Pikova dama Orlanda Rivettija

Dalić strpao u mali džep Messija i Sampaolija

Orlando Rivetti

Rreuters

Rreuters



Argentina na koljenima! Dvostruki svjetski prvak sa svojim čarobnjakom Messijem morao je potpisati predaju nakon fantastične utakmice naše reprezentacije vojskovođe Zlatka Dalića. Ako je netko sumnjao da je ova reprezentacija prekrupan zalogaj za »malog Dalića«, koji je bio trener tamo negdje na Bliskom istoku, jučer su su shvatili njegovu genijalnost. Hrvatska je odigrala fenomenalnu utakmicu, ostvarila jednu od najvećih pobjeda u povijesti, zahvaljujući sjajnoj momčadi koja je pratila svog trenera. Taktički smo odigrali savršeno. U razdoblju do odmora pripremali smo ono što se dogodilo u nastavku – potop Argentina i Messija.


Čudesna utakmica naše reprezentacije. Koktel igračkom umijeća stopljenog u kolektiv taktičke odgovornosti. U razdoblju do odmora stvarali smo temelje onog što će se dogoditi u nastavku. Brozović i Rakitić uz pomoć Modrića strpali su u kavez Messija, koji je još jednom pokazao da mu Argentina nije suđena. Slika utakmice u 64. minuti, nakon vodstva, dara vratara Caballera i majstorije Rebića, u svečanoj loži govori sve. Kada je Rakitić, naš najbolji igrač zaustavio Messija, suigrača iz Barcelone, da ne zakuca Subašića, Diego Maradona je rukama prekrio oči, uhvatio se za glavu.


Messija je Hrvatska ostavila u predvorju argentinske povijesti. Nikad neće biti Maradona, kako bi rekao Mario Kempes, svjetski prvak prije četrdeset godina, jer nije osvojio ništa. Modrić i Rakitić su nakon Rebićeva gola zasladili pobjedu koja ulazi u povijest. Messi nije napravio ništa za što je isključivi krivac – Hrvatska. Maestralnom taktikom, sastavom u kojem je Dalić žrtvovao jednu figuru, Kramarića za Brozovića, da bi pojačao sredinu terena, Messiju je oduzet prostor između linija, a nije imao pomoći od ostatka momčadi. Jorge Sampaoli, sljedbenik Marcela Bielse, trenera koji tvrdi da postoji 28 sustava igre, nije bio problem promijeniti raspored igrača na terenu. Igrati s trojicom u zadnjoj liniji, u 3-4-3, i tri napadača, ali takva momčad u prvom dijelu nije uputila nijedna udarac u okvir Subašićeva gola. Nije imao tko donijeti loptu Messiju, u nastavku su zaigrali Higuain i Dybala, topnici iz Juventusa, ali Argentina jednostavno nije imala igru. Naša ju je momčad razoružala. Hrvatska je sinoć bila natjecateljska momčad koja je znala kada treba mijenjati ritam, braniti se i kada napasti. Zlatko Dalić vodio je momčad – šahovski. Pripremio i vukao maestralne poteze. Od početne postave do izmjena u nastavku utakmicu. Zbog toga što je vjerovao Rebiću…Sinoć je Hrvatska otvorila nove horizonte naših ambicija. Ako smo do sada sumnjali, sada smo se uvjerili da ova momčad može daleko… U povijest!Argentina je bila slaba onoliko koliko je Hrvatska bila moćna u svakom pogledu.