Nenad Gračan

Bez posebnih želja na večerašnjem ždrijebu EP-a U-21

P. N.

Nenad Gračan/Foto Arhiva NL

Nenad Gračan/Foto Arhiva NL



RIJEKA Danas će se u 18 sati u Bologni održati ždrijeb Europskoga prvenstva U-21 mladih reprezentacije, domaćin kojemu će od 16. do 30. lipnja biti Italija i San Marino. Na turniru prvi put sudjeluje 12 reprezentacija, umjesto osam dosadašnjih, a gradovi domaćini bit će Bologna, Citta dell Tricolore, Cesena, Trst, Udine i Serravalle.


Što se ždrijeba tiče, Italija kao domaćin turnira naći će se izravno u skupini A, a nositelji skupina su još Engleska i Njemačka. U drugoj jakosnoj skupini nalaze se Španjolska, Danska i Francuska, a u trećoj Hrvatska, Srbija, Belgija, Austrija, Poljska i Rumunjska. Pobjednici triju skupina, kao i najbolji drugoplasirani, idu u polufinale turnira, a četiri prvoplasirane reprezentacije osigurat će vizu za Olimpijske igre u Tokiju 2020.


– Nemam nikakvih posebnih želja uoči ždrijeba, nema se što birati, na prvenstvu je dvanaest odličnih reprezentacija. Prema tome, suvišno je pričati o tome koga bih volio, a koga ne u skupini. Uostalom, zašto ne bismo tezu postavili na način da se pitamo tko sve nas ne bi želio u skupini. Naravno da na velikim natjecanjima uvijek treba imati malo sreće pri ždrijebu, ali ovdje je koncentracija kvalitete iznimno velika. S obzirom da u polufinale idu samo prvoplasirane momčadi u skupina i najbolja drugoplasirana, svaka će utakmica biti kvalifikacijska. Dakle, nećemo imati pravo na krivi korak, što je možda i bolje – kaže Nenad Gračan, izbornik hrvatske U-21 reprezentacije koja je nedavno u prijateljskom susretu remizirala s Francuskom (2:2) i potvrdila da se, iako oslabljena bez nekolicine stožernih prvotimaca (Vlašić, Brekalo, Ćaleta-Car), može nositi s najboljima.




– Upravo tako, iako treba biti iskren i priznati da su Francuzi bili dominantni u posljednjih petnaestek minuta, kad su počeli mijenjati podigli su razinu igre, a mi na klupi u ovoj utakmici nismo imali širinu. Bez obzira na to, igrali smo jako dobro, imali nekih svojih prilika, iako je vratar Grbić obranio nekoliko stopostotnih prilika. Nismo bili kompletni i to se u određenim razdobljima igre itekako vidjelo.