Pozdrav iz Sarajeva

Benko prvi strijelac lige BiH: ‘Još uvijek sam ambiciozan i u stanju igrati na visokoj razini’

Ivan Volarić

VISOKI GOLGETERSKI STANDARDI – Leon Benko iz vremena dok je igrao u dresu Rijeke / Foto S. JEŽINA

VISOKI GOLGETERSKI STANDARDI – Leon Benko iz vremena dok je igrao u dresu Rijeke / Foto S. JEŽINA

U Sarajevu se stvari odvijaju slično kao i u Rijeci nakon dolaska Volpijeva kapitala. Bitna razlika je u tome što smo mi u »Rijeci« prebrzo napravili veliki rezultat. Mi smo već prve prave sezone izborili plasman u Europsku ligu i to je bio veliki zamašnjak za sve što se događalo kasnije – kaže Benko



RIJEKA Leon Benko prve dane 2016. godine provodi radno u rodnom Varaždinu. Red treninga, red druženja s bivšim suigračima pa onda bijeg u zagrljaj brojne obitelji, supruge Morene i brojnog podmlatka. Najstariji sin Mauro igrao je za morčiće »Rijeke« prije nego što je »tata« u zimu 2014. godine otišao u Kinu, te zaklopio svoju više nego uspješnu dvogodišnju riječku epizodu. »Lav« Benko se na Dalekom istoku nije dugo zadržao, nepunih šest mjeseci prije nego što je u ljeto 2014. godine dobio poziv Vincenta Tana, malezijskog biznismena, koji je u prije tri godine kupio većinski vlasnički paket »Sarajeva«. »Ben« se vratio na Balkan i nastavio održavati svoje visoke golgeterske standardne. Prve sezone u »bordo timu« ugradio je devet pogodaka u osvajanje naslova BiH, sada je prvi strijelac lige s 13 golova, ali njegovo »Sarajevo« je na zimski odmor otišlo s pomalo razočaravajuće pete pozicije. Jesenski prvak tuzlanska »Sloboda« ima šest bodova više, na »plus pet« je drugoplasirani »Zrinjski«, a u dometu jedne pobjede su trećeplasirani »Široki Brijeg« i četvrtoplasnirani »Radnik Bjeljina«.


– Na odmoru sam od 8. prosinca budući da u Bosni i Hercegovini prvi dio sezone završava ranije nego u Hrvatskoj – govori 32-godišnji napadač koji može biti zadovoljan svojim učinkom prošle jeseni, ne i učinkom momčadi.


Turbulentna jesen 


– Polusezona je zadovoljavajuća iako dosta turbulentna jer došlo je do smjene trenera. Što se mene tiče i sami znate da nisam nikada zadovoljan svojim igrama. Uvijek za sebe mislim da može bolje, a mislim da se to odnosi i na ekipu jer imamo kvalitetu. Nismo dobro ušli u sezonu i to nas je malo poremetilo. Međutim, nakon ovih priprema vjerujem da možemo ponoviti prošlosezonskih uspjeh, jer kao što kažem imamo kvalitetnu momčad koja se može uključiti u borbu za prvo mjesto.



Rođen 11. studenog 1983. u VaraždinuIgrao za: Varteks, Nürnberg, Standard Liege, Kortrjik, Slaven Belupo, Faisaly, Rijeka, Dalian Aerbin, SarajevoOsvojio je prvenstvo BiH i Belgije, te Kup Njemačke4 nastupa za A reprezentaciju Hrvatske17 nastupa za mladu reprezentaciju Hrvatske


Premier liga susjedne države je prilično izjednačena, pet momčad na samom vrhu je unutar šest bodova.


– Zanimljivo je, ali tako je bilo i prošle sezone. Sve je tu blizu, unutar nekoliko bodova razlike. Ove sezone ispada šest klubova, ide se na smanjivanje lige što znači da će iduće sezone liga biti još kvalitetnija. Sve u svemu liga je OK.


Za razliku od HNL-a gdje se sve svodi na dvije, tri momčadi, u Bosni i Hercegovini nije toliko neobično da najtrofejniji klubovi »Sarajeva« ili »Željezničar« nisu među prve tri momčadi na ljestvici.– »Sarajevo« uvijek u ligu ulazi s pozicije jednog od favorita za osvajanje naslova. Međutim, to samo po sebi ništa ne mora značiti. Uostalom, to se najbolje vidi ove sezone. Imamo dosta padova, oscilacija… Ima raznih situacija koje nisu dobre, ali vjerujem da će se sve to popraviti nakon ovih priprema i da ćemo se vratiti na pravi put.


Sarajevska bajka 


»Sarajevo« je pored »Rijeke« jedan od prvoligaša iz bivše države iza kojega stoji inozemni kapital. Malezijski milijunaš izvukao je krajem 2013. godine klub iz financijskog gliba, otkupivši većinski paketa dionica.


