Operacija Osijek

ANTONIO MIRKO ČOLAK: Volio bih kad bismo u nedjelju imali podršku kao na Kantridi

Denis Frančišković

Antonio Mirko Čolak/Arhiva NL

Antonio Mirko Čolak/Arhiva NL

Još smo puni dojmova s Kantride. Vidjeli smo što znači podrška navijača i koliko nam ona može dati dodatnu energiju. Nadam se da će slično biti i protiv Osječana, da će navijači doći u velikom broju i pomoći nam na putu do nove pobjede - kaže napadač Rijeke



RIJEKA Priprema »operacije Osijek« na Rujevici pomalo ulazi u završnu fazu. U cijeloj priči prvenstvene stanke »bijelima« je jako dobro došla i pripremna utakmica s »Mariborom«. Momčad se regenerirala i napunila baterije, već se protiv Slovenaca vidjelo koliko je gladna dobre igre i uspjeha. Za dodatno dobro raspoloženje zaslužne su dobre vibracije s Kantride, svi igrači oduševljeni su načinom na koji ih je nosila publika pod stijenama.


– Stvarno smo puno trenirali, ali i jako kvalitetno. Puni smo snage i jedva čekamo utakmicu protiv »Osijeka«. Radili smo na svemu, na taktici, na završnici, na svemu pomalo… I atmosfera je jako dobra – kaže napadač Antonio Mirko Čolak i vraća film unazad:


– Vidjeli ste kakva je bila podrška s tribina protiv »Maribora«. To nas je jako obradovalo. Puno nam to znači, podrška s tribina za nas na terenu je dodatna snaga. S tribina se nekako ta dobra atmosfera prelila i u svlačionicu. Drago mi je da navijači vjeruju u nas. A i ja vjerujem u našu momčad. Imamo karakternu ekipu, ali i kvalitetu s kojom možemo puno. Sve u svemu, po meni je ozračje vrhunsko.




Dojmova s Kantride nikad dosta. Bila je to utakmica o kojoj će se još dugo pričati.


Kompaktnost i agresija


– Još smo puni dojmova s Kantride. Vidjeli smo što znači podrška navijača i koliko nam ona može dati dodatnu energiju. Nadam se da će slično biti i protiv Osječana, da će navijači doći u velikom broju i pomoći nam na putu do nove pobjede. Mi igrači bismo voljeli da se sve to ponovi u nedjelju i na Rujevici.


»Osijek«, »Lokomotiva«, »Slaven Belupo«, »Gorica«… »Bijele« čeka uistinu zahtjevan niz kvalitetnih protivnika. A »Rijeka« je zadnjih godina prestižna lovina.


– Volio bih da se sada koncentriramo samo na »Osijek«. Ne bih o drugim utakmicama, jer svaka je teška. Vidjeli smo to i protiv »Istre 1961«. Sad smo popravili neke stvari i očekujem dobru utakmicu, onako pravu poslasticu i za navijače i za igrače. Naš cilj je jasan, a to su tri boda.


Čolak se ne opterećuje previše niti činjenicom što je riječ o derbiju drugog i trećeg sastava, što je razlika samo jedan bod. I što je »Dinamo« na teškom iskušenju kod »Gorice«, što u jednom kolu može promijeniti kompletnu sliku poretka na vrhu.


– Još je rano pričati o poretku, tko će biti prvi drug ili ili treći. Najvažnije je skupljati bodove, pobjeđivati. I, naravno, fokusirati se na svaku sljedeću utakmicu. To nam mora biti najvažnije. Ne treba previše gledati niti »Dinamo«, niti »Osijek«. U fokusu nam mora biti isključivo naša igra.


»Rijekin« napadač hvali goste i sve njihove linije, ali smatra da »Rijeka« može svemu tome doskočiti. Naravno, pristup je u prvom planu.


– Istina, gosti su jako opasni u kontrama. Na okupu im je dosta igrača iz prošle sezone i već su pokazali svoju kvalitetu. Krasi ih i dobar zadnji pas u međuprostor, ali i dobra obrana. Moramo naći način kako ih učiniti što bezopasnijim. I, naravno, kako da dođemo u što više prilika. Ključ uspjeha? U agresivnosti i kompaktnosti koju su demonstrirali protiv »Maribora«. Ako budemo čvrsti u duelu doći će i naše šanse.


Sedamnaestica


Liga će, tvrdi Čolak, opet biti dobra. Neovisno o zasad nikad slabijem »Hajduku« ili sve zapaženijoj »Gorici«.


– Znam kako je to u Njemačkoj. Klubovi koji uđu u prvu ili drugu ligu u početku obično grizu, imaju jako dobre rezultate. Obično ih nosi neka euforija. Liga je čvrsta, u svakoj utakmici moraš biti na sto posto.


Broj 17 je onaj od kojeg se ne odvaja. Nosio ga je u »Nürnbergu« i u mladoj reprezentaciji.


– Da, volim taj broj. Vjerujem da imam potencijal za vođu napada. A to će najbolje pokazati utakmice. Teren je mjerilo svega.


Na Kvarneru je pronašao sreću. I tu je pritisak, ali daleko manji nego u Njemačkoj.


– U Njemačkoj nekako nisam mogao pronaći pravi mir, a u Rijeci sam nekako puno smireniji, mogu opuštenije igrati. Naravno da uvijek ima pritiska, ali baš mi je lijepo ovdje. Život i sve ostalo. Došao sam na pravo mjesto i tu mogu napredovati.


O dugoročnim rezultatima je škrt na riječima. Tako i oko onoga što može ova »Rijeka«.


– Koliko vidim, od kada sam u klubu puno smo napravili, ako tako nastavimo, možemo još više i bolje. Ne bih puno o tome što bismo mogli u konačnici. Najvažnije je uvijek težiti da budemo što bolji – zaključuje Čolak.



 Čolak ne krije da sanja dres hrvatske reprezentacije, već je igrao za U-19 vrstu, a imamo je i poziv priključiti se njemačkim mlađim selekcijama.


– Hrvatska A reprezentacija mi je, naravno, veliki cilj, a znam i da mogu uspjeti. Vjerujem da ću se dokazati već u »Rijeci«. I da imam kvalitetu za to – kaže Čolak.