Anketa

Uoči susjedskog derbija: “Bijelima” će najveća prijetnja biti igrači koji u Rijeci nisu dobili šansu

Ivan Volarić

foto: D. Škomrlj

foto: D. Škomrlj

Svi ti igrači, a ima ih jako puno koji su prošli kroz Rijeku, željni su dokazivanja. Svima njima je cilj pokazati da im je mjesto na Rujevici i oni će biti maksimalno motivirani – tvrdi Mario Rubeša, bivši direktor Istre 1961 i Rijeke



Pulski i riječki prvoligaš u petak će odigrati svoj 49. službeni ogled u natjecanjima pod okriljem HNS-a. Odvoje li se kup utakmice od prvenstvenih, onda će skorašnji sudar biti 47. međusobni za bodove. U dosadašnjih 46 prvenstvenih utakmica tradicija je osjetno na riječkoj strani. »Rijeka« je dobila 26 utakmica, 13 je završilo bez pobjednika, a svega devet utakmica otišlo je na stranu Puljana. Posljednju pobjedu »zeleno-žuti« baštine iz 2013. godine, kada su slavili pred svojim navijačima pogotkom Luke Hadžića.


»Bijeli« su kasnije taj poraz obilato naplatili sa čak 13 pobjeda u predstojećih 15 utakmica. »Istra 1961« je u tom razdoblju uspjela svega dvaput izvući po bod, posljednji put u veljači prošle godine kada je na »Drosini« bilo 0:0. Doduše, mnogi će reći da obje momčadi ovaj međusobni ogled dočekuju u posebnom ozračju i okolnostima. »Rijeka« juri prema jesenskom naslovu prvaka i u tom kontekstu se od nje očekuje da i u Puli pobjedom opravda status favorita. »Zeleno-žuti« su se pak uz pomoć niza riječkih igrača prometnuli u ugodno osvježenje prvenstva. Osvojili su sedam bodova u posljednje tri utakmice, odnijeli bod iz Gradskog vrta, što sigurno gledano iz pulskoga kuta baca potpuno drugačije svjetlo na ogled s najbližim prvoligaškim susjedom.


Tomićev preporod


Uostalom, i igrači »Istre 1961« ne kriju da ih protiv »Rijeke« zanimaju samo tri boda, što znači da bi u petak gledatelji mogli profitirati.




– Prije svega, velika stvar je što je »Istra 1961« dobila nakon svih turbulencija jednog stvarno kvalitetnog trenera i čovjeka u liku Gorana Tomića – komentira aktualni pulski nogometni trenutak Riječanin Mario Rubeša, donedavni direktor »Istre 1961«, koji je svojevremeno ispekao taj zanat na Kantridi. – Osim toga, poklopile su se i neke stvari, a to je da se omogućio dolazak određenog broja igrača iz Istre, a koji su se afirmirali i izgradili kao igrači u »Rijeci« još dok sam bio tamo direktor. Sigurno da ti igrači imaju kvalitetu, a plus toga jako su motivirani i željni dokazivanja jer su možda bili zapostavljeni u sredinama u kojima su bili. Ozračje u i oko kluba je puno bolje i to će dati jedan dodatni impuls igračima. Bit će zanimljivo!


Rubeša smatra da će upravo bivši igrači »Rijeke« predstavljati najveću opasnost »bijelima«.


– Svi ti igrači, a ima ih jako puno koji su prošli kroz »Rijeku«, su željni dokazivanja. Svima njima je cilj pokazati da im je mjesto na Rujevici i oni će biti maksimalno motivirani. Što se »Rijeke« tiče, ona me ne iznenađuje. I prije početka ove sezone sam mislio da je ovo prilika da se dodatno približi naslovu prvaka. Trener je pokazao da kroz svoj način rada može držati visoku tenziju i ne dopušta nikome, ni igračima, ni ljudima u klubu, bilo kakvo opuštanje. Stalno je neka napetost, što je dobro! Bez obzira na odlaske nekih igrača, nije se ništa izgubilo. »Rijeci« je utakmica u Puli jako bitna za dodatni iskorak prema prvom mjestu. Derbi u Puli je tradicionalno neizvjestan, a ovoga puta će sigurno biti još neizvjesnije nego inače – smatra Rubeša.



Milivoj Bračun, Nenad Gračan, Elvis Scoria, Robert Rubčić, Zoran Vulić i Srećko Juričić. Šest trenera je od osamostaljenja sjedilo na klupama pulskog i riječkoga prvoligaša. Fausto Budicin (trener mlađih pionira Rijeke) igrač je s najviše nastupa u regionalnim derbijima (15), Andrej Kramarić sa šest golova je – najbolji strijelac, a Sandi Križman jedini je zabijao pogotke za oba kluba u međusobnim ogledima.


