Prva HNL

EUFORIJA NA POLJUDU Hajduk nakon 1259 dana dobio Dinamo u Splitu i preuzeo vrh, remi u Puli

Hina

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

Bio je to i prvi prvenstveni poraz Dinama, koji je dominirao u prvom dijelu, ali je bio i posve nadigran u drugom dijelu.



SPLIT – U derbi-dvoboju 7. kola Prve HNL u Splitu su nogometaši Hajduka svladali Dinama s 1-0 (0-0) i zasjeli na vrh ljestvice.


Hajduk je slavio golom Libanonca Bassela Jradija u 56. minuti, a bila je to prva pobjeda “bilih” nad Dinamom u Splitu nakon 1259 dana, dok su na prvom mjestu ljestvice HNL-a zasjeli nakon 1399 dana. Bio je to i prvi prvenstveni poraz Dinama, koji je dominirao u prvom dijelu, ali je bio i posve nadigran u drugom dijelu.


U izvrsnom ozračju 30-tak tisuća navijača utakmicu je bolje počeo Dinamo, pa je u 6. minuti Leovac iz slobodnog udaraca iskosa s desne strane pogodio vratnicu, a u 14. minuti udarac glavom Gojaka prošao je tik pored vratnice. U 28. minuti vratar Splićana Ljubić brani opasan udarac Oršića iskosa s lijeve strane i to je bilo sve u vrlo siromašnom prvom poluvremenu u kojem Splićani nisu imali nijedan udarac prema vratima.




No, tek što je krenulo drugo poluvrijeme Hajduk je mogao do vodstva, ali je požrtvovni Ademi u zadnji trenutak blokirao šut Simića i zaradio ozljedu zbog koje je kapetan Dinama morao izaći iz igre. Samo minutu kasnije Jairo je uputio prvi šut domaćina na utakmici koji vratar Livaković brani. U 56. minuti Splićani su ipak poveli nakon što je Juranović uputio precizan centaršut prema Nejašmiću, čiji šut glavom Livaković odbija, ali samo na glavu Jradija koji s metra ubacuje loptu u mrežu. Libanonac je dvije minute kasnije srušen od strane Stojanovića u kaznenom prostoru, ali mu sudac Batinić pokazuje žuti karton zbog simuliranja.


U 75. minuti sudac Batinić dodjeljuje izravni crveni karton Emilu Dilaveru zbog brutalnog starta nad Nejašmićem, a u nastaloj gužvi crveni karton je zbog prigovora s klupe dobio i Arjan Ademi. U 80. minuti crveni karton je zbog starta nad Theophilleom dobio i strijelac Jradi. U 86. minuti pokušao je Hajrović s gotovo 35 metara, a Ljubić to jedva brani, dok je u 88. minuti Jakoliš prošao dvojicu braniča, izbio sam ispred vratara, ali je njegov udarac bio preslab. U 91. minuti Gavranović je potpuno sam iz okreta tukao, ali ravno u Ljubića u zadnjoj šansi utakmice.


Susret se igrao na stadionu Poljud pred 30.000 gledatelja, a sudio je Batinić iz Osijeka.


Strijelci: 1-0 Jradi (56)


Crveni kartoni: Dilaver (Din, 76), Jradi (Haj, 80)


U drugom subotnjem susretu Istra 1961 i Osijek su u uzbudljivoj utakmici odigrali bez pogodaka.


Na ljestvici vodi Hajduk s 15 bodova ispred Dinama koji ima 13 bodova, Osijek je treći 12 bodova, a Istra 1961 sedma s osam bodova.