Osuda iz Sofije

Balakov se ispričao engleskoj reprezentaciji zbog rasističkih ispada

Hina

SOFIJA  Bugarski izbornik Krasimir Balakov se u srijedu ispričao engleskoj nogometnoj reprezentaciji nakon što su bugarski navijači na utakmici u Sofiji u ponedjeljak navečer vrijeđali tamnopute engleske reprezentativce nacističkim pozdravima i oponašanjem majmunskog glasanja, a bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova je istovremeno objavilo kako je u vezi s tim incidentima uhićene četiri osobe. Engleska je u ponedjeljak u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2020. pobijedila Bugarsku sa 6-0 što je za domaću reprezentaciju najteži poraz kojeg je doživjela, no utakmica će ostati upamćena po rasističkim ispadima bugarskih navijača koji su doveli do privremenog prekida u prvom poluvremenu.

UEFA je nakon toga otvorila disciplinski postupak protiv Bugarske zbog rasističkih ispada njenih navijača.


I dok je nakon utakmice Balakov izjavio da nije čuo ništa, u mailu poslanom novinarima kasno u utorak navečer ispričao se zbog ponašanja navijača.


»Oštro osuđujem i odbacujem rasizam kao ponašanje koje proturiječi modernim ljudskim odnosima«, napisao je Balakov.»To su predrasude koje dolaze iz prošlosti i moraju zavijek biti izbrisane.«Bugarska je policija u srijedu objavila da je uhitila četiri osobe povezane s incidentima na utakmkici najavivši pritom daljnja uhićenja.

»U tijeku je operacija identificiranja i uhićenja osoba koje su sudjelovale u incidentima za vrijeme utakmice između Bugarske i Engleske«, stoji u priopćenju bugarskog ministarstva unutarnjih poslova koje je najavilo nova uhićenja u srijedu.




Predsjednik Bugarskog nogometnog saveza Borislav Mihajlov je u utorak podnio ostavku nakon što je to od njega zatražio bugarski premijer Bojko Borisov.