Kvalifikacije za Ligu prvaka

Dinamo riješio Astanu s dva gola pred zagrebački uzvrat

Ivana Vaupotić

Foto GNK Dinamo

Foto GNK Dinamo

Prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka »Dinamu« je donijela opipljivu prednost nad »Astanom«



ZAGREB  Prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka »Dinamu« je donijela opipljivu prednost nad »Astanom« za zagrebački uzvrat koji je na rasporedu idućeg utorka. Izjednačeni i obostrano oprezni prvi dio presjekla je ubojita kontra za vodstvo modrog ansambla koji je u nastavku imao nekoliko obećavajućih kontri za otklanjanje svih dvojbi. No, hrvatski prvak i ovako je ostvario izuzetno vrijedan rezultat.


Igrala se 9. minuta kada je Izet Hajrović na lijevoj strani napada “Astane” srušio Dmitrija Šomka, a Laszlo Kleinheisler je iz tog slobodnog udarca lukavo pucao u bliži kut. Srećom po “Dinamo”, lopta je pogodila stativu. Do iduće prilike trebalo je čekati idućih dvadeset minuta, odnosno do idućeg prekida u opasnoj zoni. Ovoga puta Marin Tomasov ubacio je loptu pred gol, i to točno prema poziciji Marina Aničića kojeg je modra obrana zaboravila. Stoper iz Mostara uspio je prebaciti gol iz idealne pozicije.


Te dvije situacije bile su jedino vrijedno spomena u prvih pola sata igre. Uoči utakmice trener “Dinama” Nenad Bjelica tvrdio je da su njegove trupe u glavni grad Kazahstana došle po pobjedu, ali igra modrog ansambla nije bila na razini njegove retorike. Zapravo, utakmica je bila prilično nesadržajna do 39. minute, kada je “Dinamo” profitirao od trenutka nadahnuća Danija Olma. Naime, dvadesetogodišnji Španjolac prebacio je Aničića na centru, jurnuo prema golu suparnika i servirao savršenu loptu za Marija Budimira – 0:1.




Kazahstanski prvak krenuo je po izjednačenje u drugom dijelu, a Bjelica je umjesto Budimira na teren poslao Marija Gavranovića, čime je jasno pokazao da namjerava prepustiti inicijativu suparniku i čekati kontru koja bi mu donijela drugi gol. U 55. minuti to se i dogodilo, no Nenad Erić uspio je obraniti zicer Olmu. Prije toga Pedro Henrique propustio je podjednako čistu priliku na suprotnoj strani. Modrima se nova kontra otvorila u 70. minuti, no Erić je opet bio na visini zadatka. Ipak, u 85. minuti nion nije mogao zaustaviti precizan udarac Olma sa dvadeset metara – 0:2.