Uzvratni susret 23. finala Kupa

Anas Sharbini: U Maksimiru smo shvatili da možemo do Rabuzinovog sunca

Ivan Volarić

Bio sam dijelom one generacije koje su osvojile kupove 2005. i 2006. godine, ali gotovo nisam igrao. Ovo mi je sjajna šansa da konačno osvojim jedan pravi trofej s Rijekom. Nitko sretniji od mene da u tome uspijemo, pogotovo kada je ovakva šansa. Igramo doma, pun stadion, dobra ekipa... Baš sve se poklopilo – kaže Anas



RIJEKA » Trener Matjaž Kek po običaju je sakrio od javnosti svoja razmišljanja oko sastava koji će danas od 20 sati na krilima povoljnog rezultata iz prve utakmice i uz podršku deset tisuća navijača jurnuti na peti trofej u klupskoj povijesti. Zna se da sigurno neće biti Ivana Krstanovića (žuti kartoni), Daria Kneževića, Mate Maleša i Luke Marića (ozljede).



Trener Matjaž Kek moći će danas računati na obojicu igrača koja su isključenja u prvoj finalnoj utakmici Kupa Hrvatske. Disciplinski sudac HNS-a Zvonimir Gnjidić kaznio je Marina Leovca i Damira Zlomislića jednom utakmicom kazne zbog crvenog kartona dobivenog u Maksimiru. Obojica su tu utakmicu kazne odradili u prvenstvenom susretu s »Lokomotivom«. Zlomislić je kažnjen i sa tri tisuće kuna.





Upitno je i zdrastveno stanje Andreja Kramarića, Marina Leovca i Vedrana Jugovića, a neupitno da se Anas Sharbini lišio problema sa žuljevima i noktom kojim mu je zadavao silne probleme. Grobnički veznjak istrčao je u Maksimiru protiv »Lokomotive« nakon gotovo jednomjesečne stanke i vratio se u konkurenciju za momčad koja će danas krenuti u pohod na Rabuzinovo sunce. Odluka o tome hoće li početi utakmicu je kao i uvijek na treneru Matjažu Keku.


   – Sigurno da je ovo posebna utakmica za sve nas, jedva čekamo da počne uzvratna utakmica u koju ulazimo s pozitivnim rezultatom i uvjerenjem da možemo pred našim navijačima na Kantridi dignuti taj trofej – govori Anas. – Sve se posložilo, svi preduvjeti su tu. Imamo odličnu momčad, bit će pun stadion i daj Bože da se ostvari ono što svi želimo. Iako, neće biti lako, ali imamo pravo na nade s obzirom na to kako igramo u posljednje vrijeme i kako smo odigrali utakmicu u Maksimiru.


Varljiva prednost


Prednost iz Maksimira na papiru je značajna, ali može se vrlo brzo istopiti?


   – Dobiti 1:0 u gostima je lijep rezultat kada se igra na dvije utakmice, međutim kada gledaš s druge strane »Dinamu« igra svaka pobjeda, a svaka više od jednog gola donosi im trofej. Šef će sigurno najbolje znati kako se suprostaviti i kako zaigrati nakon prve utakmice. Međutim, kada se gleda naša forma i kako smo igrali prvu utakmicu onda treba reći da smo mi blagi favoriti.


   Vjerojatno biste odmah potpisali onih 2:2 iz prvenstva od prije nekoliko mjeseci, uz jedan vaš pogodak?


   – Ne samo ja, vjerojatno bismo svi potpisali. Daj Bože da opet bude tako, da bude spektakularna utakmica i ovoga puta. Treba reći da mi nismo još izgubili ove sezone pred našim navijačima, iako smo igrali s puno jakih suparnika u Europskoj ligi pa i jačih od »Dinama«. Pred punom Kantridom, u tih 90 minuta koji su pred nama sigurno će svatko od nas dati sve od sebe.


   Prošle subote protiv »Lokomotive« ste zaigrali nakon stanke uslijed problema sa žuljevima pa problemima s novo izraslim noktom na nozi?


   – To me dosta mučilo, skoro mjesec dana. Prošlo je, odigrao sam utakmicu protiv »Lokomotive«, ali ne znam što će biti protiv »Dinama«. Šef odlučuje o tome tko će igrati.


Dobra ekipa


Vidjelo se u Maksimiru da je iza vas stanka, da niste dugo igrali?


   – Ovo mi je bila prva utakmica nakon Osijeka, sigurno malo fali da budem pravi, ali to malo može doći jedino kroz utakmice.


   Odradili ste iznenađujuće dobro susret protiv »Lokomotive« budući da ste igrali bez glavnine standardnih prvotimaca i da vam ta utakmica nije ništa značila?


