Čudo u Pragu

EURO 2020: Englezi izgubili od Češke, Francuska penalom do pobjede nad Islandom

Hina

Vratar Češke Tomaš Vaclik slavi pobjedu nad Engleskom/Foto REUTERS

Vratar Češke Tomaš Vaclik slavi pobjedu nad Engleskom/Foto REUTERS

Engleska je pretrpjela prvi poraz u kvalifikacijama za velika natjecanja nakon točno 10 godina izgubivši u Pragu od Češke rezultatom 1-2



ZAGREB Odigrane su utakmice sedmog kola skupina A, B i H za plasman na Europsko prvenstvo 2020. Svjetski nogometni prvak Francuska ostvarila je minimalnu 1-0 (0-0) pobjedu na gostovanju kod Islanda u susretu skupine H kvalifikacija za odlazak na EURO kojom su zadržali prvo mjesto na ljestvici. Jedini pogodak na utakmici postigao je Giroud (66-11m) s bijele točke.


Turska je također na jedva na svom terenu sa 1-0 (0-0) svladala Albaniju golom Cenka Tosuna (90) na samom kraju susreta. I treći dvoboj u ovoj skupini igran u petak završio je tim rezultatom, Andora je ostvarila rijetku 1-0 (0-0) pobjedu protiv Armenije golom Valesa. Na ljestvici Francuska i Turska imaju po 18 bodova, slijedi Island sa 12, Albanija ima devet, a Moldavija i Andora po tri.


Engleska je pretrpjela prvi poraz u kvalifikacijama za velika natjecanja nakon točno 10 godina izgubivši u susretu skupine A u Pragu od Češke sa 1-2 (1-1). Engleska je povela iz kaznenog udarca kojega je iskoristio Kane (5-11m), no Brabec (9) je ekspresno izjednačio da bi pobjedu  Češkoj osigurao Ondrašek (85) pred kraj dvoboja. U drugom susretu ove skupine Crna Gora i Bugarska su igrale 0-0.




Engleska i Češka na vrhu su skupine sa po 12 bodova, četiri više od trećeg Kosova, dok su Crna Gora i Bugarska na dnu sa po tri boda.


Ukrajina i Portugal ostvarili su novi korak ka plasmanu na EURO iz skupine B zahvaljujući sigurnim domaćim pobjedama, Ukrajina je sa 2-0 (1-0) nadigrala Litvu uz dva gola Malinovskog (29, 58), dok je Portugal sa 3-0 (1-0) svladao Luksemburg pogocima Bernarda Silve (16), Cristiana Ronalda (65) i Gonzala Guedesa (89). 


Ukrajina je vodeća na ljestvici sa 16 bodova, drugi Portugal ima 11 i utakmicu manje. Treća je Srbija sa sedam bodova, dok su Luksemburg s četiri i Litva s jednim bodom bez izgleda za odlazak na EURO.