– Ne mogu govoriti o svim detaljima, ali znam da je bilo dugova i da je novi vlasnik to sanirao. Klub posluje jako dobro, kvalitetno je posložen omladinskih pogon i »Sarajevo« sigurno ide pravim putem.


Svaka sličnost s »Rijekom« i Gabrieleom Volpijem, odnosno Damirom Miškovićev, nije slučajna. 


– U Sarajevu se stvari odvijaju slično kao i u Rijeci nakon dolaska Volpijeva kapitala. Bitna razlika je u tome što smo mi u »Rijeci« prebrzo napravili veliki rezultat. Mi smo već prve prave sezone izborili plasman u Europsku ligu i to je bio veliki zamašnjak za sve što se događalo kasnije. 



Leon Benko odigrao je 194 službene utakmice u redovima triju hrvatskih prvoligaša (Varteks, Slaven Belupo i Rijeka), te zabio 96 pogodaka. Kada se od tog učinka izdvoje samo HNL nastupi i pogoci dolazi se također do lijepih brojki: 147 nastupa i 67 pogodaka. U dresu »Rijeke« Benko je postigao 42 gola u 64 nastupa, jednom se ovjenčao titulom prvog strijelca lige, prije odlaska također je bio na čelu poretka najboljih strijelaca u Prvoj HNL. I u dresu »Sarajeva« Benko je nastavio održavati stare golgeterske navike. Postigao je 22 golova u 35 nastupa, odnosno 13 golova u 19 ovosezonskih nastupa. Benko je 11 golova u 15 utakmica trenutno prvi strijelac lige…



»Rijeka« je ove sezone ostala bez europskog iskoraka, ali je zato prvi put za Miškovićeva mandata ugrozila »Dinamovu« poziciju lidera. Benko prati situaciju na Rujevici, vjerojatno se čuje s bivšim suigračima…


– Ostalo je malo igrača iz one moje »Rijeke«. Čujem se najviše sa zamjenikom sportskog direktora Ivanom Manceom, ali pratim sve što se zbiva u Rijeci… Kek je, kao i inače, odradio sjajan posao prošle jeseni. Ima dobru ekipu koja se može boriti za vrh. Imali su u jednom trenutku četiri boda prednosti na čelu ljestvice, a onda ih je poremetio onaj glupi jedanaesterac u Osijeku u 96. minuti. Mislim da je to bio prijelomni trenutak krajem jeseni, koji je dosta u mentalnom smislu utjecao na momčad i u kontekstu idućih utakmica. Ispuštena je na kraju opipljiva prednost, a moram reći da se nisam tome nadao jer sam mislio da se ove sezone neće dogoditi neki kiksevi kao godinu dana ranije. Momčad sigurno ima kvalitetu da bi se do kraja borila za prvo mjesto.


Mogući rastanak 


Benku ugovor sa »Sarajevom« ističe za godinu dana, no nije rečeno da će ga odraditi do kraja.


– Dobro mi je u »Sarajevu«, čekam željno da počnu pripreme, a hoće li se ove zime nešto dogoditi, to ćemo vidjeti. Postoje neke kombinacije, međutim, ne opterećujem se s time. Ako dođe nešto povoljno za mene i za klub onda ćemo sjesti i razgovarati.


S obzirom na to da više ne postoji »Varteks« kakvoga Benko pamti s početka svoje karijere, bilo bi zgodno da recimo odigra u dresu »Rijeke« još jednu sezonu prije nego što objesi kopačke o klin.


– Ne znam koliko bi to drugi htjeli… Uostalom, što god da kažem izazvat će komentare da se nudim, a to nije moj stil… Mogu samo reći da u meni ima još uvijek puno sportskih ambicija i da sam u stanju igrati nogomet na visokoj razini. 


Neki su mu na Kantridi kao glavnu zamjerku pronašli »težak karakter«, no ipak je bolja formulacija da je, kao i mnogi veliki igrači, u pitanju osebujan karakter, ali u prvom redu igrač koja dobro radi ono za što je plaćen – zabija golove. »Rijeka« i Rijeka su naravno uvijek aktualna tema u obitelji Benko…


– Mislio sam u novoj skoknuti do Rijeke s obitelji, ali nije lako spakirati nas petero…


Benko je dio riječkog trolista koji u posljednje tri godine osvaja titulu za najigrača lige u izboru igrača. Jasno je da to više ne može biti slučajno.


– To je u prvom redu veliko priznanje za igrača jer u izboru sudjeluju igrači iz svih klubova HNL-a. Drugo, to pokazuje da se »Rijeka« godinama drži na visokoj razini zahvaljujući kvalitetnom poslovanju kluba, ali i treneru koji je pravi profesionalac i koji zna što radi. Meni je Kek bio velika podrška i ulijevao strahovito samopouzdanje. Vjerujem da je tako i s ostalim igračima – rekao je Benko.