Desetkovana momčad

Župarić o problemu s ozljedama: ‘Moramo biti zadovoljni, pa na treningu smo znali igrati pet protiv pet’

Denis Frančišković

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Pomalo je smiješno bilo neki dan, igrali smo pet protiv pet na treningu. Nakon svega moramo biti zadovoljni i čekati dečke da nam se priključe. Izgledalo je kao da smo došli sa sela, radili cijeli tjedan pa se skupili za utakmicu – kaže u šali Župarić



RIJEKA Jedna pobjeda (Inter), jedan remi (Hajduk) i jedan poraz (Gorica).


Učinak je to nogometaša Rijeke u prva tri kola nakon zimske stanke koji oslikava poprilično turbulentni start »bijelih« u nastavku sezone. I jasno sugerira da Riječanima nedostaju najmanje tri planirana boda koja bi ih vinula na drugo mjesto. Ovako »bijeli« kaskaju za Osječanima dva boda, ali kiksaju i »lokosi« kojima sastav Igora Bišćana bježi već pet zaveslaja.


Rijeka i Hajduk spojili su tri međusobna remija u nizu ovog prvenstva, na Rujevici nisu znali oplemeniti svoju igru i poboljšati bodovni saldo. A pobjeda je imala »dvostruku« vrijednost. Na kraju s usana i lica jednih i drugih nije silazilo zadovoljstvo »nulom«. I naglašavanjem da je ona najrealniji ishod susreta pred koji je Igor Bišćan s pravom pomalo strahovao. Osam izostanaka i »juniorska« klupa nisu uoči utakmice mirisali na prevelik optmizam. No, kad su se reflektori već pomalo gasili Bišćan je znakovito ustvrdio kako je miran dok dečki imaju ovakvu želju i ozbiljnost.


Ruke na leđima 




– Kad pogledamo stanje u momčadi i ono što se događalo na terenu, možemo biti zadovoljni bodom. Bila je to tvrda utakmica u kojoj nismo imali nešto previše šansi, a Hajduk ostvario jalovi posjed bez velikih prilika. Malo smo se više trošili jer smo trčali u prazno bez lopte – ističe Dario Župarić, zapovjednik bijele obrane koja je dobro funkcionirala u derbiju.


Župarić je sudjelovao u akciji kad je gostima poništen pogodak nakon sviranog prekršaja nad njim kojeg je skrivio Jairo.


– Osjetio sam ruke na leđima i pao. Prošle sezone su meni tako svirali jedanaesterac na Radonjiću. Sada je bilo kontakta, neki igrač to iskoristi, neki ne. Izostanci? Pomalo je smiješno bilo neki dan, igrali smo pet protiv pet na treningu. Izgledali smo poput momčadi za futsal. Nakon svega moramo biti zadovoljni i čekati dečke da nam se priključe. I dobro je da nam se nitko nije ozlijedio u ovoj utakmici. Nismo dobili gol? U obrani smo manje-više bili dobri, stajali smo u bloku i za Splićane nije bilo puno prostora – kaže Župarić.


Gosti su na njega ostavili dobar dojam, ali riječ je o onoj o »velikom prometu i maloj zaradi«.


– Hajduk se diže, imaju dosta mladih igrača i mislim da su dobra momčad. Također su dobili nešto novo i s novim trenerom. Dobro izgledaju… Nisu bili nešto posebno opasni protiv nas, ali u posjedu su bili OK. I dosta agresivni. Mislim da je to jedan puno bolji Hajduk nego ranije. Ostavili su možda bolji dojam jer su više držali loptu. Ali držali su je iza sa stoperima i sa zadnjim veznim igračima. Mi smo čekali svoje prigode iz polukontri, imali smo neke šanse, ne puno, ali opet više nego Hajduk – dodaje Dario.


Posebno je zadovoljan kako se ponio virozni Gorgon. Kapetanski…


– Gosti su bili malo nezgodni jer su igrali u rombu, znači s četiri igrača, a mi dva. Osim toga Pavičić dva, tri dana nije trenirao zbog viroze i nije bio u optimalnom stanju. Jednako kao i Gorgon koji nije bio s nama niti u karateni niti je trenirao. Izgledalo je kao da smo došli sa sela, radili cijeli tjedan pa se skupili za utakmicu – dodaje u šali Župarić.


Dobra ideja


Dokapetan »bijelih« ne krije zadovoljstvo još nekim novinama u sastavu. Puno očekuje od Murića, a Kvržića vidi kao idealnog suigrača na desnom boku.


– Ti dečki na klupi imaju kvalitetu, ali u ovakvoj jednoj utakmici sigurno bi dobro došli Heber i Čolak. Oni su dali 90 posto naših golova. Murić? Kad je ušao, napravio je mali nered u splitskim redovima, bio je konkretan, napadao je s loptom. Ako samo bude igrao u kontinuitetu, sigurno će pokazati svoju klasu. Kvržić na desnom beku? Netko kaže da je to loše, a ja da je to prednost. Dobili smo ofenzivnog beka koji ide prema naprijed po boku, dobro surađuje s Acostyjem i tu smo opasniji. Po meni bolje je tako nego defenzivniji bek jer mi nismo ekipa koja će se braniti. Za mene to je dobra ideja čak i za ubuduće. Naravno, tu je i Tomečak – tvrdi Župarić svjestan da se momčad kratkoročno neće tako lako opet standardizirati.


Umjesto očekivanih odlazaka, ozljede su nenadano postale najveći problem novogodišnje Bišćanove Rijeke.


– Naravno da nam neće biti lako, ali Bože dragi, takva je situacija. To je nešto na što ne možemo utjecati. Malo smo se sad uigrali i u ovom sastavu, a možda se netko vrati već za Rudeš. Ajmo reći lakša je to utakmica, premda ne treba tako razmišljati. Moramo ići na pobjedu – jasan je Župarić.