Masakr na Parku prinčeva

Analiza pada: Barça sezonu nije izgubila u Parizu, nego u svlačionici

Marko Cvijanović

Vrijeme za odlazak? – Luis Enrique / REUTERS

Vrijeme za odlazak? – Luis Enrique / REUTERS

Nije »Barça« sezonu izgubila na Parku prinčeva, nego davno u svlačionicama trening kampa i velebnoga Camp Noua u kojima već izvjesno vrijeme ne vrijede pravila i načela trijumfalnog pohoda 2015. Problem više nije u Luisu Enriqueu. On je ionako bivši



Zluradnici će se, kako već to obično biva kada autoriteti dožive slom, naslađivati do iznemoglosti vadeći prigodne, a zapravo, pogrdne epitete za katastrofalan poraz »Barcelone« od PSG-a (0:4) na Parku prinčeva i u tom kontekstu iživljavati na najboljem nogometašu svih vremena, Lionelu Messiju. Danima će se vrtjeti videosnimka na kojoj mu Rabiot gura loptu kroz noge i uz nju posprdno pisati »Leo gdje si?«, izvlačit će se poražavajuća statistika što dosad nije poznavala raritet da na jednoj utakmici od iznimnog rezultatskog značaja Messi ne uputi nijedan (!?) udarac u okvir suparničkih vrata, pisati o silaznoj putanji jedne vanserijske karijere bogomdanog igrača, tražiti ga na popisu nestalih osoba u Parizu…


Nije slučajno


Pritom nitko neće pokušati objasniti što se to te pariške večeri dogodilo Messiju i »Barceloni« koja je prvi put poslije deset godina doživjela eliminaciju u ovoj fazi natjecanja Lige prvaka. Što se to, dakle, u utorak dogodilo na Parku prinčeva?


U prvom redu jedan veliki trener, Unai Emery, koji jest tek u 23. trenerskom pokušaju uspio pobijediti »Barcelonu«, ali je pritom njegov trijumf odjeknuo jače od svih dosadašnjih neuspjelih pokušaja! I zbog konačnog rezultata, ali pogotovo zbog načina na koji je ostvaren. Nijedan trener na svijetu u novijoj povijesti nije uspio u tolikoj mjeri limitirati slavnu katalonsku momčad i do srži razgolititi njezine slabosti, čak ni Jupp Heynckes kada ju je s »Bayernom« na Allianz Areni porazio istim rezultatom (4:0) u polufinalu Lige prvaka prije četiri godine.




»Mundo Deportivo« je bio najsuroviji, ali istodobno i najbliži surovoj stvarnosti »Barçe«. Iznad izvještaja s utakmice u Parizu stajao je veliki naslov: »Smrtno ranjeni!«. Doista, ne pamti se da je ikada aktualna garnitura igrača s Camp Noua u devedeset minuta uputila samo jedan udarac u okvir suparničkih vrata, da Messi, Suarez i Neymar nisu to učinili nijednom, da Messi nije imao nijedan kontakt s loptom u protivničkom šesnaestercu…


Pa ipak, više od poražavajuće statistike, o stanju duha i tijela posrnule momčadi reći će govor tijela ugaslih »Barceloninih« zvijezda na Parku prinčeva, povratna trka kojih se mjerila metrima, umjesto kilometrima… U taktičkom neredu razvučenih linija, između kojih su igrači PSG-a radili što su htjeli i u gol-prilike ulazili kao na treningu. Nije slučajno.


Promašaji


Debakl na Parku prinčeva u velikom je dijelu i posljedica promašene sportske politike koja već godinama ne uspijeva izbalansirati momčad. »Barcelona« ima najbolji napadački trolist na svijetu (Messi, Suarez, Neymar), ali ne pronalazi adekvatna alternativna rješenja za igrače koji su godinama činili okosnicu nepobjedive momčadi, a sišli su (Puyol, Xavi) ili silaze s velike scene (Iniesta). U tom je kontekstu nejvjerojatna količina promašaja (Cilessen, Aleix Vidal, Digne, Mathieu, Vermaelen, Andre Gomes, Denis Suarez, Alcacer, Turan..) koji su, prije ili kasnije, morali doći na naplatu. Ne može se živjeti od Messija, Neymara i Suareza, za rezultat je potrebno nešto više.


Između ostaloga i veliki trener koji će se znati nositi s karizmom i osobnošću najboljih igrača na svijetu. Luis Enrique to više nije. Vjerojatno nikad i nije bio. »Smrtno ranjena« momčad već je (pre)dugo prepuštena sama sebi, a budući da je lopta poštena, dogodi se dan kada i najbolji zakažu pa »nestanu« kao u Parizu i više ih nema tko pronaći i vratiti na pravi put. Samo… Nije »Barça« sezonu izgubila u utorak na Parku prinčeva, nego još davno u svlačionicama trening kampa Tito Vilanova i velebnoga Camp Noua, u kojima već izvjesno vrijeme ne vrijede pravila i načela trijumfalnog pohoda 2015. godine. Više nije problem u Luisu Enriqueu. On je ionako bivši.