Izbornik hrvatske reprezentacije

Dalić: Ispred nas je finale i nije nam bitno tko je protivnik. Došli smo uživati u finalu i dati maksimum

Hina

Francuska je jedna od reprezentacija koju 'Vatreni' nikada nisu pobijedili. S ‘Tricolorima’ smo igrali pet puta ostvarivši tri poraza i dva remija uz negativnu razliku pogodaka 3-9



Francuska je jedna od reprezentacija koju ‘Vatreni’ nikada nisu pobijedili. S ‘Tricolorima’ smo igrali pet puta ostvarivši tri poraza i dva remija uz negativnu razliku pogodaka 3-9.


Međutim, taj podatak ne brine previše izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića.


“Ne polažem puno na tradiciju, ona je tu da se ruši. Ispred nas je finale i nama nije bitno tko je protivnik. Došli smo uživati u finalu i dati maksimum. Ne zanima nas previše tko je na drugoj strani,” poručio je Dalić.




Prvi francusko – hrvatski dvoboj i najviše pamtimo. Bilo je to polufinale SP-a 1998. godine i pobjeda domaćina 2-1


Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim ‘Tricolori’ su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerovog gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića. Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu. Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nisu uspjeli izjednačiti.


Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.


Nakon pariške drame, uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3-0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyha Vairellesa (73), a u Zagrebu 2-0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja ‘Tricolori’ su postali i europski prvaci.


Međusobno smo igrali i na EP 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2-2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48′-11m) i Dade Prše (52). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet.


Posljednji put igrali smo u ožujku 2011. na Stade de Franceu. Bio je to prijateljski susret koji je završio bez golova.