Slušaj 'banana'

Alves: Španjolska je »nazadna« u borbi protiv rasizma

Hina

Villarreal je naknadno objavio da je navijaču dao doživotnu zabranu dolaska na stadion, ali Alves, koji je i ranije kristizirao razinu rasizma u Španjolskoj, smatra da to nije dosta



MADRID – Nogometaš Barcelone koji je u utakmici protiv Villarreala podigao svijet na noge pojevši bananu koja mu je bačena na teren ocijenio je Španjolsku »vrlo nazadnom« zemljom u svom pristupu u borbi protiv rasizma i smatra da bi navijač koji mu je bacio voće na teren trebao biti javno osramoćen.


Slike brazilskog nogometaša kako podiže bananu, guli je i jede je obišle su svijet, a njegov je čin dobio potporu ostalih sportaša i javnih osoba.


Villarreal je naknadno objavio da je navijaču dao doživotnu zabranu dolaska na stadion, ali Alves, koji je i ranije kristizirao razinu rasizma u Španjolskoj, smatra da to nije dosta.




»Da mogu stavio bih fotografiju navijača na internet tako da bude javno osramoćen«, izjavio je Alves za brazilski Radio Globo.


»Ovdje postoji rasizam prema strancima. Prodaju zemlju kao da je prvi svijet, ali su u nekim stvarima jako nazadni.«


Alves je priznao da nije očekivao da će njegov čin izazvati toliku pozornost.


»Iznenađuje me podrška koju dobijam. Učinio sam to bez puno razmišljanja. Svijet se razvija i mi se moramo razvijati s njime.«


Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je među osobama koje su podržale nogometaša te je na svom tweeteru napisao kako se rasizam ne smije tolerirati.


Alves je međutim istaknuo kako bi FIFA trebala biti proaktivnija u borbi protiv rasizma.


»FIFA se mora koncentrirati na stvari koje su važnije od La Masia. Moraju pozornost posvetiti ozbiljnijim stvarima«, kazao je Alves misleći na nedavnu presudu FIFA-e kojom se Barceloni zabranjuju transferi zbog kršenja pravilnika o kupnji maloljetnih igrača.