Forza Fiume nek...

Na krilima zvončara do plodnog proljeća: Rijeka i Armada danas otvaraju nastavak sezone

Edi Prodan

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Konačno! Vraća nam se »Rijeka«. Na krilima zvonjave koja će dopirati iz Matulja i ona ide u rastjerivanje zime i prizivanje plodnog proljeća. Dakle, svi na stadion!



Baš kao što će, u isto vrijeme dok »Rijeka« bude odigravala svoju prvu utakmicu u nastavku prvenstva, danas od 15 sati protiv pulske Istre 1961, zvončari na velikoj smotri u Matuljima osebujnim maskama i silnom zvonjavom tjerati zimu i prizivati proljeće, i igrači će na Rujevici nastojati doći do bodovne berbe značajnije od one su ostvarili jesenas. Prognoze su po tom pitanju raznolike. Pesimisti, defetisti i dakako svi oni koji »Rijeku« ne vole prizivaju – mršavo proljeće. S tezom da je »Rijeka« – rasprodala momčad. Osnova tog razmišljanja je, ma s koje ju strane promatrali, vrlo tanka i prozirna. Jeftina.


Iščekivanje


Ponajprije, u svakom profesionalnom klubu na svijetu prijelazni rokovi i postoje kako bi se – igrači mijenjali. »Rijeka« po tom pitanju svakako nije izuzetak, uostalom u svom najnovijem, »Miškovićevom dobu«, izmijenilo se na desetke nogometaša. Štoviše, kako je zabilježeno za »Rijeku« je u ovih nekoliko godina zaigralo igrača sa skoro trideset nacionalnosti. Pa je i ovaj prijelazni rok po tome uobičajen. Niz novih igrača i još nekoliko nacionalnosti, venezuelanska primjerice.


Promatramo li pak smjenu ekipe kroz prizmu jesenskih rezultata – pa i dobro je što je do toga došlo! Ostvareni su »rekordi« u seriji poraza ili pak prekid uspješnog niza protiv najljućeg konkurenta. Ekipa je, dakle, nakon povijesnog uspjeha trebala novu svježinu jer je kod ove iz sezone 2016/17. godine došlo do zasićenja. Stoga, kako god da se okrene ta »analiza«, zapravo baš ničeg ove zime nije bilo. Ima zapravo nečeg mnogo važnijeg, s navijačke strane, uzbudljivog iščekivanja kako bi se prinove, a neke od njih idu u red vrsnih majstora, vidjelo na – djelu.




Na specifičnom travnjaku Rujevice, što u natjecateljskom smislu miruje jako dugih dva mjeseca. Ili nešto manje, ali kad su razmišljanja strasnih posjetitelja utakmica »Rijeke« u pitanju – svakako predugo. Iščekivanje je to koje priziva niz pitanja, istih onih što će poput bujice raznolikih odgovora izletjeti iz stavova i razmišljanja tisuća navijača. Jer, termin odigravanja utakmice je – savršen. Subota u 15 sati, a kako najavljuju internetski prognostičari, na Rujevici će biti savršeno i vrijeme: lagani vjetar, provirivat će sunce, temperatura oko 8 stupnjeva. Jasno je da će uvjeti za igru biti jako dobri i za sve analitičare koji ne propuštaju ni – treće poluvrijeme, večernje sate nakon utakmice.


U onom nultom poluvremenu, svoju će prvu proljetnu utakmicu odigrati – »Armada«. Oni danas u podne planiraju okupljanje, posebno mlađe ekipe, ispred svojih prostorija nakon čega slijedi korteo, od grada prema Ruji. Na simboličan će tako način spojiti Rijeku i »Rijeku« i svojom masovnošću te zanimljivom dekoracijom pokazati kako se vole grad i klub. Slijedi, od 13 sat okupljanje u »Dockersu« i okolnim ugostiteljskim objektima pa tako i »Limesu«, gdje će se moći kupiti kalendar. Pa svi na stadion. Uostalom, i broj pretplatnika je jamstvo pune Rujevice jer samo takve tribine i mogu pokazati kako je ljubav prema klubu neovisna o promjenama igračkog kadra.


Viša sila


Jedino što nije dobro, no protiv se viših sila pa tako i HNS-ovog kalendara ne može, je činjenica da na Rujevicu danas ne mogu – zvončari. A silno su željeli, posebno Zametski, kojima i ovom prigodom čestitamo sinoć proslavljeni 50. rođendan, kod kojih svi navijaju za – »Rijeku«. Godišnja, matuljska smotra je nezaobilazna, ma koliko su imali i otvoreni poziv predsjednika Miškovića za nastupom na utakmici. Bit će i za to još prilike, jer svi koji se sjećaju nekih davnih utakmica na Kantridi, sjetit će se i Zametskih zvončara na D tribini, primjerice prerano i na žalost preminulih Nikice ili Ronija, koji su na sjajan način znali spajati dvije strasti Kvarnera – »Rijeku« i zvončare.


Konačno! Vraća nam se »Rijeka«. Na krilima zvonjave koja će dopirati iz Matulja i ona ide u rastjerivanje zime i prizivanje plodnog proljeća. Konačno, jer uistinu smo se zaželjeli svih onih dragih, poznatih po imenu ili samo po viđenju, ljudi s naših tribina. Konačno, jer tek će »treće poluvrijeme« moći dati precizne odgovore o ekipi koju su za ovu polusezonu skrojili Matjaž Kek i njegov tim. Konačno, jer svaka je utakmica »Rijeke« – praznik za navijače.