Ništa još nije riješeno

UTRKA ZA DRUGO MJESTO Bijeli još uvijek drže sve u svojim rukama, moraju osvojiti tri boda…

Portal Novilist.hr

Igor Bišćan/D. KOVAČEVIĆ

Igor Bišćan/D. KOVAČEVIĆ

Dobra vijest za Rijeku je da na Rujevici svoju sudbinu čvrsto drže u svojim rukama, loša da moraju voditi računa o tome da imaju slabiji međusobni omjer od Hajduka, bolji od Osijeka, a u krugu tri momčadi, što je također mogući rasplet drže poziciju broj dva, odnosno na ukupnoj ljestvici treće mjesto. Naime, u slučaju da Rijeka, Hajduk i Osijek završe prvenstvo s istim brojem bodova prvi će na toj mini tablici biti Osijek (11), druga Rijeka (10), treći Hajduk (7).



RIJEKA Iako suštinski ništa nije promjenio poraz u Osijeku malo je zakomplicirao nastojanja društva s Rujevice da sezonu zaključe drugim mjestom. Osijek se pobjedom nad Rijekom, a Hajduk očekivanim trijumfom u Kranjčevićevoj primakao na četiri boda zaostatka od drugoplasiranih Riječana pa je jasno da dva kola prije kraja za titulu doprvaka bore tri momčadi. Naravno da nije isto biti drugi i četvrti, ne samo zbog cjelokupnog dojma. Nije svejedno u kojem pretkolu se kreće u novu europsku avanturu. Druga momčad imat će “produženo ljeto”, krenut će u kvalifikacije za EL iz trećega pretkola – sredinom kolovoza. Četvrta momčad Prve HNL mora u natjecanje od prvoga pretkola…


Dobra vijest za Rijeku je da na Rujevici svoju sudbinu čvrsto drže u svojim rukama, loša da moraju voditi računa o tome da imaju slabiji međusobni omjer od Hajduka (tri remija i poraz), bolji od Osijeka (dvije pobjede, remi i poraz), a u krugu tri momčadi, što je također mogući rasplet drže poziciju broj dva, odnosno na ukupnoj ljestvici treće mjesto. Naime, u slučaju da Rijeka, Hajduk i Osijek završe prvenstvo s istim brojem bodova o konačnom plasmanu odlučivati će ljestvica sačinjena na temelju rezultata iz međusobnih utakmica. Prvi je na toj mini tablici biti Osijek (11), druga Rijeka (10), treći Hajduk (7).


Rijeci za matematičku potvrdu drugoga mjesta trebaju tri boda neovisno o rezultatima Osijeka i Hajduka u preostalih 180 minuta. Mogu im biti dovoljna i dva boda pod uvjetom da Osijek ne upiše svih šest bodova. Idealan scenarij za momčad Igora Bišćana je da u subotu pred svojim navijačima svlada poljuljanu Lokomotivu i u miru se posveti finalu Kupa. U slučaju da Riječani ne uspiju imat će pravo na popravni u zadnjem kolu u Koprivnici gdje ih čeka rasterećni, ali protiv Rijeke uvijek motivirani Slaven Belupo. Ne treba naravno smetnuti s uma da će Riječani nekoliko dana ranije igrati finale Kupa što će sigurno ostaviti traga na igračima što znači da bi ipak bilo pametnije sve riješiti već u subotu protiv Lokomotive.




Sve su ovo naravno kombinacije koje podrazumijevaju pobjede Osijeka i Hajduka u posljednja dva kola, a jedni i drugi nemaju baš tako jednostavan raspored. Istina, Osječani u posljednjem kolu dočekuju rasterećeni Inter, međutim u pretposljednjem kolu ih očekuje vrlo nezgodno gostovanje u Velikoj Gorici. Splićani pak ovoga vikenda na Poljudu ugošćuju Istru 1961 koja se već priprema za dodatne kvalifikacije i u tom smislu ova utakmica za njih nema nikakav značaj, a u posljednjem kolu idu na noge prvaku Dinamu.


2. RIJEKA 63


LOKOMOTIVA


Slaven Belupo


3. OSIJEK 59


Gorica


INTER


4. HAJDUK 59


ISTRA 1961


Dinamo


*Velikim slovima otisnute su domaće utakmice.