Tjeranje bodova

“Zvonci zvone se dok alternatori ne – zgore” Današnji derbi imat će posebnu kulisu

Edi Prodan

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



Zvonci zvone se dok alternatori ne – zgore. Moglo bi se i tako komentirati činjenicu da će današnji derbi između Rijeke i Dinama bit u posebnom ozračju. Ne samo zbog bitke na terenu, koja će svakako biti nesmiljena, nego i zbog činjenica da na tribine stadiona Rujevica dolaze – Zametski zvončari.


Njih je predsjednik Rijeke Damir Mišković pozvao u goste još za otvorenje proljetne sezone, i to u posebnom ozračju koje je predzadnje pusne subote vladalo na Zametu s obzirom da su, jer tradicija tako i nalaže, tog dana u ophodnju svog kvarta krenuli kako zvončari, tako i maškare koje idu u red najbrojnijih na širem riječkom području.


Zametski zvončari su bili oduševljeni tadašnjim pozivom, a bio je to ujedno i dan kad se Rijeka vratila s priprema u Portugalu, no na utakmici protiv Istre 1961 se nisu mogli pojaviti jer u tom je terminu bila jedna od njihovih najvažnijih zadaća – odlazak na godišnju zvončarsku smotru u Matulje. Preklapali su se termini u cjelosti, a da se uzvrati Miškovićevom pozivu vrijeme je došlo danas, u nedjelju odigravanja derbija.




Kako saznajemo od strane organizatora, Zametski zvončari će biti smješteni na istočnoj »I« tribini odakle će svojom zvonjavom tjerati bodove na riječki konto. Odličan je to odabir s obzirom da »S« tribini na koji se nalazi Armada dodatni poticaji navijanju nikad nisu bili potrebni, dok je »I« tribina velikog potencijala, ali ipak nešto sporije i manje energične reakcije.


Zametski zvončari su inače sjajna skupina ljudi koji iznad svega poštuje tradicije kraja u kojem postoje, žive i rade. Redom je riječ o ljudima koji navijaju za »Rijeku«. Uostalom i ne čudi jer je i ona je uostalom dominantni dio zametskog bića. Ono što je također važno, ove je godine točno 50 godina od kad ih je osnovao Đuro Zavidić, sjajni Zamećan i istinska legenda tog kraja. Susret protiv Dinama je dakle prigoda da se zajednički proslavi rođendan dodatnog elementa tradicije koja je i Gradu Rijeci podarila originalnu zvončarsku skupinu.


Ono što je također važno, mada i apsolutno očekivano, činjenica je da će Zametski zvončari, njih tridesetak, na Rujevicu stići u svojim standardnim odorama. Što podrazumijeva da će uz sva ostala obilježja imati mornarsku majicu kratkih rukava. I črjeni facol koji ih, sasvim sigurno baš i neće ugrijati.


Kako naime govore vremenske karte, u nedjelju se očekuje promjenjivo oblačno, bez ikakvih padavina, no temperatura koja se najavljuje iznosit će oko -5 stupnjeva. K tome, najavljena je i nešto izraženija bura. Zbog čega ovolika vremenska elaboracija? Iz banalnog razloga što se od dijela navijača moglo čuti kako »nisu sigurni hoće li doći na utakmicu jer je hladno«?! Smiješnog li izgovora!


A zvončari u mornarskim majicama kratkih rukava! Svi zajedno, na ispunjenoj Rujevici tako da zime, odnosno hladnoće sasvim sigurni neće biti! K tome, doživjeti ugođaj koji će stvoriti Zametski zvončari, posebno rođendanski zvuk njihovih polustoljetnih zvona, događaj je koji se ne propušta.


Jedan od onih poput odlaska brodom u Split ili kortea u Milanu, da istaknemo samo ove najnovije iako bi se ovdje moglo redati i redati fenomenalne zgode iz višedesetljetne povijesti Rijeke.


Stoga nek’ zvonci zvone se dok alternatori ne – zgore!