Ohrabrujući podatak za Puljane je da u riječkim redovima više nema Ivana Krstanovića i Marina Tomasova koji su nerijetko svojim golovima rješavali pitanje pobjeda u derbiju. Tomasov je primjerice zabio četiri od posljednjih 12 golova »Rijeke« u susjedskom sučeljavanju, a »Krle« je svojim golovima čak četiri puta presudio »zeleno-žutima« na »Aldo Drosini«!



Kontinuitet struke


Zoran Vulić jedan je od šestorice trenera koji su vodili obje momčadi. Kako iz splitskoga kuta izgleda pogled na obje momčadi uoči međusobnog ogleda u petak?


– Za mene je »Istra 1961« iznenađujuće loše startala u prvenstvo jer ima dobre uvjete i dobru ekipu za naše uvjete – govori Vulić. – Došla je rezultatska kriza, promijenio se trener i kolega Tomić je to posložio po svome. Sada to izgleda puno kvalitetnije i ozbiljnije. Što se »Rijeke« tiče, ona za razliku od drugih klubova u HNL-u ima kontinuitet. Prvo s trenerom, a onda se i klub stabilizirao, zna što hoće i kako hoće. To je jedini pravi put do uspjeha! Mnogi će reći da je »Dinamo« slabiji pa je zato »Rijeka« iskočila, ali ako gledamo na taj način, onda je i »Rijeka« slabija! Činjenica je, međutim, da »Rijeka« ima svoj put i za mene ovo nije iznenađenje. Dapače, za mene su svi ovi rezultati posljedice rada i kontinuteta struke i vođenja kluba. »Rijeka« je u ovom trenutku tu gdje treba biti. »Rijeka« je sazrila kao klub. Gospodin Mišković je na čelu kluba više od četiri godine, trener Matjaž Kek također otprilike toliko. Momčad je standardizirana. »Rijeka« je ove godine jedan od glavnih kandidata za prvo mjesto ako sve bude onako kako treba biti.


I ako »Rijeka« bude u stanju dobivati utakmice kao što je ova što slijedi na »Aldu Drosini«…


– Doživio sam dvaput taj derbi i oba puta nisam izgubio u Puli. »Rijeka« je favorit, ali to je derbi i sama po sebi neizvjesna utakmica – tvrdi Vulić.


Puljanin Elvis Scorija nije u derbijima sudjelovao samo kao trener već i kao igrač obje momčadi. Nekadašnji napadač, koji je za svoje trenerske karijere ispisao neke od naljepših stranica u povijesti riječkog i pulskog nogometa, možda je najpozvaniji prokomentirati situaciju na »Aldu Drosini« nakon serije pozitivnih rezultata.


Pulske brojke


– Prije svega, nije bilo realno da je »Istra 1961« bila tako dugo bez pobjede – započeo je Scoria. – Ozračje oko kluba bilo je jako loše i momčad je upala u negativan rezultski niz koji je trajao jako dugo. Mislim da su pritom imali i sreće jer je nazapamćeno da je jedna momčad, koja nije dobila 32 utakmice u prvenstvu, ostala u ligi. »Istra 1961« je u posljednja tri kola izgledala dobro, dovedeni su neki igrači koji su podigli kvalitetu, ali i trener je pronašao sustav igre u kojem momčad izgleda dosta kompaktno. Prema naprijed su dosta opasni. Igraju s tri stopera, što im daje pokrivenost centralnog dijela obrane gdje su imali velikih problema. U ovom trenutku izgledaju dosta opasno i kompaktno. »Istra 1961« izgleda stvarno dobro, vratila se pozitivna amosfera koja je predugo bila loša i funkcionirala kao kočnica. Sigurno da bi u tom smislu pozitivan rezultat protiv »Rijeke« djelovao kao vjetar u leđa.


I na »Rijekinu« igru ove sezone Scorija gleda izrazito pozitivno.


– »Rijeka« je favorit u Puli, ali čeka je teška utakmica. »Rijeka« igra dobro, ima pojedinačnu kvalitetu, širinu na klupi da može reagirati tijekom utakmice. Gavranović i Gorgon su u velikoj formi, riječ je o ekstra igračima. Rekao bih čak da je Gorgon kompletniji igrač od Tomasova. Po meni su za igru »Rijeke« vrlo bitna još dva igrača: Vešović, koji daje najviše dubine i brzine u praznim prostorima, i Andrijašević koji je izuzetno dobar igrač između linija i koji zna ući iz drugog plana u završnicu. Takav igrač je ranije nedostajao »Rijeci«. Ne smijemo zaboraviti ni Ristovskog koji, kao nekada Tomečak, otvara prostor prema naprijed i donosi dimenziju više. Utakmica će sigurno biti zanimljiva, »Rijeci« trebaju bodovi, »Rijeka« je favorit, ali »Istra 1961« sigurno ima svoje adute u ovom trenutku – tvrdi Scoria.