   – Igrali su igrači koji nisu puno igrali ovoga proljeća, ali to su sve dobri igrači. Kada smo išli na utakmicu zafrkavali smo se u autobusu da je ova ekipa stvarno dobra i međusobno komentirali da »lokosi« nemaju šanse. Tako je i bilo. Kada se pogledaju imena nije uopće iznenađujuća naša pobjeda, iako se nitko nije nadao tako visokoj pobjedi.


   Neće u finalu biti vašeg velikog prijatelja i ponajboljeg igrača u posljednje vrijeme Ivana Krstanovića?


   – Nedostajat će nam. Pokazalo se u posljednjim utakmicama koliko znači za ekipu, može zadržati loptu, zabiti… Međutim, vjerujem da će ga Kramarić adekvatno zamjeniti, pun je želje i motiva protiv svoje bivše momčadi. Kramarić je isto tako kvalitetan igrač i ne bi se trebalo toliko osjetiti Krstanovićevo neigranje.


   Osvojili ste dva trofeja, dva Kupa Hrvatske, s »Rijekom«, iako tada niste puno igrali. Imate priliku postati uz Daria Kneževića najtrofejniji igrač »Rijeke« u povijesti?


   – Istina, bio sam dijelom onih generacije koje su osvojile kupove 2005. i 2006. godine, ali praktički nisam igrao ništa. Nešto malo sam igrao kada smo osvojili drugi kup. Ovo mi je sjajna šansa da konačno osvojim jedan pravi trofej s »Rijekom«. Nitko sretniji od mene da u tome uspijemo, pogotovo kada je ovakva šansa. Igramo doma, pun stadion, dobra ekipa… Baš sve se poklopilo.


   Ne treba zaboraviti ni da je ovo prilika za osvajanje prvoga trofeja u povijesti kluba na Kantridi?


   – Sigurno da to daje posebnu draž.



Stotinjak navijača natiskalo se uza zid na cesti iznad stadiona i promatralo posljednji trening »bijelih« uoči finala Kupa Hrvatske. Mogli su vidjeti je sredinom treninga s travnjaka izašao Brazilac Moises koji se uhvatio za ložu i u nastavku treninga se istezao na tartan stazi. Kek je uigravao nekoliko različitih varijanti, uglavnom u rasporedu 4-3-3, a izlaskom Moisesa isprobao je ekipu i u sustavu 4-2-3-1 s trojcem Jugović – Sharbini – Kvržić za leđima Kramarića. Trening je promatrao i predsjednik Damir Mišković, a uoči početka suigračima se javio i kapetan Dario Knežević, kojega zbog bolesti neće biti na terenu, ali će zato pružiti podršku momčadi s tribina.



Nisu vanzemaljci


Koliko ulaznica ste morali kupiti za sve navijače i prijatelje s Grobnika?


   – Mi igrači smo dobili papir na koji smo trebali napisati koliko ćemo ulaznica naručiti. Naručio sam ih 40 i pogriješio. To mi je premalo! Ali, nismo mogli tražiti više ulaznica.


   Dugo već nije vladao takav interes za jednu utakmicu?


   – Stvarno je interes ogroman, ne pamtim da su me ljudi zvali za ulaznice tjedan dana prije početka utakmice. Nemoguće! Mobitel mi stalno zvoni, svima bih htio udovoljiti, ali nije moguće. Trebalo bi mi još barem 50 ulaznica.


   Stadion je rasprodan i prije prve utakmice što znači da su navijači vjerovali u vas i prije nego što ste dobili u Zagrebu?


   – Navijači su očito prepoznali sve ono dobro što smo napravili ove sezone. Puno toga smo napravili, igramo sjajno u posljednje vrijeme i osvajanje trofeja bi stvarno bila kruna ove sezone i velika nagrada za nas i za naše navijače.


   Kaže trener Kek da vam je rekao: izađite, igrajte i uživajte u ambijentu. Očito želi malo smanjiti pritisak?


   – Mi vjerujemo da možemo ići do kraja. Puno nam je značila ova pobjeda u Maksimiru, uvidjeli smo da se može s njima igrati, a posebno pred našim navijačima na Kantridi. To nam je osjetno dignulo samopouzdanje i to je ključno uoči uzvrata. Nakon poraza od 4:0 u Maksimiru malo smo potonuli i u tom smislu ova pobjeda nam je jako dobro došla da igrači učvrste vjeru u to da mogu, da vide da »modri« nisu vanzemaljci i da možemo do Rabuzinovog sunca – poručio je Anas Sharbini.