Legendarni kapetan

Boban napušta FIFA-u i stiže u Milan: “Kad me Paolo nazvao, odmah sam sjeo u auto”

Hina

Zvonimir Boban, Foto: REUTERS

Zvonimir Boban, Foto: REUTERS



Proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac i legendarni kapetan ‘vatrenih’ Zvonimir Boban napustit će dužnost zamenika glavnog tajnika Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) i preuzeti poziciju šefa nogometnih operacija u nogometnom klubu AC Milan, s kojim je kao igrač osvojio naslov europskog prvaka i četiri puta bio prvak Italije.


Vijest su u petak na svojim službenim internetskim portalima objavili i Milan i FIFA.


»Uvijek ću biti zahvalan predsjednuku FIFA-e Gianniju Infantinu na prilici koju mi je dao nakon izbora 2016. godine. Vjeran svom motu »vraćanja nogometa FIFA-i i FIFA-e nogometu«, imao je hrabrosti pobjeriti bivšem nogometašu tako opsežnu i zahtjevnu ulogu unutar organizacije«, izjavio je Zvonimir Boban u priopćenju koje je objavila FIFA.




»Počašćen sam i privilegiran što sam imao priliku raditi na važnim projektima koji su FIFA-u vratili na zasluženo mjesto, daleko od skandala i narušenog ugleda. Povjerena mi je vodeća uloga u važnim projektima kao što su reorganizacija FIFA klupskog svjetskog prvenstva, uspješno završen proces kandidature za domaćina Svjetskog prvenstva 2026., kao i revolucionarno uvođenje pomoćnog video sustava za suce (VAR), kojim smo prekrasnu igru učinili pravednijom i zaštitili njen integritet«, izjavio je 50-godišnji Zvonimir Boban opraštajući se od svojih kolega u FIFA-i.


»Njegova predanost nogometu i entuzijazam su nevjerojatni. Bio je od neprocjenjive koristi za FIFA-u. Mnoge pozitivne promjene koje smo napravili u posljednje tri godine ne bi bilo moguće napraviti bez Zvone. Pokazao je istu predanost, srčanost i strast radeći u FIFA-i, kakvu je imao i na terenu kao igrač. Nedostajat će nam, ali želimo mu puno uspjeha u novim izazovima s njegovim voljenim klubom«, izjavio je u priopćenju predsjednik FIFA-e Gianni Infantino koji je na nedavnom Kongresu u Parizu dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Međunarodnog nogometnog saveza.


Boban će biti prvi šef nogometnih operacija u Milanu, jer slavni klub do sada u svojoj organizaciji nije imao takvu poziciju, i bit će prvi suradnik sportskog direktora Paola Maldinija.


»Uvjeren sam da će zahvaljujući svom ugledu, iskustvu i sposobnostima, Zvone značajno doprinijeti rastu i razvoju sportskog sektora i biti od neprocjenjivog značaja u uspostavljanju veza s nogometnim institucijama. U njemu i Paolu Maldiniju, uz sebe imam dvije osobe neosporne kvalitete i komptencije, koje su sposobne ostvariti naše vizije i izgraditi kompetitivnu i uspješnu momčad Milana«, izjavio je u priopćenju glavni izvršni direktor kluba Ivan Gazidis.


»Kad me Paolo upitao jesam li slobodan, sjeo sam u automobil i odvezao se do njegove kuće u Milanu. Nakon razgovora s Ivanom sve je bilo jasno i stigao sam. U mom sam gradu, u klubu koji volim i u državi koja mi je mnogo toga dala. Nadam se da ću opravdati ukazano mi povjerenje«, izjavio je Boban u priopćenju koje je objavio AC Milan.


Zvonimir Boban je uvršten u Kuću slavnim milanskih »crveno-crnih«, s kojima je osvojio devet trofeja (četiri talijanska ‘scudetta’, Ligu prvaka, UEFA-in Superkup i tri talijanska Superkupa), a u razdoblju od 1991. do 2001. u 251 nastupu postigao 30 pogodaka.