A sada prema vrhu

EUFORIJA NA RUJEVICI Bišćan se predstavio visokom pobjedom protiv fenjeraša, Lovranci stvorili pobjednički štimung

Denis Frančišković

Riječani su bili uvjerljivi u sudaru s posljednjom momčadi lige/V. KARUZA

Riječani su bili uvjerljivi u sudaru s posljednjom momčadi lige/V. KARUZA

Gro Armade kao što je i najavio nije iz protesta došao podržati "bijele" zbog Bišćana i Pilipovića, no oni koji su došli srčano su i pomalo euforično pozdravili novog trenera i momčad koja traži izlaz iz krize.



RIJEKA Rijeka se nakon 37 dana vratila na Rujevicu i ugasila “fenjeraša”. Igor Bišćan je na domaćoj premijeri startao pobjedom protiv svog bivšeg kluba kojeg je uveo u elitu na Rujevici koja nije zračila prijašnjim prepoznatljivim štimungom, ali navijački niti razočarala. Gro Armade kao što je i najavio nije iz protesta došao podržati “bijele” zbog Bišćana i Pilipovića, no oni koji su došli srčano su i pomalo euforično pozdravili novog trenera i momčad koja traži izlaz iz krize.


I dok je poluprazan sjever u tišini zjapio bez prepoznatljive ikonografije i transparenata, ostatak tribina grlato je i uz pljesak od starta stao uz Rijeku. Počelo je skandiranjem Rijeka, Rijeka…, pjesmom Nigdje nema ljepšega grada…, a u zvučnu kulisu uključila se i Lovranska glazba. Bio je to i više nego dobar podražaj s tribina, Rijeka je potekla Rujevicom i nakon velikih promašaja u prvom poluvremenu slomila momčad prikovanu za dno ljestvice.


Kada je Kvržić u 55. minuti s nekoliko lažnjaka slomio pratnju, a potom pripremio pola gola za Čolaka za koji je lako pogodio s pet metara za 3:1 bilo je jasno da bi sve osim domaće pobjede graničilo sa senzacijom.


Heber dvaput




U 70. minuti Heber je drugi put efektno zabio na Puljićevu asistenciju i zaradio pljesak s tribina tri minute kasnije kada ga je zamijenio Acosty. Gosti su se potom malo oslobodili u igri vidjevši da je sve izgubljeno, a to je otvorilo nove šanse. Rudeš je bio definitivno razbijen, a Puljić zapečatio riječki trijumf. Rijeka je najbolje od svega… razgalilo se istokom pa zapadom.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 3.428. Sudac: Josip Lučić (Vinkovci) 7. Strijelci: 1:0 Gorgon (19′-11m), 1:1 Pantalon (28′), 2:1 Heber (45′), 3:1 Čolak (55′), 4:1 Heber (70′), 5:1 Puljić (83′). Žuti kartoni: Filipović (Rudeš).


RIJEKA: Sluga 6,5, Raspopović 6,5, Župarić 7, Escoval 6,5, Žuta 6,5, Pavičić 6,5, Lončar 6,5, Kvržić 7,5, Gorgon 6,5 (od 73′ Capan -), Heber 7,5 (73′ Acosty -), Čolak 6,5 (od 66′ Puljić 7).


RUDEŠ: Banić 6, Filipović 5, Obanor 5, Pantalon 5, Vojković 5 (od 72′ Petrović -), Marques da Silva 5 (od 89′ Sopić -), Jukić 5, Falinski 5,5 (od 59′ Klepač 5,5), Mrkonjić 5,5,  Boršić 5, Kovačec 5,5.



Inače, Rijeka se u prvom poluvremenu ispromašivala kao rijetko kada dosad. Vratar Banić bio je pomalo na “streljani”, prigode “bijelih” redale su se kao na tekućoj vrpci, ali lopta jednostavno nije htjela u gol. Već u 5. minuti kada su Riječani izveli tri kornera u nizu Župarić je u skoku dobro zahvatio loptu glavom, pogodio gredu od koje se lopta odbila na travu, čini se i prešla crtu, no sudac Josip Lučić nije pokazao na centar. Veliku priliku Rijeka je imala u 16. minuti kada se Heber izborio za loptu na lijevom boku, pobjegao čuvaru i prizemno dobro asistirao za Čolaka koji je s nekoliko metara u matnoj situaciji promašio loptu.


Župarićeva greda


No samo tri minute nije bilo spasa za goste, Heber je nakon ubačaja tukao glavom, Filipović igrao rukom, a dudac nakon male zadrške pokazao na “bijelu točku”. Gorgon je bio siguran – 1:0. I onda devet minuta kasnije šok. Iz prvog pravog napada točnije ubalaja iz slobodnjaka Rudeš je izjednačio. Pantalon je skoku iz igre izbacio Escovala, ostao sam pred Slugom i lagano poentirao s vrha peterca – 1:1. Gosti su minutu kasnije još jednom opasno zaprijetili preko Filipovića udarcem iskosa, Sluga je u padu i bliskom susretu s vratnicom loptu izbio u korner.


I onda do kraja poluvremena rijetko viđen riječki juriš. Kvržić (31′), Gorgon (33′) i Heber (dvaput u 43′) propuštali su velike prilike, a i vratar Banić briljirao među vratnicama. Ipak u 45. morao je potpisati kapitulaciju, Pavičićeva lopta sa 16 metara odbila se “bilijarski” do Hebera, a on ovaj put hladnokrvno matirao Matića – 2:1.



“Bijeli” su imali i glazbenu podlogu susreta, podršku Lovranske glazbe, tradicionalnih prijatelja i štovatelja kluba. Dečki iz Lovrana nisu se uoči susreta previše zanemarivali time što momčad hukom sa sjevera nije pratila Armada.


– Pa mi smo uz klub na tribinama od daleke 1978. godine, puno ranije od nekih navijača – moglo se znakovito čuti iz redova Lovranaca dok su spremali instrumente na ulazu u stadion.


snimio Vedran Karuza


snimio Vedran Karuza