Novi trener Orijenta 1919

FAUSTO BUDICIN: Nitko sretniji od mene ako uđemo u Drugu HNL

Ivan Volarić

Saša Matijaš, Fausto Budicin i Zvonimir Jergović/R. BRMALJ

Saša Matijaš, Fausto Budicin i Zvonimir Jergović/R. BRMALJ

 Jedini imperativ koji stavljam ispred sebe i momčadi je da pružimo maksimum. Ako nas taj maksimum dovede do te pozicije da izborimo Drugu HNL nitko sretniji od mene - rekao je 37-godišnji stručnjak kojemu će ovo biti prvi seniorski posao



RIJEKA Fausto Budicin (37) predstavljen je na Krimeji kao novi trener Orijenta 1919. Bivši branič Rijeke, Istre, Olimpije i Paschinga stiže na kormilo riječkoga trećeligaša nakon što je u posljednje dvije sezone trenerski zanat “ispekao” vodeći starije pionire Rijeke.


– Za mene je izuzetna čast što sam postao novi trener Orijenta – započeo je Budicin. – Do toga angažmana došlo je poprilično iznenadno. Nisam očekivao tako rano da ću dobiti priliku iskoračiti i okušati se u seniorskom nogometu. Pregovori su trajali dosta kratko. Zahvalio bi se prvenstveno Rijeci što mi je omogućila da u tako kratko vrijeme raskinemo suradnju i pristupim Orijentu. Rijeka je vjerovala u mene, pružila mi priliku da se okušam u trenerskom poslu i zbog toga sam im zahvalan. Sada je došlo vrijeme da iskoračim iz tkz. komfor zone i da se okušam u nečemo što je novo za mene. Orijent je odličan klub s dobro posloženom ekipom. Ostalo je kratko vrijeme do subotnje utakmice i morat ćemo se adaptirati na to kratko razdoblje i pokušat to iskoristiti na najbolji mogući način.


Iako nema imperativa sasvim sigurno je i kod vas prisutan drugoligaški izazov?




– Sportski je ući u svaku utakmicu s ciljem da pobijediš. Najviše se fokusiram na prvu utakmicu i gledamo prvo na to, odnosno kako osvojiti maksimalan broj bodova. Ajmo najprije korak po korak, dakle da odradimo debi u subotu pa ćemo se okrenuti idućoj utakmici u kojoj će cilj biti isti – osvojiti tri boda. Na kraju ćemo vidjeti da li smo bili bolji od konkurencije. Jedini imperativ koji stavljam ispred sebe i momčadi je da pružimo maksimum. Ako nas taj maksimum dovede do te pozicije da izborimo Drugu HNL nitko sretniji od mene. Ako ne bude dovoljan onda ćemo analizirati zašto nismo bili bolji. To je jedini ispravan način razmišljanja i da dugoročno imamo pomake prema naprijed.



Novoga trenera predstavio je predsjednik kluba Saša Matijaš, koji je još jednom ponovio što očekuje od momčadi Orijenta ove sezone.


– Ciljevi su uvijek isti, idemo iz utakmice u utakmicu. Ambicije Orijenta su uvijek bile visoke, ali moraju biti realne, u skladu sa zadatim okvirima. Nećemo nigdje žuriti. Naš prvi cilj je bio stabilizirati i posložiti klub, te ga posložiti za više rangove. Kada nam se otvorila mogućnost za viši rang onda normalno da su nam to želje i ambicije. Ambicije svakoga kluba u Trećoj ligi trebala bi biti Druga liga. To je sportski! E sad, ako ne uspijemo ništa strašno se neće dogoditi. Na Krimeji će se igrati nogomet kao i u prethodnih sto godina – smatra Matijaš.



Igrače uglavnom poznajete, s dijelom njih ste igrali?


– Nekim igračima sam bio suigrač, neke sam trenirao, a neke ne poznajem i naravno da će trebati neko vrijeme da ih upoznam i da oni upoznaju mene. Trebat će strpljenja s moje i s njihove strane iako je pojam strpljenja u nogometu relativno nepoznat. Imamo dva treninga do prve utakmice i trebat će maksimalno iskoristiti vrijeme koje je na raspolaganju i na nama u stožeru je da uložimo maksimalan trud, ali će isto tako i igrači morati napraviti korak prema nama jer jedino tako se možemo nečemu nadati.


Imate li trenerskih uzor?


– Imao sam puno uzora u karijeri i od najlošijih, ali i od najboljih trenera nešto možeš naučiti. Od dobrih trenera treba uzeti najbolje stvari, a od lošijih izdvojiti stvari koje nisu dobro radili na tome učiti. Svi imamo neke ideje i uzore, ali treba najprije ocijeniti ekipu i vidjeti kako diše, te neku svoju viziju prilagoditi mogućnostima igrača. Moramo se najprije upoznati, trener mora najprije prilagoditi svoje zahtjeve ekipi, a onda ekipa mora sve napraviti da prihvati te zahtjeve – rekao je Budicin.



Kapetan Orijenta 1919 Zvonimir Jergović osvrnuo se na krizno rezultatsko razdoblje koje je sobom donijelo i smjenu trenera. 


– Nevjerojatno je da čovjek želi pobijediti u svakoj od te tri utakmice, a izađe poražen iz sve tri. Teško je to objasniti. Imamo ekipu sastavljenu od igrača koji su se okušali u profesionalizmu i one koji to tek namjeravaju učiniti. Nije to prizvelo krizu, imamo dobru atmosferu u momčadi. Pozdravljamo odluku vodstva kluba da se dovede Fausto Budicin za trenera. Sigurno da će ekipa dati dodatnu informaciju treneru. Ne znam puno o njegovu trenerskom radu, ali smatram ako bude upola dok je bio kapetan i vodio prvoligaške ekipe da će to biti izvrstan odabir. Svi ljudi koji su vjerovali uz nas želimo da i dalje ostanu uz nas. Došlo je do malog psihološkog pada, to je moguće u svakoj profesiji pa i nogometu. Ponekad želiš najboljeg, a doživiš neuspjeh. Mi ćemo do kraja prvenstva pokušati da je taj neuspjeh bio slučajan. Pokazali smo svojim jesenskim igrama da smo se u stanju vratiti – rekao je Jergović.