Druga strana nogometa

CARLOS TEVEZ: Kada na TV igraju Barcelona i Real Madrid prebacim na drugi kanal!

Igor Duvnjak

Carlos Tevez/Foto REUTERS

Carlos Tevez/Foto REUTERS

 Nogomet na TV–u mi se apsolutno ne dopada, preferiram golf. Nikada nisam bio neki fanatik za gledanje utakmica, meni se dopada igrati, imati loptu u nogama - kaže nekadašnja argentinska zvijezda o čijem odrastanju se snima i TV serija.



RIJEKA Carlos Tevez, jedna od zvijezda argentinskog i svjetskog nogometa je i zbog burne prošlosti, intrigantne biografije u dječjim danima zanimljiv i danas iako su mu već dosta vremena »kopačke obješene o klin«. Tamošnja TV kuća »Telefe« želi ispričati priču o njegovu djetinjstvu provedenome na tankoj granici između kriminala i sporta u nadaleko po zlu glasu proživljenom u buenosaireškom kvartu znakovita imena, Fuerte Apache.


– Djetinstvo je bilo teško, bilo je tu droge, oružja, pljački – kaže Tevez, nekadašnji golgeter »Boca Juniorsa« i kasnije »Juventusa« o svojim dječjim danima za argentinski list list »El Clarin« o tužnoj realnosti svoje zemlje. Iz okružja siromašnog kvarta je procvao nogometni talenat kao što su u nekada u Rijeci iz Starog grada i okruženja u kojem roditelji nisu vozili djecu na trening dolazili nadareni igrači. TV serija priča o tom djetetu kojeg je kao jako malenoga ostavila majka a kada je i otac otišao dali su ga na posvojenje sve dok se iz jednog od najsiromašnijih i najopasnijih kvartova Buenos Airesa nije probio na veliku sportsku pozornicu.


– Tu u ovoj zemlji još ima toliko ljudi koji umiru od gladi dok drugi gube vrijeme na diskusije. Možemo provesti cijeli dan pričajući o politici, a nikada nećemo biti suglasni. Gubimo vrijeme za rasprave a ne činimo ništa za dječake koji umiru od gladi. Treba jedan dobar primjer. Bilo je teško, proživio sam sve što se proživljava u marginalnim kvartovima. Ali usprkos tome mi djeca smo bili radosni, stalno smo igrali nogomet i to nam je bilo dovoljno. Ovom TV produkcijom smo odlučili ispričati moju priču baš onako kako je bilo. Ništa ne nedostaje, od dana kada sam zaradio ožiljak na licu pa do debija za »Boca Juniors«.




Kada je završio s igranjem, definitivno je okrenuo leđa nogometu koji mu je pružio toliko radosti, uostalom spasio ga je od negativnog okruženja. Veli da mu je osvajanje Coppa Libertadores, južnoameričke inačice europske Lige prvaka najveća zadovoljština koju može imati jedan tamošnji nogometaš, ali unatoč tome tu svoju omiljenu igru više ne prati.


– Da li gledam nogomet? Ma kakvi, nikada. Ne volim više nogomet. Ako na televiziji vidim da ima utakmica Barcelona – Real Madrid, a na drugom programu prenose turnir u golfu, ja gledam golf. Nogomet na TV–u mi se apsolutno ne dopada, preferiram golf. Nikada nisam bio neki fanatik za gledanje utakmica, meni se dopada igrati, imati loptu u nogama.