditi se do kraja.




Talijanske novinare zanimalo je da li je trener “Milana” u ovo kratko vrijeme uspio uvesti momčad u “ritam Gattuso”… Mislili su naravno na trkačke sposobnosti koji su nekada krasile velikog borca.


– S momčadi sam tek osam dana, ali tko se razumije u fizičku pripremu dobro zna da se ne može puno promjeniti u tako kratko vrijeme. Vidim da igrači žele raditi. “Milan” je momčad koja najmanje trči u Serie A, ali radimo na tome da to popravimo. Međutim, moramo biti pažljivi jer dolazimo u opasnost da se netko povrijedi. Nije alibi, nije isprika, počeli smo na tome raditi, ali moramo biti pažljivi. Ako preopteretimo igrače postoji rizik da ćemo nekoga izgubiti. U Milanu su ostali igrači koji nam važni, međutim radije bih da treniraju nego da su došli na put.


Puno se govorilo malom rujevičkom stadionu i ne baš dostojnoj pozornici za Gattusov europskov debi. No, “Rino” najbolje zna da nije sve u veličini.


– Kažete da je ovo mala pozornica za moj europski debi… Znate što, vidio sam kakvu su atmosferu napravili navijači “Rijeke” na San Siru. Bilo ih je četiri, pet tisuća, a izgledalo je kao da ih ima 20 tisuća! Očekujem vatrenu atmosferu. Kod mojih igrača želim vidjeti želju, da ne pokažu strah od pobjede. Što se mojega debija tiče sigurno da sam uzbuđen kao što sam bio uzbuđen na debiju u Serie A. Volio bih da smo trenirali u Rijeci, međutim željeli smo trenirati sa svim igračima u Millanellu. Uvijek volim osjetiti atmosferu na stadionu gdje ću igrati.


Gattuso je osim o navijačima biranim riječima govorio i o igračima, te treneru “Rijeke”.


– “Rijeka” je momčad koja odražava karakter trenera i navijača, momčad koja je tehnički jaka. Dobro su organizirani, igraju preko bokova gdje stvaraju višak. Doduše, nedostajat će im nekoliko važnih igrača. Mišić je suspendiran, Bradarić ozlijeđen… Imaju dosta problema, ali sigurno će na ovom malom stadionu biti puni entuzijazma. Ipak igraju protiv “Milana”! – poentirao je 39-godišnji stručnjak koji je u Milanu ostavio osmoricu prvotimaca vratara Donnarummu, Calhanoglua, Susa, Kalinića, Bonaventuru, Rodrigueza, Kessiea i Borinija.