Traži se odgovornost

Bugarski premijer traži ostavku predsjednika Saveza zbog rasističkih ispada navijača

Hina



SOFIJA Bugarski premijer Boiko Borissov je u utorak zatražio »hitnu ostavku« predsjednika Bugarskog nogometnog saveza Borislava Mihajlova nakon što su u ponedjeljak kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. protiv Engleske obilježili rasistički ispadi.


»Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju s ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti«, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade nakon utakmice u kojoj je Bugarska visoko poražena od Engleske (0-6).


Također je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog »sramotnog poraza« dok Mihajlov ne podnese ostavku. Od dolaska Mihajlova na čelo Bugarskog saveza 2005. godine reprezentacija se nije plasirala ni na jedno veliko natjecanje.




U ponedjeljak Mihajlov nije reagirao na poraz niti je osudio rasističke ispade ni nacističke pozdrave bugarskih navijača, a stadion je napustio prije kraja utakmice.


Jedan dio navijača na stadionu Vassil-Levski u Sofiji vrijeđao je tamnopute reprezentativce Engleske Tyrona Mingsa, Marcusa Rashforda i Raheema Sterlinga.


Engleski nogometni savez je zatražio od UEFA-e »hitnu istragu« podsjećajući da »nije prvi put da su engleski igrači bili predmet takvih napada«.