Ocjena legendarnog izbornika

Ćiro Blažević uoči današnjeg susreta vatrenih s Nigerijom: ‘Imamo pravo na veliki optimizam’

Ivana Vaupotić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

 Večeras ne očekujem spektakularnu utakmicu ili glatku pobjedu. Naše dečke očekuje opaki suparnik. No, uvjeren sam da ćemo kraj utakmice s Nigerijom dočekati visoko uzdignutih ruku – kaže Ćiro

 ZAGREB   »Ova utakmica s Nigerijom jako me podsjeća na ’98. i naš početak na tom Svjetskom prvenstvu«, kaže Ćiro Blažević, izbornik reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila treće mjesto i raspametila Hrvatsku.

–  Tako smo i mi tamo igrali prvu utakmicu s Jamajkom, koja tada nije neka banalna reprezentacija. Tako je i sada s Nigerijom. Samim time, jasno je da naše dečke očekuje opaki suparnik koji ide okomito prema golu i igra na kontre – objašnjava Blažević.


Budući da je Dražen Ladić, prvi vratar  reprezentacije iz te slavne 1998. godine, danas asistent izbornika Zlatka Dalića, Ćiro ima informacije iz prve ruke.


– Zato i znam da je naš stručni stožer pripremio odgovarajuću strategiju koja bi nam trebala donijeti tri boda protiv Nigerije. Ne očekujem spektakularnu utakmicu ili glatku pobjedu. No, uvjeren sam da ćemo kraj utakmice s Nigerijom dočekati visoko uzdignutih ruku – tumači nekadašnji izbornik.




Na spomen ostatka Skupine D, iz njegovih usta prokuljat će optimizam. Zapravo, Ćiro ne bi bio Ćiro kada bi javnosti ponudio bilo što drugo.


Gaučosi


– Ma, siguran sam da ćemo najlakše pobijediti Argentinu. Mi smo u Francuskoj izgubili od njih, ali, da je trebalo, sredili bismo ih.  Više ćemo se mučiti s Islandom koji je meni izuzetno drag zato što je prvi priznao Hrvatsku. Osim toga, oni su nogometni fenomen. Zemlja koja je s tako malo stanovnika, odnosno malom bazom napravila reprezentaciju dostojnu Svjetskog prvenstva zaslužuje svako poštovanje i uvažavanje – rezonira Ćiro.


Zapravo, njegova vjera u Dalićeve trupe je nevjerojatna.


– Ja sam se već odavno deklarirao kao veliki optimist. Nema razloga da to ne budem jer naša reprezentacije posjeduje ogroman koncentrat nogometne nadarenosti. Najveći zalog mog optimizma je izbornik kojem neizmjerno vjerujem – kaže Blažević.


Česti kontakti sa stručnim stožerom reprezentacije pružaju priliku za dijeljenje savjeta utemeljenih na vlastitom iskustvu. Međutim, bivši izbornik tvrdi da mu takvo nešto niti u jednom trenutku nije palo na pamet.–  Ma, stvarno mu ništa nisam savjetovao. Vidio sam da je posvetio pažnju svim detaljima kojima bih se i ja bavio, i zbog toga nije bilo nikakve potrebe da mu išta govorim – objašnjava Ćiro.

Mangupi


Prema njegovim riječima, aktualni kadar hrvatske reprezentacije ima sve potrebno za uspjeh na najvećoj nogometnoj pozornici.


–  Svi oni su itekako veliki nogometni mangupi, i upravo zbog toga sam duboko uvjeren da će na ovom Svjetskom prvenstvu dati sve ono što posjeduju za veliki rezultat. Malo su samozatajni, ali nisu ovce. To su sve dečki koji imaju kapacitet da svima pokažu koliko vrijede. Svi su oni vukovi i upravo zbog toga imamo pravo na veliki optimizam – dodaje Blažević.


Jedan od ključnih sastojaka recepta za slavodobitni hod kroz Svjetsko prvenstvo predstavlja atmosfera. Štoviše, Ćiro kaže da njegovo iskustvo jasno govori da kvalitetno ozračje ima itekako veliku težinu na takvom turnirskom natjecanju, gdje igrači zajedno provode više od mjesec dana.


–  Po mojim informacijama, to imamo. Prije deset godina sam Boga molio samo da nitko ne stigne treće mjesto iz Francuske. No, godine su učinile svoje. Sada želim da nadmaše taj rezultat koji im predstavlja svojevrsno opterećenje. Moraju biti svjesni te hipoteke i odgovornosti jer cijela nacija očekuje da u Rusiji pruže svoj maksimum – zaključuje Ćiro.