Uoči derbija

DANIEL ŠARIĆ: Igra Rijeke još nije razini, ali Bišćan ima najkvalitetnije igrače nakon Dinama

Denis Frančišković

Daniel Šarić/H. JELAVIĆ/Pixsell

Daniel Šarić/H. JELAVIĆ/Pixsell

Rijeku čeka jedna teška utakmica u kojoj je sve moguće. Bišćanov sastav ide na kvalitetu, to je sigurno, poslije »modrih« to je možda ipak igrački najkvalitetnija momčad u ligi. U odnosu na sadašnje stanje i formu možda je Dinamo blagi favorit, no u jednoj utakmici Rijeka je sposobna odigrati dobro - tvrdi Šarić



RIJEKA Pomoćnik Nenada Gračana u mladoj hrvatskoj vrsti koja je izborila EURO, bivši igrač Rijeke i Dinama. I hrvatski reprezentativac koji je plijenio igrom na desnom boku, prodorima, s puno smisla za igru te opasan kada krene u napad. Daniel Šarić, ujedno nekadašnji igrač Sporting Gijona i Panathinaikosa, možda je jedan od najpozvanijih za najavu skorašnjeg sudara Rijeke i Dinama na Rujevici, ali i hrvatske reprezentacije koju na Wembleyju danas čeka utakmica s velikim ulogom u Ligi nacija s Engleskom.


– Derbi Rijeke i Dinama u biti je posljednjih godina bio najveći hrvatski derbi. Tri, četiri godine ti su derbiji odlučivali o vrhu. U ovom trenutku to nažalost nije, Rijeka je dosta zaostala, no pomalo se diže, skuplja bodove. Vidi se da se samopouzdanje malo vratilo igračima, sada nas čeka jedna utakmica na jednoj sasvim drugoj razini – kaže Daniel Šarić.


Bodovi su važni i jednima i drugima, no dojam je da bi ipak Riječanima bili puno veće pogonsko gorivo u lovu na drugo mjesto i Europu.


Velik korak




– »Bijeli« su se sada malo bodovno stabilizirali, bodovi iz ove utakmice sigurno bi jako puno značili igračima Igora Bišćana i za borbu za drugo mjesto i Europu. Pobijedili li Rijeka bit će to velik korak za ovu momčad – potvrđuje Šarić koji s velikom pozornošću prati sve što se događa u HNL-u. Naravno Rijeka je uvijek u posebnom fokusu.


– Igra još uvijek nije na velikoj razini, ali niti Bišćan nije imao previše vremena za nekakve velike korekcije. Bodovno to izgleda super, remi na Poljudu i tri pobjede.


O Dinamu ove jeseni ne treba posebno trošiti riječi. »Modri« svoj potencijal prezentiraju diljem Europe, igraju praktički s dvije momčadi i bit će velik zalogaj za momčad koju vodi bivši – »dinamovac«.


– Dinamo u ovom trenutku igra jako dobro, u prvenstvu je odmakao, a u Europi pruža jako zapažene partije. »Modri« imaju odličnu momčad i dobro izbalansiranu. Nenad Bjelica puno rotira, svima daje šansu i svi su zadovoljni. Uz to atmosfera u redovima Zagrepčana je jako dobra. Rijeku čeka jedna teška utakmica u kojoj je sve moguće. Bišćanov sastav ide na kvalitetu, to je sigurno, poslije »modrih« to je možda ipak igrački najkvalitetnija momčad u ligi. U odnosu na sadašnje stanje i formu možda je Dinamo blagi favorit, no u jednoj utakmici Rijeka je sposobna odigrati dobro. Vidjet ćemo… – dodaje Šarić koji je u Maksimiru igrao i surađivao s brojnim velikim imenima, od Darija Šimića, Igora Cvitanovića, Silvija Marića do Stjepana Tomasa, Edina Mujčina, Roberta Prosinečkog, Marka Viduke pa i Igora Bišćana.


Fantastičan uspjeh


– Usporedbe su nezahvalne, mi smo imali isto izvanrednu momčad, ali bio je drukčiji sistem natjecanja. Bilo je malo teže proći dalje. Dinamo sada igra dobro, ima četiri pobjede što je izvanredan uspjeh i nakon 50 godina će prezimiti u Europi. To je fantastičan uspjeh za njihovu ekipu i trenera te kompletno za hrvatski nogomet – smatra Šarić.


Aktualne probleme na realaciji Armada – Bišćan očekivano nezahvalno mu je komentirati. Je li njegova momčad nekad bila u sličnoj situaciji?


– Nismo bilo niti u sličnoj situaciji. Znalo je biti nekih sitnih problemčića, ali to nije nimalo slično sadašnjoj situaciji. Navijači su izuzetno bitni za klub, njihova podrška je nešto što definitivno igračima treba u ovom trenutku. Ne bih previše ulazio u neke stvari, vidjet ćemo da li će se to promijeniti s vremenom. Bitan je rezultat, kada je on pozitivan i kad momčadi ide, onda je sve te stvari nekako lakše istrpiti – zaključuje Šarić.


U Londonu je sve otvoreno, vjerujem u uspjeh kockastih


Šarić je zadovoljan kako je reagirala momčad Zlatka Dalića u važnom sudaru sa Španjolcima u Maksimiru. »Kockasti« su obradovali ne samo sebe, već i Engleze. Za očekivati je zato pravu poslasticu danas u Londonu.


– Nakon Svjetskog prvenstva došlo je do jednog pražnjenja kod igrača, psihičkog i fizičkog. Mislim da imamo izvanredne igrače i odličnu momčad. Sad su malo došli na sebe, to se dobro vidjelo u ovoj utakmici i pobjedi nad Španjolskom. Dečki su odigrali izvanredno i vratili im se to u zadnjim minutama utakmice. Vratili su svoju skupinu u neizvjesnost, došli smo u situaciju da nam nakon lošeg starta pobjeda igra za prvo mjesto. To je velika stvar. Momčad je jako dobra i kvalitetna, sve je otvoreno i mislim da možemo dobro proći. Vjerujem u uspjeh – kaže Šarić koji je odigrao 30 utakmica za Hrvatsku.